18 Kwietnia 2026, 13:29:17 czas Polski

Autor Wątek: soft start  (Przeczytany 4098 razy)

Offline pajewski

soft start
« dnia: 22 Maja 2015, 19:18:54 czas Polski »
Wspomniałem o tym rozwiązaniu w innym temacie, ale ponieważ to dość istotna sprawa postanowiłem założyć oddzielny temat.
Do każdego elektronarzędzia, które wyposażone jest w silnik szczotkowy można dołożyć układ łagodnego rozruchu. Wystarczy wpiąć w układ elektryczny urządzenia moduł dostępny na allegro za jedyne 12 PLN.

Schemat połączenia jest zamieszczony na obudowie, ale jeśli ktoś miałby problem z jego odczytaniem wyjaśnię o co chodzi.
Przewody: niebieski i czerwony z modułu łączymy do zacisków przełącznika elektronarzędzia, przewody idące na silnik łączymy z przewodem niebieskim i czarnym.
Moduł przenosi prąd 16A. Ja zamontowałem go w szlifierce kątowej 230 mm o mocy 2000W i wszystko jest ok.  Jedyny problem może stanowić umieszczenie naszego modułu wewnątrz elektronarzędzia, bo moduł musi być podłączony pomiędzy przełącznikiem a silnikiem.
W przypadku mojej szlifierki oprócz łagodnego rozruchu zyskałem jeszcze jedno. Do tej pory prąd rozruchowy (który jest sporo większy niż nominalny) wywalał bezpieczniki 16A. Teraz nie ma tego problemu!

kwita

• Gość
Odp: soft start
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Maja 2015, 20:31:06 czas Polski »
Ja w domowym warsztacie w piwnicy obwody mam tablice z bezpiecznikami topikowymi i problemu nie ma. Z bezpiecznikami nowego typu jest problem, jeśli są źle dobrane bezpieczniki do zastosowań obwodów. W obwodach, w których będziemy stosować urządzenia silnikowe, powinno zastosować się bezpiecznik typu C. Bardzo wielu elektryków, w tym nawet projektantów stosuje typu B. B reaguje przy przekroczeniu prądu rzędu 3-5 razy, C przy przekroczeniu prądu znamionowego 5-10 razy. Jest jeszcze D ale to już są prądy rzędu 10-20 razy(bardzo duże silniki)

Offline pajewski

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Maja 2015, 20:51:40 czas Polski »
Niewyrzucanie bezpieczników to korzyść dodatkowa. Ideą łagodnego rozruchu jest co innego. Szczególnie jeśli trzymamy w ręku ciężką szlifierkę z dużą tarczą,. Rozruch takiego silnika bez soft startu potrafi narobić bałaganu.
Zanim dołożyłem łagodny rozruch, żeby u klienta można było użyć mocnych urządzeń stosowałem przedłużacz z gniazdem zabezpieczonym właśnie bezpiecznikiem 16A typu C. Załatwiło to jedynie problem wyrzucania bezpieczników.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Maja 2015, 20:58:39 czas Polski »
Kolega pajewski dobrze opisał podłączenie, jedynie nie wziął pod uwagę że występują modele z innymi kolorami przewodów, i tu warto zwrócić uwagę na oznaczenia literowe ABC przewodów.  Moduł ten na zdjęciu może pracować na max obciążenie 16A przy 250 V czyli teoretycznie na 4 kW zatem nie ma problemu działać z tą szlifierką.
kwita zastosowanie zabezpieczenia typu C nic nie da jeśli główne zabezpieczenie będzie typu B np. główny B25 ( w większości mieszkań zasilanych jedną fazą) a na gniazda C20 to ten główny zadziała jako pierwszy. Typy B, C i D nie o wartość prądu się różnią tylko czasem ich zadziałania po przekroczeniu dopuszczalnego obciążenia.

P.S. Softstart działa jedynie zamontowany za włącznikiem.
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2015, 21:04:00 czas Polski wysłana przez sebacmielow »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Maja 2015, 21:47:14 czas Polski »
...pisząc o przekroczeniach prądu nie napisałem o czasie, bo to jasne(ale dla kogoś kto wie jak wygląda wykres zależności krotności prądu znamionowego w czasie) :).
Dlatego póki co, w domku mam jeszcze starą tablicę z bezpiecznikami topikowymi, od wielu lat się sprawdza, chciałem ją kiedyś przerobić ale więcej z tym problemów. Wychodzę z założenia, że jak coś dobrze działa to po co zmieniać.
Instalacja jest 3-fazowa...
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2015, 21:48:46 czas Polski wysłana przez kwita »