13 Czerwca 2026, 07:31:06 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat, workshop, shed, szopa by Pete JB :)  (Przeczytany 2762 razy)

Offline Pete JB

Warsztat, workshop, shed, szopa by Pete JB :)
« dnia: 23 Kwietnia 2015, 01:53:20 czas Polski »
Witam :)
Rozpoczalem stawianie mojej szopy jak to zazwyczaj mowie na moj ogrodowy warsztacik dla relaksu. Ze wzgledu na przeprowadzke w zeszlym roku i brak miejscowki na dzialanie w kierunku mojego hobby i nie tylko, postanowilem postawic sobie szopke w ogrodzie. Zaczalem od sprawdzenia "planning permission", czyli pozwolenia na budowe i wymagania, jakie musza byc spelnione przy budowie takiej szopki W Wielkiej Brytanii.
Kilka ciekawostek wymienie:
- wielkosc szopki, nie wiecej niz 25% powierzchni ogrodu (bez ksiazki budowlanej)
- conajmniej 1 metr od plotu sasiada
- nie wyzej niz 2,4 metra.
To na tyle z tych ciekawostek, ktore pamietam. Ze wzgledu na brak czasu, tj praca, no i moj Synek Adas, ktory pochlania mi mase czasu :) , oraz remont calego domu, prace ida powoli, pomijac balustrady na schodach, to do roboty mam jeszcze listwy przypodlogowe, opaski na futryny, oraz parapety. Te prace bede chcial juz zrobic w szopie, gdzie ze wzgledu na siasiadow bede chcial klasc duzy nacisk na akustyke warsztatu. Docelowo nie bedzie tam zadnej produkcji, ino tylko taki wiecie ;) kacik DiD-owca czyli frezarka, wkretarka, pila, wiertarka stolowa, kilka szlifierek, jakis kompresorek, tokareczka moze tez sie zmiesci, no i cos tam jeszcze ;)
Wkleje kilka fotek z rozpoczecia prac :)

kozio

• Gość
Odp: Warsztat, workshop, shed, szopa by Pete JB :)
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwietnia 2015, 06:08:37 czas Polski »
Będę śledził wątek, pozdrawiam

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwietnia 2015, 07:50:13 czas Polski »
wielkosc szopki, nie wiecej niz 25% powierzchni ogrodu (bez ksiazki budowlanej)

Te ich "ogrody" to takie są wielkie że ho ho  ;D Powodzenia

Offline velsyster

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Kwietnia 2015, 08:36:17 czas Polski »
Rama zbijana?

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Kwietnia 2015, 11:53:51 czas Polski »
Fajnie tak sobie budować. Nie wygląda mi to na "metr od sąsiada", chyba że jakiś angielski metr  :D

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwietnia 2015, 15:47:02 czas Polski »
- nie wyzej niz 2,4 metra.
Jeżeli poziom wód gruntowych jest niski, to można było się wkopać... 2,40 trochę mało.

Offline prezio

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwietnia 2015, 16:04:50 czas Polski »
Hihihihih
No metra nie ma moze z jedna Stopa;)
Nie wiem jak u kolegi - ale wkopanie sie na wyspach w ziemie moze byc ryzykowne z uagi na czeste deszcze. Trzeba by bylo to odgrodzic folia albo wykopac glebiej i uzbroic. co moze byc problematyczne i drogawe.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Pete JB

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Kwietnia 2015, 22:41:22 czas Polski »
Zaczne odpowiadac po kolei:
Ogrody tutaj miewaja czasami tragiczne. Rekord jaki widzialem to 2,5 dlugi i 1 metr szeroki, sam beton ;D U mnie jest 10 m na 6 m. Czyli z 60 m2, moglem do 15 m2 dzialac z budowa i skonczylo sie na jakichs 13 z malym kawalkiem. Oczywiscie plec piekna, czyli moja druga Polowka walczyla o metraz ogrodu, ale nie dalem sie i postawilem tyle ile chcialem, czyli do takiego czarnego slupka co widac na zdjeciu ;) Pomarudzila troszeczke, ale juz sie pozniej oczko oklepalo, ze szopka stoi i stac bedzie i spokoj blogi nastal :)
Rama nie byla zbijana, w sumie nie uzylem tutaj zadnego gwozdzia, ino same wkrety: 5x50, 5x70, 5x90 i 3,5x35 do plyty. Jakos mam uczulenie na skrzypienie jak gwozdzie po czasie zaczynaja sie odzywac. Doswiadczenie z ukladania podlog w Polsce przekonalo mnie do takiej decyzji :)
Co do tego angielskiego metra w moim ogrodzie od sasiada/ow, to wyglada to tak, ze z lewej strony za murem jest main street, czyli glowna ulica z chodnikiem, inaczej to ujmujac metr europejski sie mnie nie tyczyl. Za szopa za plotem z kolei mam takie wspolne przejscie dla sasiadow, czyli plotu sasiada znowu nie mam i tym sposobem wcisnalem sie w rog ogrodu :) Jedynie z lewej strony jest sasiad, ale tutaj jest ponad metr europejski ;) , wiec wszystko jest cacy.
Piwnic w moim rejonie gdzie mieszkam nie ma w ogole, takze podkopy i okopy odpadly z miejsca. Miasto jest przy samej zatoce, wiec domniemam ze teren podmokly. 

Offline domines

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Kwietnia 2015, 11:56:02 czas Polski »
Witam.
Zapowiada sie fajny kat. Ale troche mnie martwi przygitowanie podloza. Bo jesli szopa bedzie tylko na kilku cegielkach na golej ziemi to sie moze zemscic potem. Z naciskiem na moze.
Czym ja zabezpieczysz przef wyspiarska pogoda?  A tak w ogole to brawo i powodzenia.

Offline Pete JB

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Kwietnia 2015, 01:35:29 czas Polski »
Witam :)
Z podlozem nie zapomnialem, na forum tylko nie naswietlilem jak sprawa wyglada ;) Ziemia jaka posiadam w ogrodzie jest tak twarda, ze nie ma opcji z zapadnieciem sie lub obsunieciem. Ogolnie mialem wyzszy poziom i byl sciagany naddatek ziemi do pkt "0", czyli chodnika betonowego, ktory prowadzi do szopy.
Co do nacisku na "moze" w twoim poscie "domines" to cegly, krawezniki itp. kamienne drobiazgi, byly dobrze wypoziomowane i nastepnie polozylem "Felt", czyli tutejsza pape z zakladkami okolo 20 cm. Ulozylem to tak, aby wykorzystac minimalny spadek poziomu podlogi szopy, czyli okolo 5 cm w strone frontu szopy,  zeby skraplana woda mogla splynac pod kolejna warstwe papy. Na bokach papa byla podwinieta na wierzch legarow, i tutaj zszywaczem przypieta do pierwszej warstwy podlogi tj. OSB. Z racji tego, ze mialem dostep do wykladzin kuchennych, to uzylem winylowej wykladziny o grubosci 4 mm, jako niewielkie wytlumienie i izolacje pomiedzi legarami, a OSB. Mysle ze izolacja gruntowa jest wystarczajaca, a jesli sie myle to poprawcie mnie :)
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2015, 01:37:22 czas Polski wysłana przez Pete JB »