19 Czerwca 2026, 07:35:12 czas Polski

Autor Wątek: Potrzebna pomoc elektryka  (Przeczytany 3313 razy)

Offline Wojtek Ś

Potrzebna pomoc elektryka
« dnia: 27 Kwietnia 2015, 18:34:34 czas Polski »
Panowie mam delikatny problem mianowicie jestem na etapie budowy odciągu wiórów i padł mi kondensator rozruchu (bo chyba tak się to chyba nazywa) w odkurzaczu. Jest to stary zelmer który do ostatnich dni pracował super ale właśnie spaliło mi się to ustrojstwo. Pytanie brzmi następująco czym moge to cudo zastąpić bo oryginałów nigdzie znaleźć nie mogę. Dzwoniłem po kilku firmach zajmujących się serwisem zelmera i nie mają już tego typu kondensatorów. Jest może jakiś sposób obejścia tego kondensatora? Byłem już na forum elektro.. i uczestnicy tego forum są anty pomocni bo uważają że jak coś się zepsuje to należy oddać to w ręce fachowców. Liczę na waszą pomoc!
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Kilkujadek

• Gość
Odp: Potrzebna pomoc elektryka
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwietnia 2015, 19:24:34 czas Polski »
Moim zdaniem jest to przeciwzakłóceniowy. Ile ma wyprowadzeń?

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwietnia 2015, 19:46:50 czas Polski »
KSPpz-10-2 - zamiennik

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Kwietnia 2015, 20:50:38 czas Polski »
Ma trzy wyprowadzenia. Łukasz G. a jeszcze wez mi powiedz czy jakos specjalnie to trzeba podlaczyc? Chodzi mi tylko o to czy jest jakas różnica z przewodami?

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Kwietnia 2015, 21:24:21 czas Polski »
Dokładnie tak samo jak uszkodzony. Jeżeli już grzebiesz we wnętrznościach, to sprawdź stan szczotek, komutatora i luz na łożyskach.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Kwietnia 2015, 22:16:28 czas Polski »
szczotki w stanie bardzo dobrym ale ja nie pamiętam żeby ktoś je kiedyś wymieniał, stojan i wirnik w stanie też bardzo przyzwoitym tylko właśnie łożysko trochę piszczy przy kręceniu ale luzów nie ma. Dziwi mnie to bo odkurzacz ma jakieś 15-17 lat.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Kwietnia 2015, 22:26:31 czas Polski »
Podłącz dokładnie tak samo jak było, tam są dwie różne pojemności, kable czarne to pojemność Y a kabel biały pojemność X

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Kwietnia 2015, 22:30:23 czas Polski »
Jeżeli łożysko piszczy to na pewno jest do wymiany.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Kwietnia 2015, 22:38:28 czas Polski »
Chciał chłop :D wymienić kondensator, zrobi przy pomocy od razu remont... ;D

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Kwietnia 2015, 22:51:23 czas Polski »
Jak już coś robić to raz i porządnie  ;)

Offline jaruzele

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Kwietnia 2015, 22:53:07 czas Polski »
Zabierasz kondensator do sklepu z elektryką i elektroniką. Pokaż sprzedawcy(zazwyczaj chodzi o pojemność) na pewno znajdzie zamiennik. Podłącz tak jak odłączyłeś uszkodzony. Na zdjęciu widzę, że masz zalane podłączenia, nie przejmuj się tym. Trzeba przeciąć kable jak najbliżej kondensatora. Jak będziesz zakładał nowy to sobie zarobisz końcówki. Jeżeli sprzedawca nie pomoże jak podłączyć też się nie martw, spróbuj podłączać po kolejno. Kondensatora tak łatwo nie uszkodzisz. Kondensator uszkadza się ponieważ traci pojemność(tak mi się wydaje ::).

Offline krzyś48

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Kwietnia 2015, 23:00:13 czas Polski »
. Dziwi mnie to bo odkurzacz ma jakieś 15-17 lat
A co w tym dziwnego ,stara polska produkcja :P
http://inelsc.pl/pl/p/Kondensator-przeciwzakloceniowy-KSPpz-10-2-0%2C1uF-2x2%2C7nF/4362
A łożyska jak nie mają luzów ,to może olejkiem wazelinowym potraktować albo jakoś smaru dorzucić,bo teraźniejsze łożyska to nie powiem, ale trzeba uważać, żeby badziewia nie kupić :o

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #12 dnia: 28 Kwietnia 2015, 16:15:13 czas Polski »
Łożysko na początku potraktuje jakimś WD-40 i zobaczę co się stanie. Jeżeli i to nie pomoże to kupie drugie łożysko. Kondensator już zamówiony i jedzie do mnie :) koszt przesyłki równy kosztowi kondensatora :)

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Kwietnia 2015, 17:54:09 czas Polski »
Kondensator uszkadza się ponieważ traci pojemność
Utrata pojemności dotyczy głównie kondensatorów elektrolitycznych. Podstawową przyczyną uszkodzeń wszystkich typów jest przebicie warstwy dielektrycznej. W naszyn przypadku bardzo szkodliwe dla kondensatorów jest wszelkie iskrzenie styków i szczotek.
A łożyska jak nie mają luzów ,to może olejkiem wazelinowym potraktować albo jakoś smaru dorzucić
W urządzeniach narażonych na pył stosuje się łożyska kryte typu ZZ. Smar w tych łożyskach umieszczany jest w procesie produkcji, dołożenie lub wymiana prawie niemożliwe. Zanurzenie łożyska w oleju przyniesie krótkotrwały efekt ponieważ olej posiada inne właściwości smarne i szybko z niego wycieknie.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Kwietnia 2015, 18:59:21 czas Polski »
Dam znac jak juz go odpale i bede skladal odciag do kupy. Kilkujadek i mam pytanie z troche innej beczki. Posiadam dwa sprawne silniki od pralek i jeden chodzi mi normalnie (pralka Ardo) a drugi jakis chyba francuski bo firma pralki malo znana chyba na podzespolach mastercooka albo whirpoola i pierwsze primo nie bylo nigdzie przy nim kondensatora a przy ardo byl i nie mam pojecia jak go odpalic. A w planach jest szlifierka tarczowa i na drugi silnik tez mam pomysl ale jak nie chodzi to nie jest mi potrzebny