22 Kwietnia 2026, 02:25:59 czas Polski

Autor Wątek: stolowa czy ukosowa?  (Przeczytany 11048 razy)

Offline sylw

stolowa czy ukosowa?
« dnia: 28 Kwietnia 2015, 01:34:40 czas Polski »
Witam. Nie mam duzego doswiadczenia i potrzebuje porady. Od kilku dni zastanawiam sie czy do dokladniejszego ciecia zakupic pilarke stolowa czy ukośnice. Potrzebuje jej do ciecia listew, ramek, desek ma male półki. Moj budzet jest skromny ok. 800-1000zl. Co za ta cene byloby dokladniejsze ?

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
Odp: stolowa czy ukosowa?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Kwietnia 2015, 10:43:03 czas Polski »
W tej cenie moim zdaniem żeby mieć dużą dokładność to pilarka stołowa i różne sanki własnej produkcji.

Offline prezio

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Kwietnia 2015, 11:37:19 czas Polski »
Jezeli nie masz stolowej - lepiej zainwestowac w nia - bardziej funkcjonalna i dokladniejsza.
Jednakze ukosnica/skosna daje rowniez pewne dodatkowe mozliwosci ciecia.
Z tego co pamietam w Lidlu byla i niedlugo owinna byc, bo w UK jest wkrotce - skosna pila za 80 funtow czyli okolo 350/400 pln.

Co do pily stolowej - mozna albo kupic gotowa (okolo 1000 pln) , albo kupic tansza pile tarczowa i zbudowac odpowiedni stolik z dodatkami (tarczowa tania to rzad 200-400 pln + materialy na stolik, ale na ile bedzie sprawna i jak dlugo wytrzyma trudno mi powiedziec. Zalezy jaka kupisz.
W suie jezeli szukasz czegos taniego to na obie powinienes sie zmiescic w 1000-1200 pln spokojnie. Ale trzeba pamietac ze jakosc urzadzen moze byc rozna. Co do Parkside'a z Lidla jest wiele osob co je chwali.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline alehar

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Kwietnia 2015, 12:36:11 czas Polski »
Przejrzyj przede wszystkim Forum bo o tym zagadnieniu jest mnóstwo tematów
Ja np. zdecydowałem sie na samodzielne przerobienie pilarki recznej na stołową
Czytaj, szukaj ;)
Pozdrawiam Alehar

Offline prezio

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Kwietnia 2015, 12:47:40 czas Polski »
Tak jak pisalem kupujesz pilarke tarczowa/reczna i budujesz stolik taki jaki potrzebujesz z dodatkami.

Osobiscie kupilbym skona i reczna. Przy pmocy skosnej zbudujesz stolik
W budzecie bedziesz mial 2 pily.
Pytanie jedank jakie masz potrzeby i czy masz czas na to.
Bo pilarka reczna w stole swojej roboty moze miec mniejszy promien ciecia - pytanie czy ci starczy.
Jezeli tak - to moze warto tak zrobic.
Przy odrobinie szczescia i czasu w budzecie bedziesz ial 3 pily:
- skosna
- reczna
- stolowa na zamiane z reczna;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline sylw

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Kwietnia 2015, 13:19:42 czas Polski »
wiem , ze bylo duzo podobnych watkow.duzo czytam ale wciaz nie moge sie zdecydowac . Zalezy mi, zeby ciecia byly rowne, dosc dokladne. Przemioty beda tez nie wieksze niz 40-50cmX30-40 cm. W pile ukosowej boje sie tych wlasnie"luzow". Problemem jest to, ze nie mam porownania bo nie mam doswiadczenia z zadna z pilarek. Mysle, ze tez suma jaka przeznaczam jest mala. Z tego wszystkiego zastanawiam sie czy nie odpuscic sobie czeciowo np. wakacji i kupic mlt100. Ale dla mnie troche pieniedzy jednak. Nie chce konstruowac nic na wlasna reke

Offline prezio

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwietnia 2015, 13:29:48 czas Polski »
Przy tych rozmiarach lepsza stolowa - plynniej utniesz
Co do Makity - niw wiem nie wypowiem sie - ale wiele osob sobie chwali ja.
Masz tez inne firmowe Ryobi http://www.ceneo.pl/18718417 (rozne opinie), Metabo.
Wiekszosc w okolicach 1200-1600 - no chyba ze uda ci sie uzywana gdzies wychaczyc.
Nie wiem jak inni beda krzyczec ale osobiscie uwazam, ze przedewszystkim wazna jest tarcza do pily i odpowienio dobrana do materialu. co do silnika i stolu - zalezy.
wiadomo, ze makita, Metabo czy inne firmowe - lepiej beda ialy to zrobione, inne moze mniej ale nie znaczy ze zle.
Jedno jest wazne - niezaleznie co kupisz, zazwyczaj dorabiasz swoje narzedzia: sanki, prowadnice etc.
Czy kupisz drozsza czy tansza - wybor jest twoj.
Sa chinczyki co sie psuja, ale tez sa co pracuja latami. Sa firmowki niezawodne, ale tez mozesz trafic na shit - wszystko zalezy ile bedziesz na niej pracowal i co - czy hobby, czy do domu, czy na zarobek.
------
Robert

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Kwietnia 2015, 13:55:31 czas Polski »
Nie chce konstruowac nic na wlasna reke
Tego nie unikniesz. Makita ma swoje zalety, ale nie są one związane z dokładnością cięcia na niej ;-) Sanki przy najmniej 2sztuki (do cięcia pod kątem 45 i 90) będziesz musiała zrobić. Jeśli się do tego przyłożysz to uzyskach przy małych elementach (długość do około 1metra) bardzo dużą dokładność. Jeśli Makita droga to bierz Boscha, też dobry.

Offline prezio

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Kwietnia 2015, 14:07:08 czas Polski »
Masz na mysli Bosch'a PTS 10 ?
Ryobi jest tansze od niego rowniez.
Sadze ze cena jedno a wykorzystanie drugie.
Tak jak pisales nie uniknie dorabiania narzedzi ;)
------
Robert

Offline sylw

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Kwietnia 2015, 15:24:38 czas Polski »
Ja sobie mysle, ze macie racje w tym rowniez, ze bez dorabiania sie nie obejdzie. Bardzo dziekuje za wszystkie rady :-)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Kwietnia 2015, 23:34:26 czas Polski »
A kto to jest Sylw? Szukałem w http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/ i nie znalazłem...

Offline sandvinik

« Odpowiedź #11 dnia: 30 Kwietnia 2015, 23:49:07 czas Polski »
dwie uwagi-po pierwsze zobacz czy coś wartościowego nie ma na olx albo allegro-używane może być dużo tańsze a do tego z całym osprzętem dodatkowym
ja dzisiaj widziałem pilarkę stołową za 210pln na wystawie lombardu-szok-nowa z 500-800,
po drugie-nie śpiesz się z zakupem-zwykle lepiej zaczekać z tydzień-dwa i przemyśleć co nam jest najbardziej potrzebne i co można kupić.

powodzenia w szukaniu
im twardsze drewno tym lepsza zabawa :)