19 Czerwca 2026, 15:19:47 czas Polski

Autor Wątek: Ciekawe zakupy na targowisku.  (Przeczytany 13644 razy)

Offline criss128

Ciekawe zakupy na targowisku.
« dnia: 20 Kwietnia 2015, 19:53:54 czas Polski »
Chciałbym się pochwalić moimi ostatnimi zakupami na pchlim targu. Może forumowicze potwierdzą czy były to udane zakupy a co :) Udało mi się zakupić:
pilarka jakiś no-name ale wykonany w Niemczech moc 1400W, tarcz 185mm, glębokosć cięcia 65mm, cena 60zł.
stół warsztatowy rozsuwany własciwie sam blat, nogi wykonałem z rusztu świerkowego 30mmx50mm.
stół do pilarki/frezarki wolfcraft bardzo fajny stoli z włącznikiem przymocowanym od przedniej strony blatu z wydaje mi sie oryginalną prowadnicą. Koszt stołu warsztatowego i stołu do pilarki/frezarki 50zł.
Zdjęcia dodaje w załącznikach :)

kwita

• Gość
Odp: Ciekawe zakupy na targowisku.
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Kwietnia 2015, 22:02:18 czas Polski »
To jak za darmo...

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwietnia 2015, 23:08:05 czas Polski »
Kurde no to się obłowiłeś. Za te pieniądze warto bez dwóch zdań :)

Offline Pajorek

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Kwietnia 2015, 11:11:11 czas Polski »
Stół do pilarki - pierwsza klasa. Kilka modyfikacji i będzie służył dłuugie lata :)
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna, powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści…

Offline criss128

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Kwietnia 2015, 23:35:00 czas Polski »
Udało się znów coś ciekawego nabyć, wydaje mi sie że tym razem też opłacalny zakup z targowiska :) Mój warsztat tanim kosztem staje się coraz bardziej rozbudowany :) Wiertarka w dobrym stanie kręci aż miło, wirnik cichutki, brak jakichkolwiek luzów, 2 biegowa, dodatkowo przerobiony kabel zasilający o długości ok 8m!!! Brak tylko dodatkowego uchwytu, co jest znośne, zawsze mozna dopasować od innej wiertarki, to raczej część uniwersalna.

Wiertarka udarowa DWT SBM-810 VT cena 80zł

Opis szczegółowy:
Producent   DWT
maks. średnica wiercenia w drewnie:   40/30 mm
maks. średnica wiercenia w betonie:   20/16 mm
maks. średnica wiercenia w stali:   13/13 mm
moc nominalna:   810 W
waga:   2,8 kg
prędkość obrotowa bez obciążenia:   0 - 1000/0 - 2800 min-1

zdjęcia poniżej :)

Offline criss128

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Marca 2016, 10:37:27 czas Polski »
Dawno tu nie pisałem, cały czas kompletuje swój warsztat ekonomicznie lub mozna powiedzieć "po kosztach". Tym razem udało mi sie zakupić na moim ulubionym targowisku kilka narzędzi ręcznych które chciałbym wam zaprezentować :)
Udało mi sie kupic dwa dłutka, znacznik stolarski, młotek stolarski(typ francuski?), pilnik do drewna płaski i okrągły, mała grzbietnica, oraz szafeczka prawdopodobnie na dłuta:) Koszt wszystkich zakupionych przyrządów to 43zł!

Offline criss128

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Marca 2016, 10:38:18 czas Polski »
zdj cd.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Marca 2016, 11:00:35 czas Polski »
młotek stolarski(typ francuski?)

Czy francuski , to nie wiem ,  mam taki i jest to mój  ulubiony  młotek , którym posługuję się od  wielu , wielu lat .Był zakupiony razem z całą szafką narzędziową  poniemiecką  pochodzącą z okresu  II wojny św.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2016, 11:02:19 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline criss128

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Marca 2016, 11:08:07 czas Polski »
Czy francuski , to nie wiem ,  mam taki i jest to mój  ulubiony  młotek , którym posługuję się od  wielu , wielu lat .Był zakupiony razem z całą szafką narzędziową  poniemiecką  pochodzącą z okresu  II wojny św.
sugerowałem się tym: http://do-drewna.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=227

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Marca 2016, 11:21:14 czas Polski »
Moja  anegdota związana z tym  narzędziem. ;D

Jestem tak do niego przywiązany , że jak wymieniałem deski na pomoście stawu u klienta i wpadł mi mój młotek do wody >:( to nie dawało mi to spokoju. Na drugi dzień ,zaopatrzony w kąpielówki nurkowałem by go wydobyć , co zakończyło się sukcesem :)
Wynika z tego , że narzędzia  też można " kochać" ;)

Offline marek20

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Marca 2016, 12:35:29 czas Polski »
No jak za darmo

Offline nabuch

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Marca 2016, 13:54:32 czas Polski »
Cześć też lubię takie polowania na pchlim targu.. Jak jestem u teściów w sobotę to staram się przeszukać lokalny tragowisko .Moje zakupy to:
 stolik rozkładany jak twój z 1 postu za 27 zł ze złamaną 1 deseczką ale nogami
Strug metalowy (rosyjski, ukraiński )za 3 zł
Szkoda ,że jest dosyć daleko i jak jadę to nikt nie ma ochoty ze mną chodzić oglądać rzeczy z wystawek...
Kiedyś widziałem piłę japońską  i pluje sobie w brodę, że o nią nie zapytałem .
Tomekz wyjaśnisz dlaczego lubisz taki młotek  , ten drugi koniec ma jakieś szczególne funkcje ? Respekt za poświęcenie . Pozdrawiam

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Marca 2016, 14:02:55 czas Polski »
ten drugi koniec ma jakieś szczególne funkcje

Dawniej gdy pracowało się dużo gwoździami służył do łatwiejszego wbijania  początkowego małych gwoździków, a w ogóle  podoba mi się

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Marca 2016, 14:10:44 czas Polski »
To rzeczywiście jest francuski typ młotka. Innych tutaj nie ma, jeśli mówimy o młotkach ogólnego przeznaczenia.
Jego wygląd został ukształtowany przez tradycję. Klin jest po prostu inaczej ukształtowany a służy do tych samych celów co klin w młotkach powszechnie spotykanych w Polsce.
Mam dwa takie młotki i na początku nie mogłem się do nich przyzwyczaić , były inaczej trochę wyważone, ale do wszystkiego można przywyknąć.

Offline criss128

« Odpowiedź #14 dnia: 06 Marca 2016, 15:04:51 czas Polski »
Cześć też lubię takie polowania na pchlim targu.. Jak jestem u teściów w sobotę to staram się przeszukać lokalny tragowisko .
Ja staram się chociaż raz w miesiącu jechać i szukać okazji :) Powiem Ci szczerze że z kimś do towrzystwa to jest problem, bo ja potrafie nawet dwa razy obejść całe targowisko bo "może coś ominąłem" :) Nie każdy tak lubi.
To rzeczywiście jest francuski typ młotka. Innych tutaj nie ma, jeśli mówimy o młotkach ogólnego przeznaczenia.
Był jeszcze taki młotek do kupienia: http://do-drewna.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=228 ale myślałem że to jakiś młotek do prac blacharskich, a to jednak również stolarski :)
Jednak najbardziej zadowolony jestem z zakupu tego znacznika ECE za 8zł. Jak sprawdziłem na necie ile nowy kosztuje to mnie zamurowało :O