16 Maja 2026, 15:21:15 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierki oscylacyjne  (Przeczytany 26942 razy)

Offline bicker

Szlifierki oscylacyjne
« dnia: 01 Lipca 2013, 22:07:11 czas Polski »
Witam wszystkich,
i proszę o pomoc,
od niedawna zaczynam swoją przygodę z drewnem, obecnie jestem na etapie wyboru szlifierki oscylacyjnej, prosżę o poradę dotyczącą zakupu
jaką szlifierkę wybrac, mój budżet ogranicza się do 500 zł.

przeglądam allegro i wacham się między

http://allegro.pl/bosch-szlifierka-mimosrodowa-gex-125-1-ae-i3349773915.html
http://allegro.pl/aeg-ex-125-es-szlifierka-mimosrodowa-125es-ex125es-i3343252724.html
http://allegro.pl/szlifierka-mimosrodowa-makita-bo5030-nowosc-i3349385322.html
http://allegro.pl/szlifierka-mimosrodowa-pex-400ae-bosch-walizka-i3365550231.html
http://tablica.pl/oferta/szlifierka-mimosrodowa-aeg-ex-150-e-150mm-walizka-ID39e23.html

i jeszcze jakimiś w podobych cenach
za wszelką pomoc dziękuję
pozdrawiam
Wojciech B.

mily68

• Gość
Odp: Szlifierki oscylacyjne
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lipca 2013, 22:13:06 czas Polski »
Regulamin forum, obyczaj oraz zasady dobrego wychowania nakazują aby najpierw przywitać się ze wszystkimi i napisać kilka słów o sobie w odpowiednim dziale. O poprawnej ortografii też nie powinienem przypominać... A kolega już na starcie zalicza taką "wtopę"...

A w kwestii pytania - ja wolę jak jest dodatkowy uchwyt z przodu - jak w dwóch ostatnich linkach. Miałem dwa no-name i gdyby nie pękające stopy których nie można dokupić to by pewnie hulały do dziś. Teraz mam Skill'a i jeśli chodzi o moc czy komfort pracy nie odczuwam różnicy. Przy niezbyt częstym używaniu maszyny ja bym chyba celował w Bosch'a - kiedyś w OBI można było kupić same stopy. Ważny jest serwis i ceny części zamiennych.  Chyba że często i dużo szlifujesz wtedy inne rzeczy są bardziej istotne (moc, obroty, zakres suwu itp, itd...)
« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2013, 22:23:12 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline Jakub

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lipca 2013, 22:23:43 czas Polski »
Po pierwsze żadne z tych elektronarzędzi nie jest szlifierką oscylacyjną tylko to są szlifierki MIMOŚRODOWE. Po drugie nie napisałeś do czego Ci są potrzebne bo może się okazać, ze do Twoich zastosowań się nie sprawdzą.
Pozdrawiam Jakub.

Offline bicker

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lipca 2013, 07:12:10 czas Polski »
Witam wszystkch forumowiczów
i przepraszam za poprzedniego @ wiem, że zmęczenie tego nie wytłumaczy ale jak go pisałem to byłem już zmęczony.

dziękuję za wszystkie komentarze, zarówno te pozytywne i te mniej, takie też są potrzebne :)

do czego będę używał sam jeszcze nie wiem, albo nie umiem sprecyzować...
czas i doświadczenie pokaże, albo bardziej doświadczeni bywalcy podpowiedzą zadając serię pytań która nakieruje mnie na rozsądny wybór

Pozdrawiam
Wojciech B.

Offline Przemek

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lipca 2013, 08:09:28 czas Polski »
Z tych 3 to nie mam doświadczenia z AEG więc się nie wypowiem, Makitę bym brał tylko nie ma regulacji obrotów, Bosch niebieski to już też dobre narzędzia jednak jeśli nie wiesz do czego chcesz używać to kup coś taniego na początek jak się nie sprawdzi taki rodzaj szlifierki to możesz wziąć np taśmówkę czy oscylacyjną a za 500 zł to pewnie kupisz po sztuce każdego rodzaju :)
Pozdrowienia
Przemek

Offline Jakub

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lipca 2013, 10:36:30 czas Polski »
Właśnie, Przemek zaczął kombinować w dobrym kierunku. Skoro nie wiesz jeszcze do czego są Ci potrzebne to kup tańsze ale dwa rodzaje. Poleciłbym Ci szlifierkę taśmową i do tego oscylacyjną lub mimośrodową. Osobiście mam wszystkie 3 rodzaje i korzystam najczęściej z oscylacyjnej. Musisz wiedzieć, że każda z tych szlifierek ma inne zastosowanie i nie ma jednej która będzie do wszystkiego. Osobiście na początek zaproponowałbym Ci takie coś: http://allegro.pl/szlifierka-tasmowa-650w-1215-skil-ramka-filtr-i3348333477.html oraz http://allegro.pl/szlifierka-oscylacyjna-240w-7366-skil-mikrofiltr-i3348305836.html . Do zastosowań półprofesjonalnych jest to zestaw jak na mój gust wystarczający. Taśmówką z grubsza zbierzesz większe nierówności i wyprowadzisz płaszczyznę, a oscylacyjną przygotujesz pod wykończenia. Co do mimośrodowych, mam i nie mam większego przekonania do tego typu szlifierek, super jest to, że nie ma opcji, że zostaną "sprężynki" na materiale, ale za to powoli zbiera i (przynajmniej te co miałem) strasznie szarpie.
Pozdrawiam Jakub.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lipca 2013, 12:29:52 czas Polski »
No i nie zapomnij o kilku papierach - od 40 do 240, oraz o odkurzaczu ;) Czym więcej różnych gramatur - tym szybciej idzie praca. Odkurzacz wydłuży żywotność papieru i również przyspieszy pracę (zbiera pył i papier się nie zamula).
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lipca 2013, 12:30:36 czas Polski »
Taśmówka jest niezbędna, ale jest bardziej przydatna jeżeli może pracować jako stolikowa. Szukaj takiej, która jest wyposażona w uchwyty do takiej pracy albo wykombinuj coś sam ( np w Dziale Narzędzia ręczne SAM-y Ronin_V przedstawia swoje rozwiązanie). Ja przed kawą, którą się teraz delektuję, szlifowałem na takiej szlifierce odwróconej listwy z dębu czerwonego do małej klejonki do wytoczenia misek. Ten stolik do szlifierki, to też SAM tyle, ze metalowy spawany.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Lipca 2013, 16:33:07 czas Polski »
Moja jedyna szlifierka to właśnie mimośrodowa - dla mnie super gdyż nie robi wżerów. Przy odpowiedniej gramaturze papieru pracuje szybko i wydajnie. Brakuje mi szlifierki typu delta do rogów i innych zakamarków. Ostatnia w kolejce jest taśmówka i to tylko w opcji jako stolikowa. Oscylacyjnymi pracowałem i jak dla mnie to mimośrodowa jest jako pierwsza/jedyna/na początek najlepszym wyborem.

Offline tomysz1

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lipca 2013, 17:00:51 czas Polski »
Ja posiadam taśmówkę, ale korzystam z niej bardzo rzadko. Oscylacyjna właściwie leży cały czas w pudle, ale to być może dlatego, że to żółty einhell ;) Jeśli chodzi o mimośrodową, no to muszę zgodzić się z mily68, że na początek będzie najbardziej użyteczna.. Ja mam metabo SXE425 TurboTek i jestem zadowolony, jednak jako, że to moja pierwsza szlifierka mimośrodowa nie mam porównania i punktu odniesienia. Przy niektórych pracach jest troszkę zbyt duża i ciężka i przydał by się typowy mały bączek. W związku z powyższym odradzał bym szlifierki ze stopą 150mm.
Pozdrawiam
Tomek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lipca 2013, 19:38:31 czas Polski »
odradzał bym szlifierki ze stopą 150mm.

Nie odradzaj , zależy co się  robi  i ile .
 Czołg     , jeszcze  z ramką to  super sprawa  , i można wiele tym  zrobić

Offline a3756

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lipca 2013, 21:08:48 czas Polski »
Tylko żeby te ramki nie były taki drogi. Jak do boscha zobaczyłem cenę dwa razy tyle co dałem za używkę.

Offline Jakub

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Lipca 2013, 21:14:31 czas Polski »
Dlatego pokazałem taką taśmówkę z ramką;) Nie ma uniwersalnej szlifierki. Nie można zrobić pewnych rzeczy mimośrodową które można zrobić taśmówką i odwrotnie. Jeśli byśmy dostali pytanie o to jak wyszlifować coś konkretnego to można doradzać jakiego narzędzia użyć/kupić, a tak to jak pisałem - szlifierki tańsze ale dwie trzy. Zestaw taśmówka + mimośrodowa będzie chyba najbardziej uniwersalny.
Pozdrawiam Jakub.

Offline tomysz1

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Lipca 2013, 21:23:43 czas Polski »
Muszę odradzić, bo kolega dopiero zaczyna przygodę ze stolarstwem, nie wie nawet do czego dokładnie będzie tego narzędzia używał, więc musi być ono jak najbardziej uniwersalne, czego o tak dużych szlifierkach jednak powiedzieć nie można. Przypuszczam, że jako początkujący amator nie zacznie od 10 sztuk stołów o ogromnych blatach na miesiąc ;) No chyba, że ma właśnie taki zamiar wtedy rzeczywiście stopa 150 będzie lepsza... Co to taśmówki posiadam ramkę jednak prędkość posuwu taśmy w mojej szlifierce jest na moje oko zbyt niska. Poza tym wachlarz zastosowań jednak troszkę mniejszy.. Jest to moje zdanie i oczywiście nie wszyscy muszą się z nim zgadzać. Przecież to forum DYSKUSYJNE ;)
Pozdrawiam
Tomek

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Lipca 2013, 23:01:31 czas Polski »
Przy rotexach + nowy papier + mocny odkurzacz też trzeba uważać bo można nieźle sobie góry i doliny porobić ;) Tu własnie czołgi z ramką dają radę, nie ma problemu z wyrównaniem powierzchni.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek