31 Maja 2026, 09:35:53 czas Polski

Autor Wątek: łączenie frontów  (Przeczytany 6363 razy)

Offline zaber

łączenie frontów
« dnia: 07 Maja 2015, 23:18:02 czas Polski »
Witam
Poszukuję trzpieni do łączenia frontów np. w pionie (dwa fronty z zachowanie szczeliny otwierane jednym uchwytem - a w moim przypadku ma to być tip-on). Kiedyś widziałem takie trzpienie stalowe, wbijane w otwór fi5, oraz płaskownik stalowy przykręcany od wewnętrznej strony. Niestety jak teraz je potrzebuję nie mogę ich od kilku godzin namierzyć w internecie.   
Trochę uprzedzając
- kołki nie mogą być bo ma być widoczna szczelina między frontami i będzie widać kołki (zwłaszcza przy frontach lakierowanych)
- lamelki nie mogą być tym bardziej, bo jw.
- te trzpienie o których myślę w środku miały, zgrubienie (podkładkę) które ustalało szczelinę (chyba na 3 mm)

Pozdrawiam
Piotr

mily68

• Gość
Odp: łączenie frontów
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maja 2015, 23:58:30 czas Polski »
Powitania na TYM forum załatwiamy tu: http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Stycznia 2016, 11:18:26 czas Polski »
Podbijam temat, bo będę miał do połączenia pod kątem prostym dwie blendy (lakierowany MDF). Ktoś doradzi rozwiązanie?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Stycznia 2016, 11:34:11 czas Polski »
Pod katem prostym to chyba co innego niz mial na mysli autor watku. Nie mozesz na gierunk ? Najlepiej i najladniej. A najlepiej to zrobic tak przed lakierowaniem ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Andriu

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Stycznia 2016, 09:54:59 czas Polski »
autorowi postu radze udać się do warsztatu ślusarskiego  z prośbą  o wytoczenie takich wałeczków z grubszą  tuleją na środku

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Stycznia 2016, 16:46:01 czas Polski »
A ja zapytam autora. Po co ci trzpienie skoro nie chcesz kolkow ? I to i to zobaczysz jak sie przyjrzysz. Inna sprawa, ze przez cien watpie byc kolki zobaczyl. A nie mozesz po prostu zrobic z jednego kawalka a w miejsce szczeliny zrobic nuta na 3 mm ? Bedzie tak samo wiotkie a od srodka przynajmniej ladnie.

Edit. Dopiero zobaczulem, ze autor juz dawno pewnie o tym zapomnial :)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Kwietnia 2017, 12:19:43 czas Polski »
Odgrzeje kotleta.

Nie mozesz na gierunk ? Najlepiej i najladniej. A najlepiej to zrobic tak przed lakierowaniem ;)
Co to jest ten gierunk? Google nie dało mi odpowiedzi...

Ja kiedyś łączyłem fronty (z płyty laminowanej) 60cm na kołki co 10cm i klej używając przyrządu wolfcrafta - otwory nie są na środku tylko lekko przesunięte ku tyłowi czyli kołki się aż tak nie rzucają w oczy. Między fronty HDF3 i ściskami całość do wyschnięcia. By nie było takie wiotkie to 2 płaskowniki około 5x10cm od tyłu - płaskowniki zamalowałem na biało co by tak nie raziły w oczy po otworzeniu.

Czy macie jakieś inne patenty? - NUT nie wchodzi w grę bo chodzi o łączenie frontów innych niż lakierowanych.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Kwietnia 2017, 13:00:57 czas Polski »
Gierung - ucios  - połączenie elementów zaciętych pod kątem.

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Kwietnia 2017, 19:01:34 czas Polski »
a więc to tak się nazywa. Nawet robiłem takie na ucios...  ;D nie sądziłem, że to się jakoś nazywa...