22 Kwietnia 2026, 06:24:24 czas Polski

Autor Wątek: Jakie drzwi do domku narzędziowego  (Przeczytany 1616 razy)

Offline jarekkrulikowski

Jakie drzwi do domku narzędziowego
« dnia: 28 Kwietnia 2015, 08:59:31 czas Polski »
Witam. Ostatnio sąsiadce zepsuły się drzwi w "szopce" i przyszła czy po maturze bym jej czegoś nowego nie wykombinował. Żeby uniknąć klejenia ramy itp, postanowiłem ze konstrukcja będzie stalowa a na froncie deski. W związku z tym mam 3 dylematy
1. Konstrukcja z profili zamkniętych czy kątowników?
2. Jaka grubość desek?
3. Jak zamek na w takie coś władować raczej wpuszczany odpada, chyba ze kątowniki to wtedy wyciąć w ściance kątówką prostokąt i przykręcić ten zamek na 2 śruby?
Ogólnie jeśli macie jakie plany itp to bardzo bym prosił, bo w tych sprawach jestem zielony totalnie :)

Offline Paweł 46

Odp: Jakie drzwi do domku narzędziowego
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Kwietnia 2015, 13:03:52 czas Polski »
Rozumiem, że jesteś doświadczonym spawaczem i wiesz jak pospawać ramę drzwi i drugą ramę na futrynę, żeby wszystko było równe i nie pościągało w trakcie spawania ? Jak popełnisz błędy na tym etapie, gwarantuje, że wyjdzie śmigło. Jeśli to mają być solidne drwi, buduj z kątowników. Kątownik na futrynę grzbietem na zewnątrz i tak samo na drzwi, tak żeby po zamknięciu nachodził jeden na drugi. W ramę drwi wspawane delikatne teowniki, żeby było do czego przykręcić deski. W miejscu zamka wspawasz kawałek blachy i do niej przykręcisz zamek na 4 śruby. Robiłem coś podobnego u siebie tylko, że to jest krata na wejściowych drzwiach.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Paweł 46

Odp: Jakie drzwi do domku narzędziowego
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Kwietnia 2015, 13:12:38 czas Polski »
Dam jeszcze foto jak jest zamontowany zamek i jak ustawione są  kątowniki w drzwiach i futrynie.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.