29 Czerwca 2026, 13:45:28 czas Polski

Autor Wątek: Remont poddasza  (Przeczytany 7943 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Remont poddasza
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Czerwca 2015, 01:17:16 czas Polski »
Witam.
A ja trochę od innej strony.
Czy pomyślałeś żeby ewentualnie wstawić konstrukcję stalową a następnie wywalić to czego chcesz się pozbyć?
No i pytanie czy zaangażowany jest w to architekt? Czytam i nie mogę nadziwić się że do tego typu prac przystępujecie bez zasięgnięcia fachowej porady.
Proszę tego nie traktować jako krytyki, ale tu przecież rozchodzi się o dach, który pokryty jest ciężkim materiałem. A co jeśli coś pójdzie nie tak, konstrukcje osłabicie, przyjdzie huragan i konstrukcasię zawali? (oby nie) Ubezpieczalnia nie wypłaci kasy. Jak zaprojektuje wam architekt, to jesteście kryci. Owszem koszty ale ryzyko większe.

Ja zrobiłem wiele remontów, nawet rozbydowy gdzie usuwane były ściany nośne zewnęrzne na parterze a piętro podpierają stalowe ramy. Wydwało mi się że architekt przesadzał ale dziękowałem potem za projekty.

Z doświadczenia powiem.
Wywal całe śmieci i niepotrzebny syf. Łatwiej pociągniesz kable, rury i podłogę będzie wygodniej zrobić.

Pozdrawim i powodzenia życzę

PS. Nie sztuką jest wyburzyć i wybudować nowe, ale zaadaptować stare. Jest to część naszej historii, a tek niewiela jej po wojnie zostało.

Offline Wióro

« Odpowiedź #31 dnia: 17 Listopada 2015, 23:35:42 czas Polski »
Witam po przerwie, co nie znaczy że nic się nie działo w temacie :)
teraz takie pytanie na szybko, relację z prac zaktualizuje w najbliższym czasie...
Mianowicie; sporo elementów drewnianych jest odrestaurowanych ze starych elementów oraz pojawił się też świeży materiał... w jaki sposób to poprawnie zabezpieczyć? Mam dostępny impregnat Altax oraz olej twardy do mebli. Co do oleju to świetnie kontrastuje oraz wyciąga kolory ze starych elementów(bardzo żywicznych). Poza tym na poddaszu została wydzielona mini łazienka z kabiną prysznicową. Mam dylemat czy elementy drewniane m.in. kleszczy obudować re-gipsem zielonym (sufit podwieszany) czy zostawić to na widoku solidnie zabezpieczone przed wilgocią i temp... Wolał bym tą drugą opcję, ale jak to właściwie zabezpieczyć? olej lub impregnat czy jedno i drugie tylko w jakiej kolejności?
Zadając te pytania nie idę na łatwiznę lecz poprostu brak mi czasu na szukanie właściwego rozwiązania i w tym przypadku liczę na rady forumowiczów.

Pozdrawiam Wióro

mily68

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Listopada 2015, 23:13:45 czas Polski »
Też się chętnie dowiem.
Wg mnie nie ma to jak impregnacja ciśnieniowa. Jak nie da rady to choćby zanurzeniowa. Mazanie po wierzchu daje efekt powierzchowny - impregnat nie wsiąka zbyt głęboko choćby nie wiem co było napisane na opakowaniu.
Ja ostatnio stosowałem przezroczysty Boramon C30 Altax'a (bo nadaje się do drewna o podwyższonej wilgotności).
Oleju nie lubię dlatego, że co jakiś czas trzeba ponawiać olejowanie. Niektórzy wszystko olejują. Ja bym się zarypał jakbym miał wszystkie meble, drzwi, podłogi, schody, tarasy i kto wie co jeszcze regularnie odnawiać (no bo kiedy mieszkać jak w domu zawsze jest coś do zrobienia...).

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #33 dnia: 19 Listopada 2015, 14:11:02 czas Polski »
mily68 a czy to że impregnat nie wsiąka to nie wina wilgotnego drewna? Bo z tego co się orientuję, to właśnie takie mazanie świeżego drewna konstrukcyjnego to pic na wodę, bo przez wilgotność impregnat nie wsiąka. Co innego zapewne jak się robi więźbę z suszonego, ale kogo na to stać? Tutaj jak ma wszytko kilkadziesiąt lat to jest pewnie suche mocno, wiec może "zwykłe" malowanie coś da?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Listopada 2015, 17:47:28 czas Polski »
Oleju nie lubię dlatego, że co jakiś czas trzeba ponawiać olejowanie. Niektórzy wszystko olejują. Ja bym się zarypał jakbym miał wszystkie meble, drzwi,

Bejce ZAR są olejne i świetnie kryją . Olej można obejść lakierując naprawdę rzadkim lakierem olejnym  ( wg. upodobania połysku )  Otrzymuje sie gładkość ( nic nie  puchnie  ) trwałość powłoki na lata , można kłaść potem wosk , czy wszelkie mleczka do  mebli  itp

mily68

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Listopada 2015, 23:00:55 czas Polski »
O! Cenna wskazówka. :)
Naprawdę rzadkim tzn. rozcieńczonym? Jeśli tak to czym i w jakich proporcjach?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Listopada 2015, 23:51:24 czas Polski »
Robiłem Bondexem na dębinie z 10 lat temu  , proporcji nie pamiętam , ale ok.50/50 z rozpuszczalnikiem terpentynowym chyba  Terpinol . Było lejące jak woda bo klient nie lubił połysku i żadnego odnawiania co jakiś czas. mam kontakt co roku z nim i zrobioną stolarką i nic nie potrzeba z tym robić , prócz odkurzania .
Specjalnie dawany był terpinol a nie benzyna lakowa , która też rozpuszcza lakier . Jedyny minus to dłuższe wysychanie i umiejętne nakładanie pędzlem , by nie naruszyć bejcy . pistoletem byłoby bezpieczniej

mily68

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Listopada 2015, 00:20:17 czas Polski »
Super! Bardzo cenna informacja.
Tomku dziękuję bardzo! :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert