Wspomniałem o tym rozwiązaniu w innym temacie, ale ponieważ to dość istotna sprawa postanowiłem założyć oddzielny temat.
Do każdego elektronarzędzia, które wyposażone jest w silnik szczotkowy można dołożyć układ łagodnego rozruchu. Wystarczy wpiąć w układ elektryczny urządzenia moduł dostępny na allegro za jedyne 12 PLN.

Schemat połączenia jest zamieszczony na obudowie, ale jeśli ktoś miałby problem z jego odczytaniem wyjaśnię o co chodzi.
Przewody: niebieski i czerwony z modułu łączymy do zacisków przełącznika elektronarzędzia, przewody idące na silnik łączymy z przewodem niebieskim i czarnym.
Moduł przenosi prąd 16A. Ja zamontowałem go w szlifierce kątowej 230 mm o mocy 2000W i wszystko jest ok. Jedyny problem może stanowić umieszczenie naszego modułu wewnątrz elektronarzędzia, bo moduł musi być podłączony pomiędzy przełącznikiem a silnikiem.
W przypadku mojej szlifierki oprócz łagodnego rozruchu zyskałem jeszcze jedno. Do tej pory prąd rozruchowy (który jest sporo większy niż nominalny) wywalał bezpieczniki 16A. Teraz nie ma tego problemu!