09 Maja 2026, 11:02:26 czas Polski

Autor Wątek: stojak "tnący" do piły spalinowej  (Przeczytany 9653 razy)

Offline headu

stojak "tnący" do piły spalinowej
« dnia: 09 Kwietnia 2015, 14:38:49 czas Polski »
W międzyczasie widziałem coś takiego na youtubie a że czeka mnie cięcie drewna na opał (sezon ogniskowy) i wybitnie mnie plecy bolą podczas długiej pracy z pilarką postanowiłem to zrobić

Co sądzicie o takich "urządzeniach"

Jeśli ktoś chce a nie bardzo ogarnia sam co i jak to za równowartość symbolicznego piwa mogę to z wymiarować dokładnie i opisać co i jak zrobiłem i podeśle na maila :)

kozio

• Gość
Odp: stojak "tnący" do piły spalinowej
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwietnia 2015, 19:44:05 czas Polski »
Właśnie pociąłem 8mkw żerdzi i jak miałbym to dźwigać to wyobrażam sobie moje ręce po cięciu, wyglądałbym jak Papaj ;D Na krajzedze można oprzeć ciężar i tylko przesuwać.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwietnia 2015, 20:27:36 czas Polski »
ale chyba z sankami/wózkiem, bo takiego palika to ciężko pchać prostopadle do piły

Offline harnas3007

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwietnia 2015, 08:03:09 czas Polski »
Nie raz widziałem jak na krajzedze leciały klocki i nikt nawet o wózku nie myślał. W końcu dla drewna opałowego kąty proste są mało istotne ;)

Do cięcia pomocny jest na pewno koziołek w kształcie X (patrząc od czoła), z X X X co 25-30 cm. Tniesz między jednym X a drugim X, więc utniesz nawet klocek na pół. Uważać trzeba tylko na spadające klocki.

Offline def

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2015, 18:47:19 czas Polski »
To tutaj miałem się zamiar wpisać a pomyliłem tematy

Widziałem wiele sposobów i żadnego bym nie powtórzył, ale to z tych linków poniżej polecam. Pilarkę koniecznie trzeba uzbroić w lepszą osłonę i poręczny włącznik elektryczny. Wahadło  do opałówki powinno się odpinać.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwietnia 2015, 20:22:43 czas Polski »
Fajne pomysły. ja po prostu trzymając w rękach napierałem i tyle.

Offline Rizer

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2015, 21:32:25 czas Polski »
albo coś na pojedyncze cięcia np: https://www.youtube.com/watch?v=DG0GeML-kAA albo coś na jedno cięcie co potnie naraz wiele drewna np: http://image.ceneo.pl/data/products/9978145/f-stojak-do-ciecia-drewna-skladany.jpg czyli zwyczajny stojak z segmentów w kształcie litery X
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline wstefan

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwietnia 2015, 22:20:13 czas Polski »
to drugie jest super - zwłaszcza jak cie ściśnie pilę :P

Offline headu

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwietnia 2015, 02:42:53 czas Polski »
Do cięcia pomocny jest na pewno koziołek w kształcie X
nie zgodze się że jest fajny, ojciec przez kilkanaście lat "zmuszł" mnie do cięcia na takim koziołku i musze powiedzieć że jak położysz kilka cienkich drzew lub gałęzi to od góry lubią podskoczyć lub wyskoczyć z koziołka. Wszystkop jest ok jak tniesz wałki min 25cm średnicy bo stabilnie leżą

Offline headu

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Kwietnia 2015, 02:44:14 czas Polski »
Widziałem wiele sposobów i żadnego bym nie powtórzył, ale to z tych linków poniżej polecam. Pilarkę koniecznie trzeba uzbroić w lepszą osłonę i poręczny włącznik elektryczny. Wahadło  do opałówki powinno się odpinać.
To jest świetne ale częsty problem z dostępem do prądu jest problemem w moim wypadku

Offline headu

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Kwietnia 2015, 02:51:07 czas Polski »
Fajne pomysły. ja po prostu trzymając w rękach napierałem i tyle.
i chyba najlepszy sposób znalazłeś hehe :) widziałem na youtubie taki stojak w święta i ciekawy byłem jak to będzie się sprawdzać, pospawałem to z odpadów stalowych więc koszt żaden, a musze powiedzieć  ze po teście byłem naprawdę pozytywnie zaskoczony funkcjonalnością, zawsze jakieś drobne drewno lubiłem ciąć na kupie i odrzucać kawałki ale z kręgosłupem mam problem po długotrwałych zabawach tego typu. Przeważnie tnę około 10m3 drewna na raz i zależy mi żeby szybko sprawe załatwić i mieć z głowy temat. Tak naprawdę to taki "bojowy" test pokaże czy rozwiązanie jest ok czy nie dla mnie. jak będe o to napisze.