02 Maja 2026, 09:16:41 czas Polski

Autor Wątek: Tokarki  (Przeczytany 2979 razy)

Offline prezio

Tokarki
« dnia: 19 Czerwca 2015, 16:12:30 czas Polski »
- Charnwood W821 + przedluzony stolik + uchwyt 4 szczekowy - > szybkosc kontrolowana elektroniczniemaximum toczena wysokosc 300mm,  szybkosc do 3800 rpm - lub wersja W813

- Axminster AWVSL1000 - predkosc regulowana wajha - nie  trzeba zmieniac paska, srednica toczenia misek - jezeli ktos lubi - wieksza niz 300mm, szybkosc max 2000rpm, i trza dokupic szczeki
- Record Power CL3-CAM / albo DML305 (tyle tylko ze DML ma ograniczzona srednice toczenia do 300mm i trzeba dokupic extension)

Czy ktokolwiek z was ma doswiadczenie z jakakolwiek tokarka ?
Wiem ze sa co maja DML305 i wiem ze sa dobre. Ale ciekaw jestem reszty
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline mareklubuskie

Odp: Tokarki
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwca 2015, 16:19:44 czas Polski »
Jak mam tokarkę Charnwooda i  mimo obaw, bo w sumie firma nieznana w Polsce okazało się, że bardzo trafiony zakup. Jedyny mankament był taki, że dostałem trochę tępe dłuta, ale wymienili mi wszystko w jeden dzień i nawet dostałem jedno gratis  ;)

Offline prezio

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwca 2015, 16:46:04 czas Polski »
A jaki model ?
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline mareklubuskie

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Czerwca 2015, 09:57:55 czas Polski »
Ja właśnie mam model W821 tylko, że kupiłem ją w zestawie (p2 to chyba się nazywało) z dodatkowymi dłutami i uchwytem

Offline prezio

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Czerwca 2015, 11:27:15 czas Polski »
Wlasnie  o tym modelu  mysle - ma elektroniczna regulacje predkosci i prawie do 4k rpm. Tylko ma 1 ograniczenie - srednica max 30cm i nie da rady sie przekrecic ;( ale kto wizazwyczaj to wystarcza, a ja mam jeszcze dostep do DVR Nova wiec jak cos wiekszego to moge tam to wytoczyc.
Mysle jeszcze o CL3-CAM - o tyle dobrze ze ma mozliwosc upgrade do CL4 (kosztowne - ale coz) no i ma 5 lat gwarancji , a i srednica moze byc wieksza. Jedyny mankament - reczne zmienianie paska;( da sie zyc i predkosc 2000 rpm - tez da sie zyc , po prostu zrobi sie wolniej.

Musze pomyslec. Ale dzieki za info
------
Robert