05 Maja 2026, 04:37:49 czas Polski

Autor Wątek: strugarko grubościówka, jak zwykle dylematy.  (Przeczytany 19687 razy)

Offline molu

Odp: strugarko grubościówka, jak zwykle dylematy.
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Lipca 2015, 16:46:31 czas Polski »
Znalazłem jakiegoś klona Metabo HC-260. Maszyna to Proteco STF-260-230, kosztuje poniżej 800EUR. Do nabycia na Słowacji. Ciekaw jestem co to warte.. ktoś widział, używał, posiada?
Link do sklepu i film na youtube.
Z tego co widzę, to jest w sklepach w Presov i Spiska Nowa Wieś.. może ktoś ma po sąsiedzku i podskoczy oglądnąć? :)
Chociaż.. znalazłem w podobnej cenie HC260, też Słowacja.. link.

T.

Offline molu

« Odpowiedź #16 dnia: 13 Sierpnia 2015, 09:43:21 czas Polski »
Trochę jeszcze pomęczę temat...
kilka lat temu na allegro w sprzedaży była sobie strugarka, jak na zdjęciu poniżej.  Była, była i nagle znikła. Nie jedna sztuka, tylko regularnie pojawiały się aukcje, pamiętam, że z różnymi podstawami. Szerokość strugania 152mm. Cena była dość sensowna, ok 1100-1300 zł. Nie mogę zlokalizować żadnego sklepu, który by aktualnie sprzedawał tą maszynę.  Jeżeli już jest info to wszystko prowadzi do chińskich handlowców. Może wpadła wam ostatnio gdzieś w oko przy okazji szperania po sklepach?

T.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Sierpnia 2015, 22:04:54 czas Polski »
No przynajmniej ta ma jakieś dłuższe stoły...

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #18 dnia: 18 Listopada 2015, 12:36:00 czas Polski »
Podbijam :) http://frezky.heureka.cz/proteco-stf-260-230/ za ok 2200 zł można kupić właśnie ten model Proteco STF-260-230 - tanizna, a jest to zapewne klon metabo. Ktoś może to macał, albo zna czeski żeby wysłać maila i zapytać o sprzedaż w PL?

Offline piotrs

« Odpowiedź #19 dnia: 19 Listopada 2015, 13:18:04 czas Polski »
woodek - czy możesz coś powiedzieć jak sprawuje się ADM260

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #20 dnia: 19 Listopada 2015, 14:17:55 czas Polski »
A tutaj za 2500 zł jest kopia DYMA http://sierakowice.lento.pl/maszyna-wieloczynnosciowa-dl3500-305,3339236.html - silnik indukcyjny, blaty odlew aluminium. Chętnie bym pomacał, ale firma na pomorzu.

molu StanDrew miał w ofercie tego klona http://sierakowice.lento.pl/wyrowniarka-perfect-mb-502-a,1488895.html ale dzwoniłem przed chwilą do nich i już ich nie będzie w ofercie. W sumie nie wiem dlaczego, może za "tania" i za mała marża, więc wolą sprzedawać tą droższą strugarko-grubościówkę.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Listopada 2015, 21:38:22 czas Polski »
Ludzie, brać póki można http://www.maszyny.agencja-amk.com.pl/jpt-10b-wyrowniarko-grubosciowka-254-mm-230v.html 1900 zł za nową maszynę, blaty odlew aluminiowy, ciekawe czy silnik indukcyjny ale pewnie tak. To jest "ten" JET amerykański? W USA chyba bardzo popularna firma, więc może nie totalny chinol.

Offline molu

« Odpowiedź #22 dnia: 19 Listopada 2015, 21:57:24 czas Polski »
przecież ten Jet wygląda jak chińczyki pozostałe... no owszem, inna osłona na wał, ale reszta podejrzanie znajoma.

T.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #23 dnia: 19 Listopada 2015, 22:39:22 czas Polski »
No ale widziałeś tak taniego "chińczyka"? Nie bardzo mogę znaleźć informacji o tego typu chińczykach - chodzi mi o klony takie jak ten JET. Blaty odlew - chyba powinny być proste?

Offline sajo

« Odpowiedź #24 dnia: 19 Listopada 2015, 22:58:56 czas Polski »

też myślałem o tym Jecie.  8)

Offline Chris300m

« Odpowiedź #25 dnia: 19 Listopada 2015, 23:10:53 czas Polski »
Jakby zmienić kolor to mamy do wyboru bass, zipper, proma, bernardo, meec, kraft, eurotec, dedra, holzstar, nutool, Power-up, erbauer, titan, scheppach, ferax. Jeżeli kogoś pominąłem to najmocniej przepraszam. Przypomina mi to produkcję klonów w gwiezdnych wojnach. Wszyscy byli tacy sami, tylko imiona mieli różne.

Offline molu

« Odpowiedź #26 dnia: 19 Listopada 2015, 23:23:22 czas Polski »
przemoprzem  - żadnej gwarancji, że blaty będą proste. Miałem zippera, holzstara, dedre - wszedzie było nierówno, a każda z nich miała aluminiowy, odlewany blat.

T.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #27 dnia: 19 Listopada 2015, 23:32:54 czas Polski »
o ile dobrze zaczaiłem:
1. blat odbiorczy jest opadnięty na końcu i zakres regulacji nie daje możliwości żeby go dobrze wyregulować? Czy zarzutem jest, że strugarka przyszła od JETa całkowicie rozregulowana?
2. Blat od grubościówki nie jest jednolity tylko składa się z dwóch blatów i one nie tworzą jednej płaszczyzny? Wystarczy od body przykręcić "blat" z płyty meblowej, albo blatu kuchennego i po robocie. Ale faktycznie debilne rozwiązanie - większość maszyn ma jednoelementowy odlew.

Kurcze, masakra .... Chyba najlepiej kupić coś starego typu  ELEKTRA BECKUM HC 260? Przy blatach aluminowych można się ratować planowaniem u gości od głowic samochodowych bo przynajmniej jest z czego zebrać te 0,1-0,3 mm. Przy blaszanych blatach przy DYMA nie było sensu.

Offline molu

« Odpowiedź #28 dnia: 19 Listopada 2015, 23:42:07 czas Polski »
Konfiguracje są przeróżne. Blat ma łódkę wzdłuż, w poprzek, koniec blatu wyżej, niżej, prawa albo lewa strona wyżej. Problemem jest brak możliwości regulacji, albo regulacja w tak małym zakresie, że jest niewystarczająca. Planowanie blatu -  to nie lepiej odłożyć tą kasę kupić coś lepszego?

T.

Offline velsyster

« Odpowiedź #29 dnia: 20 Listopada 2015, 00:00:40 czas Polski »
Ludzie, brać póki można http://www.maszyny.agencja-amk.com.pl/jpt-10b-wyrowniarko-grubosciowka-254-mm-230v.html 1900 zł za nową maszynę, blaty odlew aluminiowy, ciekawe czy silnik indukcyjny ale pewnie tak. To jest "ten" JET amerykański? W USA chyba bardzo popularna firma, więc może nie totalny chinol.

Nie wygląda na indukcję.