15 Czerwca 2026, 08:54:20 czas Polski

Autor Wątek: Scheppach HST260  (Przeczytany 2932 razy)

Offline prezio

Scheppach HST260
« dnia: 22 Kwietnia 2015, 21:10:53 czas Polski »
Mam mozliwosc kupic stugarke grubosciowke Scheppach HST 260 - uzywke (starusienka juz)
Czy ktos na takiej pracowal?
Mysle bo cena niewielka - a uzywalnosc jej nie bedzie na poziomie produkcji, bardziej na poziomie srednim;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline prezio

Odp: Scheppach HST260
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwietnia 2015, 21:32:18 czas Polski »
W zalaczeniu fotka.
Niby dziala w 100% - jedyny mankament - trzeba odpowiednio blat wykalibrowac i chwile nad nia posiedziec.
Cena przyzwoita bo w kolicach 700 pln (do negocjacji)

Co myslicie ?

Zawsze to stara niemiecka maszyna, a nie biezace chinskie;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwietnia 2015, 22:29:13 czas Polski »
Za 700 zł to bierz w ciemno. To jest klon polskiej DYMA, albo DYMA to klon tego scheppach. Sprawdź tak proforma czy blaty są w miarę równe, do wymiany mogą być łożyska, ale to koszt ok 10 zł/szt za dobre np FŁT. Pasek jak byś musiał kupić to kup żółty Stomil gładki, nie bierz czasem ząbkowanego samochodowego bo będzie ci maszyna podskakiwać.

Regulacja na przykładzie tego co przechodziłem ze swoją DYMA:
1. Baza to wałek - chyba jedyna część zrobiona idealnie wymiarowo.
2. Noże wypuszczone ok 1,5-2 mm ponad wałek - tutaj przydaje się czujnik zegarowy
3. Blat odbiorczy ustawiasz +/- w poziomie - tak wstępnie
4. Następnie regulujesz go na cacy - bierzesz np profil aluminiowy aby obejmował cały blat i wystawał za wałek. Tak regulujesz blat, żeby noże były minimalnie wyżej niż blat odbiorczy. Jak będziesz kręcił wałkiem to noże mają ci przesunąć listwę o ok 3 mm w kierunku blatu podawczego. Regulujesz prawa - lewa strona tak samo.
5. Bierzesz teraz dłuugą listwę aluminiową aby obejmowała oba blaty z naddatkiem i regulujesz podawczy względem odbiorczego żeby tworzyły jednolitą płaszczyznę.

Łata do regulacji musi być dłuższa niż oba blaty razem - w przypadku maszyn z blaszanymi blatami nie ma bata żeby one były idealne. Więc najlepiej używać łaty która obejmują "średnią" z całej powierzchni blatu. Czujnik zegarowy mało pomocny, bo blaty nie mogą robić za wzorzec odniesienia do pomiarów - przynajmniej w moim egzemplarzu.

Zwróć uwagę czy blat grubościówki nie ma luzów - jak ma to zanim deska nie wejdzie pod oba wałki to będzie podbierać na początku i analogicznie na końcu. 

Offline prezio

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwietnia 2015, 22:45:34 czas Polski »
Wlasnie nie do konca wiem co jest z blatem - jutro albo w piatek bede ja ogladal i zobacze jak zbiera.
Dam znac co i jak;)
Sadze ze lepsze to niemieckie male co nie co niz chinski tytan (nikomu nie uszczuplajac) , choc jak za swoje pieniadze tez ponoc nie jest zle;)
------
Robert

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwietnia 2015, 23:00:47 czas Polski »
Eee no bez jaj, jeśli to jest klon dyma to nie porównuj tego co tych strugareczech z LM, casto czy obi. Tu masz zapewne silnik indukcyjny a nie szczotkowy, jest cichy, praktycznie niezniszczalny.

Ja mam Dyma, zemściłem na nią niesamowicie, ale sporo poprzerabiałem i da się tym robić. Teraz muszę poprawić blat podawczy bo za bardzo mi nurkuje przy wałku - ok 0,7 mm przód a tył - łata na odbiorczym położona. Ale i tak muszę pokasować luzy na tych mimośrodach na blacie podawczym - zobacz czy tam luzów nie ma .... za dużych   ;D

Offline prezio

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2015, 21:13:54 czas Polski »
Niestety sprzatneli mi sprzed nosa - gosciu sie nawet nie odezwal ze poszla;(
------
Robert