23 Kwietnia 2026, 07:45:37 czas Polski

Autor Wątek: Taras - konstrukcja  (Przeczytany 17242 razy)

Offline Wojtek Ś

Odp: Taras - konstrukcja
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Czerwca 2015, 08:50:01 czas Polski »
Szacun pełen za ogrom pracy ale jeszcze troche jej zostało ;)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline arturs

« Odpowiedź #31 dnia: 07 Czerwca 2015, 22:24:56 czas Polski »
Ano, w piątek i sobotę pomalowałem drugi raz całość.. wypoziomowałem ze spadkiem około 3cm, podkładki gumowe pomiędzy beton a legary, dodałem trochę wkrętów, drugą warstwę włókniny i rurę drenażową owiniętą geowłókniną.. Przy okazji poradzicie jeszcze - jak pisałem - chcę wysypać tam biały kamień (niesortowany z piaskowni 4km odemnie) - na jaką wysokość zasypać od podłoża- czy legary mają być "zanużone" w kamieniu czy lepiej nie (wtedy kamienia będzie około 5-8 cm)?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Czerwca 2015, 22:58:36 czas Polski »
Witam.
Ja unikał bym kontaktu drewna z piaskiem lub kamieniem. Woda będzie spływała z drewna i legary szybciej wyschną. Jak będą miec kontakt z piaskiem to w tym miejscu woda będzie bardziej atakować drewno.
Pozdrawiam

Offline arturs

« Odpowiedź #33 dnia: 07 Czerwca 2015, 23:19:15 czas Polski »
Piasku nie będzie tylko płukany kamień, czyściutki.. Ale tak właśnie myślałem, ze jak napada to będzie dłużej schnąć..

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Czerwca 2015, 23:26:09 czas Polski »
Z czasem jakis liść wpadnie piasek lub ziemia z butów wiatr nawieje co nieco no i po kilku latach bedziesz miał odrobinę ziemi pomiędzy kamieniami no i woda już tak szybko nie odpłynie.
Zalecam dystans pomiędzy tarasem i kamieniami.

Offline pilsner87

« Odpowiedź #35 dnia: 12 Czerwca 2015, 18:28:56 czas Polski »
Ja bym tez szybko rozebrał do podstaw, wszystko wymierzył obmyślił od nowa i pilnuj żeby piasek z wodą nie zjechał drewna- w koncu taras robisz na lata.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #36 dnia: 12 Czerwca 2015, 20:54:40 czas Polski »
pilsner87 - najpierw zajrzyj tu proszę i skrobnij małe conieco, http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/

Offline arturs

« Odpowiedź #37 dnia: 12 Czerwca 2015, 22:49:01 czas Polski »
taras już rozkręcony i pomalowany impregnatem dwa razy.. kamień już przywieziony, jutro z rana mam zamiar porozwozić.. poradźcie, proszę, czy same legary jeszcże olejować czy czymś smarować? dwa razy sadołinem classic jest, jak przykręcę dski to ju wiadomo.. dupa zbita.. nic nie zrobię.. czy się nie przejmować..

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Czerwca 2015, 01:38:06 czas Polski »
Witaj, jeśli masz ,materiał czas i checi to moim zdaniem maluj. Na pewno nie zaszkodzi a jedynie może pomóc. Jak juz dojdziesz do deskowania do pomaluj tez deski od spodu.  Proponuje przed przykreceniem.  ;D
Pozdrawiam i miłej pracy życzę

Offline arturs

« Odpowiedź #39 dnia: 14 Czerwca 2015, 15:36:00 czas Polski »
Mam czas i chęci, materiał będzie w tym tygodniu robiony , nie spieszy mi się..
Przy okazji prośba, czy ktoś mógłby na podstawie fotek określić czy ten modrzew to odmiana europejska czy syberyjska (deski nie kupowane jako konkretna odmiana) ?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Czerwca 2015, 22:33:47 czas Polski »
Witam.
No narobiełeś się trochę. Gratuluję.  Jedna tylko uwaga jeśli mogę się podzielić.  Nie wiem  jak planujesz wykończyć krawędź tarasu, ale zaoszczedzisz sobie masę problemów i nerwów,  jeśli wyprowadzisz do linii prostej tę belkę brzegową. Odnośnie desek to popatrzę później,  jak dotrę do komputera z ekranem lepszym.
Pozdrawiam.

Offline arturs

« Odpowiedź #41 dnia: 15 Czerwca 2015, 00:03:43 czas Polski »
chodzi o najdłuższą 9m krawędz równoległą do domu? tam żona chce mieć po mniej więcej 2/3 długości donicę i coś pnącego żeby osłonić okno salonowe od sąsiedniej posesji więc chyba problemów nie będzie..
 przy samej ścianie dawać jeszcze jedną belkę dam, no i przy oknie tarasowym ale to dorobię jak deski przywiozę żeby ładnie się zeszły podpory

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Czerwca 2015, 01:41:52 czas Polski »
Witaj.

To ten brzeg widoczny na zdjęciu pierwszym. Bedziesz miał problem z ładnym wykończeniem. Moim zdaniem najładniej będzie wygłądać kiedy najpierw przykręcisz jedną lub jeśli jest miejsce to dwie deski do płaszczyzny pionowej tego legara a następnie dopiero zacznij kłaść deski na płaszczyżnie poziomej, tak, aby pierwsza deska wystawała około 2-3 cm poza krawędż deki przykręconej wcześniej. I tu będzie kłopot wizualny, bo aby zachować linię prostą to w rogu bliżej robącego zdjęcie bedzie ona wystawała mniej niż w rogu najbardziej oddalonym od osoby robiącej zdjęcie. No a jeśli będziesz chciał zachować równy wymiar, to wtedy będziesz zmuszony wygiąć deskę, o to będzie bardzo zły pomysł. W takich detalach tkwi sukces. Poprawiałem już tego typu błedy. Ludzie wydawali duże pieniądze na inwestycje, wykonawca ukrywał pomyłki, bo można próbować, ale po jakimś czasie coś zaczyna męczyć oko.

Nie mysisz wymieniać legara. Odkreć tylko od niego te krótkie legary przykręcone prostopadle do momentu, gdzie zczyna się ugięcie a następnie albo je wymień na odrobinę dłuższe, lub dokręć do ich boku z jadnej strony elementy przedłużające. Jeśli nie bardzo jest jasne co mam na myśli to daj znać to załączę jakiś prosty rysunek jak to zrobić.

Pozdrawiam

Offline arturs

« Odpowiedź #43 dnia: 15 Czerwca 2015, 19:45:55 czas Polski »
wydaje mi się że chyba jasno opisałeś (chyba że chce Ci się rysunek zrobic to może komuś też pomoże) z tym, że dzisiaj na żywo popatrzyłem i ta belka jest raczej prosto, jest delikatnie skręcona i obawiam się że rozkręcić będzie cieżko, łatwoej bedzie chyba dokręcić coś albo zestrugać.. ale popróbuję.. tyle że ta krawędź nie będzie widoczna raczej w ogóle bo tam ma być donica na około 7m po długości.
to podpowiedzcie jescze czy lepiej impregnować dwa razy sadolinem w kolorze i potem olejem bezbarwnym czy raczej olejem impregnatem przeźroczystym i olejem w kolorze? teoretycznie z sadolinu mam informacje że produkty które mają oznaczenie takch samych kolorów to po wyschnięciu powinny mieć zbliżone kolory, ale jakoś nie mam przekonania czy lepiej olej w kolorze się sprawdzi tak dobrze jak impregnat, no i potem olejuję jakimkolwiek przeźroczystym olejem a nie muszę dobierać kolorów

Offline arturs

« Odpowiedź #44 dnia: 18 Czerwca 2015, 08:45:35 czas Polski »
jeszcze parę pytań pytanie i chyba przeniosę się do DIY ;) -
jak deski zaimpregnować?
malować altaxem penetrinem? czy lepiej impregnować dwa razy sadolinem classic w kolorze (też ma biobójcze preparaty)  i potem olejem bezbarwnym czy raczej impregnatem przeźroczystym i olejem w kolorze?
czy wszystkim w kolorze łącznie z olejem? teoretycznie z sadolinu mam informacje że produkty które mają oznaczenie takch samych kolorów to po wyschnięciu powinny mieć zbliżone kolory, ale jakoś nie mam przekonania czy lepiej olej w kolorze się sprawdzi tak dobrze jak impregnat, no i potem olejuję jakimkolwiek przeźroczystym olejem a nie muszę dobierać kolorów

jakie odstępy pomiędzy deskami planować?
modrzew, szerokość 11 cm, ile pomiędzy deskami a ile od czoła przy kilku deskach?
i ile od krawędzi bezpiecznie można wkręty tarasowe przykrecać i ile deski mogą poza belkę wystawać bez podparcia?

deski już wyrobione, czły wtorek przy grubościówce i frezarce - do dzisiaj w uszach mi dzwoni ;)