22 Kwietnia 2026, 09:11:30 czas Polski

Autor Wątek: piła ukośnica  (Przeczytany 6532 razy)

Offline mlynarczykmeble

piła ukośnica
« dnia: 19 Maja 2015, 06:25:58 czas Polski »
Witam wszystkich miłośników obróbki drewna. Chciałbym nabyć ukośnicę, ważne żeby miała duże możliwości cięcia. Znalazłem na alledrogo sprzęt o nazwie "UKOŚNICA DO DREWNA I ALUMINIUM VANDER VCM707" ,czy ktoś z Was miał do czynienia z takim sprzętem? Może macie jakieś propozycje? Generalnie nie chcę wydawać za dużo na ukośnicę, a cena Vandera wydaje się atrakcyjna. Porządane cięcie na 90st to od 102-110mm wysokości. Zapraszam do dyskusji.

Offline Wojtek Ś

Odp: piła ukośnica
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maja 2015, 06:59:21 czas Polski »
Pan fleks robil recenzje podobnej ukośnicy ale nie wiem czy akurat tego modelu. Na jego blogu jest wszystko o tym sprzecie. Jak pamietam to on bardzo ja chwalil. Mowil ze jest bardzo dokladna tylko brak w niej soft startu. Jak zdecydujesz sie na nia to daj znac co i jak ;)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline alehar

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maja 2015, 07:51:00 czas Polski »
Pozdrawiam Alehar

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maja 2015, 08:48:15 czas Polski »
Mam wkrętarkę sieciową Vandera i pilarkę VPT717 - hmmm, chińczyki totalne, wkrętarka się posypały tryby i głowica się zacięła. Plus jest taki, że jest serwis w Rzeszowie i części dostępne. Ale jak coś się posypie to radze zadzwonić do serwisu i zapytać gdzie jest serwis w twojej okolicy bo ceny w serwisie są ze sporą marżą. Dla przykładu metalowe tryby do wkrętarki sieciowej w serwisie po 8 zł/szt a w sklepie w Kielcach po  3,5 zł/szt - to tak dla przykładu.

Generalnie sprzęt jak każdy inny z Chin, kwestia kolorów i naklejek - ale plus jest taki, że masz 2 lata gwarancji i jak rozmawiałem ze sprzedawca w sklepie to mówił, że kilka lat tym handlują i zero zwrotów z serwisu że sprzęt używany niezgodnie z instrukcją czy inne wykręty. Ludzie tym tyrają i nie ma problemu z naprawą gwarancyjną, nawet jak widzą że coś ktoś próbował dłubać to się nie czepiają - no chyba że twoja naprawa zepsuje bardziej sprzęt.

Gdybyś się decydował na tego Vandera - obejrzyj gdzieś w sklepie - to w południe będę wiedział cenę tej ukośnicy w sklepie u mnie na miejscu gdzie ja kupowałem swoją pilarkę - mają najniższe ceny nawet w porównaniu do internetu.

Offline pajewski

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja 2015, 15:51:58 czas Polski »
... brak w niej soft startu
Właśnie zamówiłem urządzonko, które ma spowodować łagodny rozruch elektronarzędzia.  Jak go przetestuję dam znać co i jak. No i ważna rzecz - kosztuje 12 PLN.

Offline mlynarczykmeble

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Maja 2015, 18:31:50 czas Polski »
Jak wygląda ten mechanizm wolnego startu? Trzeba byłoby wymyślić adapter żeby nie ciąć kabli co powoduje utratę gwarancji. Na alledrogo widziałem taki starter. Miałem kiedyś Makitę 1018L, ze swojego doświadczenia wiem  że przydaje się, no i na dłużej starczą szczotki i silnik.

Offline pajewski

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maja 2015, 22:00:58 czas Polski »
Nic się nie tnie. Po prostu wpina się kostkę z trzema przewodami miedzy przełącznik a silnik. Jedynym problemem może okazać sie zmieszczenie tej kostki w obudowie elektronarzędzia.

Offline alehar

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Maja 2015, 07:41:57 czas Polski »
Dajcie jakiś rysunek ! ;) .... już od jakiegoś czasu mam to zamontować i do końca nie wiem jak ... :(
Pozdrawiam Alehar

Offline pajewski

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Maja 2015, 07:57:45 czas Polski »
Jeśli masz urządzonko oznaczone jako D3 ( http://allegro.pl/miekki-start-wolny-rozruch-lagodny-soft-rezystor-i5139596036.html) to łączysz to tak - za przełącznikiem odpinasz dwa wychodzące przewody,które idą na silnik. W to miejsce na przełączniku wpinasz niebieski i czerwony z soft staru D3, do niebieskiego dołączasz jeden z rozłączonych kabelków idących dalej na silnik, drugi z roząłczonych przewodów łączysz z czarnym z D3.

Offline alehar

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Maja 2015, 12:59:58 czas Polski »
OK - chyba rozumiem ;)
Pozdrawiam Alehar

Offline pajewski

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Maja 2015, 21:10:57 czas Polski »
Miałem kiedyś Makitę 1018L, ze swojego doświadczenia wiem  że przydaje się, no i na dłużej starczą szczotki i silnik.
Po co dokładać soft start do urządzenia, które posiada ten układ? (przynajmniej moja makita go ma)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Maja 2015, 22:56:19 czas Polski »
Po co dokładać soft start do urządzenia, które posiada ten układ?
Będziesz miał dwa...
U mnie w Grójcu nadal bardzo się cieszą wzięciem u młodzieży auta z podwójną końcówką na wydechu ;D

Offline mlynarczykmeble

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Maja 2015, 10:36:34 czas Polski »
pajewski za przeproszeniem czytamy ze zrozumieniem. makita ma soft start a vander nie. Głownym zamyslem jest instalacji do vandera, nawiazujac do Makity ktora kiedys mialem napisalem ze to przydatna rzecz a nie ze chce instalowac soft do makity.

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Maja 2015, 12:18:10 czas Polski »
a czy ten softstart da sie zalozyc do ukosnicy parkside? bo wydaje mi sie ze ona nie ma.

Offline pajewski

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Maja 2015, 12:27:33 czas Polski »
Soft start można dołożyć do każdego silnika szczotkowego (16A). Montuje się go między przełącznikiem, a silnikiem więc musi być miejsce na schowanie go wewnątrz ukośnicy.