21 Sierpnia 2026, 11:47:01 czas Polski

Autor Wątek: Piła Stołowa  (Przeczytany 1802 razy)

Offline Wacu97

Piła Stołowa
« dnia: 23 Maja 2015, 23:13:32 czas Polski »
Witam w mojej pierwszej realizacji w związku z czym proszę o wyrozumiałość ;) Jest to piła stołowa wykonana z pilarki z obi, blatu ze starej szkolnej ławki oraz ścinków z budowy według mojego własnego projektu. Jest wyposażona w regulowaną prowadnicę równoległą. W przyszłości zamierzam wymienić pilarkę na taką z klinem ale najpierw muszę kupić grubościówkę i odciąg. Jest włączana za pomocą zwykłego rozdzielacza z przełącznikiem. Realizacja zajęła mi około 4h. Poniżej przedstawiam pare zdjęć ;)

Offline Rizer

Odp: Piła Stołowa
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Maja 2015, 00:29:27 czas Polski »
Ten blat to wiórówka. Ja bym tego nie kładł na blat maszyny no chyba że miałaby dobrze rozbudowaną podstawę. Ogólnie ładna robota. Jaka dokładnie jest ta pilarka?

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2

,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maja 2015, 08:05:37 czas Polski »
Piłować się da, ale masz za mało miejsca za tarczą, od strony odbiorczej - dłuższy materiał nie będzie miał podparcia, będzie się podnosił od strony podawczej, musisz uważać podczas pracy. Wykonaj z tyłu składany blacik wydłużający stół.
 - pewnie jeszcze nie masz narzędzi, ale te nieobrobione deski nie wyglądają dobrze, poza tym możesz się skaleczyć, złapać drzazgę

Offline Wacu97

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maja 2015, 09:19:11 czas Polski »
Ogólnie ładna robota. Jaka dokładnie jest ta pilarka?

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2
Jeśli materiał przesuwam powoli i pilnuje żeby szedł po prowadnicy to cięcia są czyste ;)

Piłować się da, ale masz za mało miejsca za tarczą, od strony odbiorczej - dłuższy materiał nie będzie miał podparcia, będzie się podnosił od strony podawczej, musisz uważać podczas pracy. Wykonaj z tyłu składany blacik wydłużający stół.
 - pewnie jeszcze nie masz narzędzi, ale te nieobrobione deski nie wyglądają dobrze, poza tym możesz się skaleczyć, złapać drzazgę
Zostało to tak wykonane z myślą o podstawianiu stolika z przodu, ale rzeczywiście, nie sprawdza się za dobrze. Może przesunąć piłę do środka stołu a w pozostawioną bruzdę zamontować klina?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2015, 09:21:13 czas Polski »
Przesuń, będzie lepiej, klin zamontuj.
Nie cytuj całych wypowiedzi, tylko istotne fragmenty, a jeżeli piszesz bezpośrednio po innej, to wcale nie cytuj.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2015, 09:28:19 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Wacu97

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maja 2015, 09:34:46 czas Polski »
Ok, zastosuje sie ;)