27 Kwietnia 2026, 21:56:20 czas Polski

Autor Wątek: Baterie zastepniki do Makita'y  (Przeczytany 11504 razy)

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
Odp: Baterie zastepniki do Makita'y
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Września 2015, 11:18:19 czas Polski »
Wszystko zależy od kilku czynników i trzeba to skalkulować, czy się opłaca. Ja ogniwa kupuje nie na allegro czy innych sklepach, ale na forum światełkowym (od takich ludzi jak wy, tylko z innej branży). Zazwyczaj biorę z rozbiórki, pomierzone, sprawdzone, z gwarancją użytkownika, zawsze firmowe, nie jakieś noname. Używam ich od dłuższego czasu m.in. w latarkach, oświetleniu rowerów. Dotychczas regenerowałem 2szt aku B&D od starej wkrętarki, 6szt ogniw wyszły mnie wtedy 60zł z przesyłką. A nowy aku na allegro stał po 115zł za sztukę. Za robociznę nie płaciłem, bo zrobiłem to sam.

Offline Luzak

« Odpowiedź #16 dnia: 31 Marca 2016, 21:10:24 czas Polski »
Jak policzy się swój czas pracy kombinowania przy aku, wysyłkę, przesyłkę itp to wyjdzie, że zaoszczędziłeś 10 zł nad oryginałem. A i tak na końcu masz samoróbkę :-)

Offline Wichajster

« Odpowiedź #17 dnia: 23 Sierpnia 2016, 18:27:59 czas Polski »
Witam ,podłączę się szybciutko pod temat aby nie zakładać już nowego.
Mam wkrętarkę zielonego boscha model PSR 18 ,w zestawie była tylko jedna bateria.na naklejce znajdującej się na baterii jest napisane  m.in. : 18V ,1,2 Ah , 4/5 Cs  , NiCd.
Czas łasowania tej baterii to 3 godziny:tak podaje informacja umieszczona na kuferku plastikowym w którym znajduje się zestaw.
Ostatnio natomiast kupiłem do mojej wkrętareczki baterię zamienną na amazonie (cena orginalnej boszowskiej przewyższała wartość całego zestawu) i na niej jest skąpa informacja typu:"For Bosch Battery 18 V , 2,0Ah" i wydaje mi się że zamiast NiCd jaką chciałem wysłano mi Li-ion gdyż długo leżała naładowana i ciągle kręci czego to oryginalna boszowska po takim czsie nie potrafi gdyż jest już rozładowana.
Główne pytanie : ile czasu powinienem ładować ten zamiennik ???
Dodam iż moja ładowarka nie pokazuje diodą led stanu naładowania jak robią te nowe , tylko jak wyżej jest napisane że oryginalną należy ładować 3 godziny.
Dzięki i pozdrawiam.