11 Maja 2026, 21:38:18 czas Polski

Autor Wątek: Deski - nowe jak stare  (Przeczytany 7079 razy)

Offline wiktorex

Deski - nowe jak stare
« dnia: 22 Czerwca 2015, 13:31:48 czas Polski »
Witajcie,

Będąc ostatnio w Augustowie trafiłem na takie wykończenie domu jak na poniższych fotkach. Żona od razu poprosiła żeby tak wykończyć domek na działce. Chodzi o poziome deski elewacyjne. Czy wiecie jak osiągnąć taki efekt na nowych deskach? Te na pewno nie pochodziły z rozbiórki jakiejś starej stodoły - drewno było w jakiś sposób postarzone. Zastanawiam się czy można osiągnąć taki efekt bez stosowania maszyn za kilkanaście tysięcy złotych. Zdaje sobie sprawę, że czasu poświęcić na to trzeba dużo ale to nie jest problem. Nie wiem natomiast jak się za to zabrać - mechanicznie, chemiczne jeszcze inaczej ? A może znacie namiar na firmę, która sprzedaje takie gotowe deski. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie sugestie. Elewacja ma ok 80m2.

Offline piotrekamg

Offline wiktorex

Odp: Deski - nowe jak stare
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2015, 14:15:54 czas Polski »
Dzięki. Muszę wypróbować. Ale wydaje mi się że szczotkowanie i tak będzie potrzebne żeby uzyskać taki efekt jak na zdjęciu.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwca 2015, 14:21:32 czas Polski »
wpisz w google postarzanie drewna dużo tego. kiedyś coś takiego robiłem palnikiem gazowym.
pozdr

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2015, 14:26:03 czas Polski »
na wiertarkę zakładasz  tarczą drucianą (żółtą). i jedziesz z tematem :)

Offline wiktorex

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwca 2015, 14:42:03 czas Polski »
na wiertarkę zakładasz  tarczą drucianą (żółtą). i jedziesz z tematem :)
Przeszło mi to przez myśl ale trochę bym się najeździł :)

Znalazłem za to ciekawy zestaw, który chyba spełni moje oczekiwania. M.in. tu http://www.fnglob.pl/narzedzia-scierne/44,szczotka-do-postarzania-drewna-z-wlokna-sciernego

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwca 2015, 14:50:32 czas Polski »
Znalazłem za to ciekawy zestaw, który chyba spełni moje oczekiwania.

I na co założysz , ten  wałek do wygładzania , po stalowej szczotce ?

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Czerwca 2015, 14:52:08 czas Polski »
nie widziałem takiego sprzętu, ciekawe jakie efekty wychodzą spod takiej "szczoty". Ja w swoim domu postarzałem min. deski na "mur pruski" przy pomocy małych "złotych" tarcz drucianych, efekty świetne, no ale to nie było 80m2 
tutaj zobacz co udało mi się osiągnąć przy pomocy małej tarczki za parę zł
https://www.facebook.com/828952550469228/photos/pb.828952550469228.-2207520000.1434977605./952098194821329/?type=3&theater
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2015, 14:54:21 czas Polski wysłana przez LeszyHandmade »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Czerwca 2015, 15:27:47 czas Polski »
To drewno jest najpierw przypalone, następnie przeslifowane i zabezpieczone środkiem wykańczjącym, i ty już pole do popisu dla twojej wyobraźni lub wymagań szanownej małżonki.
podbejcuj, pdbarw, lob tylko zalakieruj. wiele możliwości.
Możesz też urzyć najpierw szczotklarki festool takiej jaką pokazywał Jarek w jednym z filmów Nr 205, przypalić drweno palnikiem, znowy przetrzeć i wykończyć.
Trochę zabawy i testowania.
Powodzenia

Offline wiktorex

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Czerwca 2015, 19:00:13 czas Polski »
Dokładnie tak jak mówisz Lirobert muszę wykonać kilka testów. Przed zakupem zestawu podobnego do tego:
http://allegro.pl/zestaw-przystawka-szczotki-do-postarzania-drewna-i5147055608.html potestuję ze szczotkami na wiertarkę z takich samych tworzyw, żeby nie potrzebnie wydawać pieniądze. 
Spróbuje jeszcze nawiązać kontakt z firmą, którą znalazłem w internecie. Może poświęcony czas i środki nie będą współmierne do gotowego efektu.

LeszyHandmade ładnie Ci wyszła ta półka.

Dziękuję wszystkim za wskazówki. Temat na pewno będę realizować i na pewno rozciągnie się w czasie ale poinformuję o postępach.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Czerwca 2015, 19:03:32 czas Polski »
Żona od razu poprosiła żeby tak wykończyć domek na działce.
Pokaż żonie ile to trza zapłacić za takie postarzanie to jej się odwidzi ;D

Offline wiktorex

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Czerwca 2015, 19:15:04 czas Polski »
Pokaż żonie ile to trza zapłacić za takie postarzanie to jej się odwidzi

Niestety, albo stety, ma dar przekonywania ... ;) I do tego za dużo się pochwaliłem przed ślubem i teraz wie, że wszystko da się zrobić :)

Offline DM

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Czerwca 2015, 07:51:16 czas Polski »
Jak ma być cały dom

Offline wiktorex

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Czerwca 2015, 08:50:25 czas Polski »
Jednak chyba będzie manufaktura. Otrzymałem kilka ofert wykonania takich desek i ceny wahają się od 90 do 250 zł/m2  :o czyli 80m2 daje przedział pomiędzy 7200 a 20000.

Surowy materiał to koszt 1600-2000, narzędzia, materiały ścierne, środki chemiczne szacuję na 2000. Do tego + 20% zapasu i wychodzi 4800. Czyli trzeba zarezerwować 5000. I tak sporo bo na działce jeszcze pieniądze nie rosną ;), ale mniej od gotowych desek o ponad 2 tyś. Wiem, że to i tak mało jak na czas, który będę musiał poświęcić lecz satysfakcja z wykonania bezcenna. Poza tym narzędzia zostaną a jeszcze wiata w kolejce, nowa szopa, domek dla dzieci ..... i tak do emerytury.
Postaram się wykonać pierwsze testy w ten weekend.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Czerwca 2015, 10:49:04 czas Polski »
Tanio i szybko zrobisz mocną gumówką  + szczotki . Albo zrobić ala wyrówniarkę z wałkiem  ze  szczoty.