28 Kwietnia 2026, 07:14:39 czas Polski

Autor Wątek: Narzędzia ręczne - jakich firm ?  (Przeczytany 17586 razy)

Offline RobRob

Odp: Narzędzia ręczne - jakich firm ?
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Lipca 2015, 19:52:29 czas Polski »
Popieram Waldiego
Moje jest takie zdanie ze skoda na takie narzędzia kasy
co do jakości narzędzi jak za czasów RFN czy NRD to możemy sobie już tylko pomarzyć

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Lipca 2015, 20:07:22 czas Polski »
Waldi, chyba narażasz się licznym zwolennikom narzędzi i elektronarzędzi Parkside. W specjalnie założonym wątku aktualnie jest 23650 wejść co świadczy o dużym zainteresowaniu tym sprzętem. Nie wiem czy masz ten sprzęt, ja sam mam chyba ponad 20 rożnych narzędzi i elektronarzędzi z Lidla i jako  sprzęt dla AMATORÓW oceniam go wysoko - używam go na co dzień,udało mi się przy ich pomocy wykonać kilkadziesiąt projektów (niektóre nawet chwalicie). Jest to sprzęt porządny (jak dla mnie i moje skromne wymagania).
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2015, 20:09:29 czas Polski wysłana przez amigorg »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Lipca 2015, 21:13:25 czas Polski »
Każdy ma inne wymagania, potrzeby i zakres finansowy...
Wiele osób psioczy na narzędzia z Juli a ja np używam kilku i jestem z nich w miarę zadowolony.
Piszę w miarę gdyż w moim przypadku apetyt i umiejętności rosną i potrzeby są większe.

Dziś np w Juli nabyłem poziomicę 1200mm i ma fajną libellę którą można ustawić pod dowolnym kontem.

Pozdrawiam i myślę że nie ma co się obrażać czy złościć mówiąc o narzędziach bo wyjdzie to tak jak z tematami o religii czy polityce.

marek_b

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Lipca 2015, 21:34:14 czas Polski »
Nie ma co się kłócić o sprzęt, jest taki czy inny liczy się wiedza chęci i talent.
Są narzędzia słabej jakości i mistrz zrobi nimi prawie wszystko, co nie zmieni ich jakości(słabej).
Patrz Parkside i Amigorg.
Błędem jest podnoszenie dobroci narzędzi słabej jakości jak i robienie z hebli narzędzi do produkcji
stołów z drewna takich jak z płyt granitowych, pomiarowych.
Tak dyskusja zmierza ku olbrzymiej kłótni, warto ja zakończyć.
Więcej dyskusji o obrazach a mniej o narzędziach do ich malowania nie one czynią obraz arcydziełem :))

Klo

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Lipca 2015, 21:47:13 czas Polski »
Gwoli ścisłości.
Autor wątku pytał o narzędzia ręczne, więc dyskusja n.t wyższości elektronarzędzi różnych marek mija się z tematem.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Lipca 2015, 22:46:30 czas Polski »
Chyba zostałem źle zrozumiany, nie jestem przeciwnikiem narzędzi z Lidla, mam kilka rzeczy kupionych tam
i mogę się zgodzić jedynie, że porządne ( a przynajmniej dobre :) ) są bity .
Reszta według mnie jest to przyzwoita jakość za rozsądną cenę.
Wtrąciłem się do tego wątku nie po to aby zaogniać sytuację ale to co zacytowałem z kolegi andrzejp1988 po prostu mnie rozbawiło i tyle w temacie .
Jeśli ktoś poczuł się urażony to przepraszam.

Offline dziadzkoantoszka

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Szcze żywie biełaruś!
  • View Gallery
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Lipca 2015, 23:08:01 czas Polski »
Ktoś tam coś o stanleyu pisał jakie to dobre rzeczy robi..... no ja myślę że teraz stanley to niestety sieczka jadą na marce ale jakośc mocno zjechała, o ile nie bardzo mocno nawet.

Offline andrzejp1988

www.tartaki.pl - wszystko dla twojego tartaku

Offline radoslawww

« Odpowiedź #38 dnia: 10 Lipca 2015, 22:53:14 czas Polski »
Dzisiaj kupiłem ten zestaw (75el) w casto za niecałe 200zł. Solidnie wygląda i ma grzechotkę 1/4 której nie było w zestawie proline z podobną ceną.

Uważacie że to lipa za tą cenę?

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Lipca 2015, 16:25:44 czas Polski »
Mam taki sam zestaw. Tyle że kupowałem w Anglii i zapłaciłem 100 zł.  Co do jakości to bardzo dobra jak na moje potrzeby.

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline rustykalneuchwyty

« Odpowiedź #40 dnia: 15 Lipca 2015, 15:22:20 czas Polski »
Także polecam YATO, kupisz w okolicach 200-250 zł, ale warto:)

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #41 dnia: 16 Lipca 2015, 09:44:29 czas Polski »
Co do kluczy nasadowych to ja też mogę polecić zestaw YATO. Wytrzymuje już u mnie kilka lat i złego słowa na nie nie powiem a leżałem pod swoją alfą trochę czasu i te klucze zawsze mi towarzyszyły. Nie jest może tak profesjonalny jak BAHCO ale raczej kolega nie będzie prowadził zakładu mechanicznego. Powiem szczerze że co do narzędzi STANLEY to ja mam już mieszane uczucia. Kupiłem grzechotkę 1/2 i rozpadła się po kilku miesiącach oczywiście nie było problemu z reklamacją. Jakość staśka spadła i wiem to już od wielu ludzi. Nawet jak ja kupowałem klucze w casto to doradzili mi YATO bo mówili że Stasiek jest delikatniejszy.
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline swfr

« Odpowiedź #42 dnia: 16 Lipca 2015, 11:36:39 czas Polski »
Grzechotki - polecam Proxxona. Porównując do innych firm - cena powiedziałbym normalna. Poszukaj na forach mechaników samochodowych. Mało kto kupuje tam Beta, Bahco a wielu właśnie Proxona.
Nasadki - raczej nie warto kupować zestawów. Zazwyczaj jest tam sporo elementów, których nigdy nie użyjesz np. >30 albo wyrzucisz (tandetne bity).
Ja na początku kupiłem bazę (roz. 6-23 krótkich) i teraz dokupuję pojedynczo długie/krótkie, mniejsze/większe , przedłużki itp. w zależności od tego jakich potrzebuję.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #43 dnia: 16 Lipca 2015, 22:10:46 czas Polski »
Poszukaj na forach mechaników samochodowych. Mało kto kupuje tam Beta, Bahco a wielu właśnie Proxona.
trochę Cie poniosło....

kozio

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Lipca 2015, 08:09:17 czas Polski »
Przede wszystkim powinniście kupić coś co jest w miarę tanie, ale przy gwarancji nie będą robić problemów.
W moich okolicach mechanicy jadą na toptulu głównie.