20 Maja 2026, 23:46:14 czas Polski

Autor Wątek: Taras - zadaszenie  (Przeczytany 3301 razy)

Offline Wióro

Taras - zadaszenie
« dnia: 23 Czerwca 2015, 23:16:13 czas Polski »
Witam, tak jak pisałem w innym temacie - nie leżę z nogami na kozetce  ;D wszystko co ostatnio robię to oczywiście po 8h w pracy... ::) taki mały pracoholizm...
Tak w skrócie: heblowanie, szlifowanie, docinanie, wykańczanie, frezowanie, skręcanie, klejenie, impregnowanie, malowanie, montaż...
Łączenia bez czopowanie ze względu na brak odpowiednich narzędzi (nie długim czasie coś się zmieni w tej kwestii) oraz jeszcze odpowiednich umiejętności. Poza tym szwagier wymyślił sobie łączenia na śruby Torx dociągające 20-25 cm(nie pamiętam teraz nazwy).

kozio

• Gość
Odp: Taras - zadaszenie
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Czerwca 2015, 07:49:43 czas Polski »
No no no, aż miło podpatrzeć...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Czerwca 2015, 08:19:56 czas Polski »
No tak, teraz widać, że jak zawiesisz dębowe bramy przesuwne, to będzie ładnie wyglądało ;)

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Czerwca 2015, 08:57:20 czas Polski »
Rewelacja! Tylko wkrety torx? Chyba o Spax z dociaganiem Ci chodzi.
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline Wióro

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Czerwca 2015, 11:54:23 czas Polski »
Rewelacja! Tylko wkrety torx? Chyba o Spax z dociaganiem Ci chodzi.

Hehe wiedziałem że coś pokręciłem... tak jak mówisz Wojtku, Spax z dociąganiem :-)

Offline Wióro

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Czerwca 2015, 12:02:10 czas Polski »
No tak, teraz widać, że jak zawiesisz dębowe bramy przesuwne, to będzie ładnie wyglądało ;)
Tak tak, teraz wiadomo po co były okna wycinane, żeby w salonie nie było tak mrocznie ;-)

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Czerwca 2015, 13:48:46 czas Polski »
Podobną konstrukcję robił nie dawno Drewno Pasja Tworzenia

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Czerwca 2015, 18:08:51 czas Polski »
Nie widzę żadnych zastrzałów z przodu bo tył zakotwiony chyba w ścianie. Nie obawiasz się, że wiatr powichruje konstrukcję ?

Offline Wióro

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Czerwca 2015, 22:17:30 czas Polski »
Nie widzę żadnych zastrzałów z przodu bo tył zakotwiony chyba w ścianie. Nie obawiasz się, że wiatr powichruje konstrukcję ?
Nie wszystkie zdjęcia jeszcze wrzuciĺem ;-)

Offline Wióro

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Czerwca 2015, 23:44:07 czas Polski »
Płatew naścienna zakotwiona w wieńcu; słupy stoją w wypoziomowanych stopach z możliwością regulacji, stopa ze słupem przewiercona i skręcona śrubą, miecze dla usztywnienia.
Myślę że do tego momentu o niczym nie zapomnieliśmy... ::)

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Czerwca 2015, 11:31:45 czas Polski »
Ładnie to wygląda. Też w przyszłości planuję coś podobnego u siebie. Mam pytanie o mocowanie płatwi do ściany. Ile cm styropianu jest na ścianie? czy są to zwykłe kotwy metalowe? Jakiej średnicy? Ja mam 15cm styropianu i zastanawiam się czy na kotwę nie zakładać jakiś rurek/tulejek, które usztywnią tą część między betonem a drewnem.

Offline Wióro

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Czerwca 2015, 21:47:11 czas Polski »
Ładnie to wygląda. Też w przyszłości planuję coś podobnego u siebie. Mam pytanie o mocowanie płatwi do ściany. Ile cm styropianu jest na ścianie? czy są to zwykłe kotwy metalowe? Jakiej średnicy? Ja mam 15cm styropianu i zastanawiam się czy na kotwę nie zakładać jakiś rurek/tulejek, które usztywnią tą część między betonem a drewnem.
woodek, proszę Cię bardzo...   Płatew ma 8,9m(zresztą jedna jak i druga), zamocowana do ściany na 7 gwintowanych prętach fi16, gwinty wklejone w wieniec za pomocą kleju dwuskładnikowego chemicznego 'fisher'. Gwint zamocowany w wieńcu na 15 cm, styropian 12 cm, płatew przekrój 12/12cm. Dodatkowo między płatew a ścianę założona większa podkładka. Tak samo wklejane były gwinty pod stopy słupów tylko fi 20.
Jutro mieliśmy deskować(bo całość tworzymy ze szwagrem ;)), ale muszę iść do pracy... :-\ deski falcowane heblowane jednostronnie. zdjęcia później  ;)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Czerwca 2015, 22:34:37 czas Polski »
Jaki masz rozstaw krokwi i jaki rozmiar tych krokwi?
Co planujesz na pokrycie dachu? Deski? Blachodachówka? Pleksi?

Offline Wióro

« Odpowiedź #13 dnia: 30 Czerwca 2015, 21:48:05 czas Polski »
Jaki masz rozstaw krokwi i jaki rozmiar tych krokwi?
Co planujesz na pokrycie dachu? Deski? Blachodachówka? Pleksi?
słypy podporowe - 12/12 klejonka
płatwie - 12/12 lita sosna 890 dł
miecze - 10/10 klejonka
krokwie - 7/14 355 dł rozstaw 85-86 cm
pokrycie deska na felc,papa,łata,kontrłata,dachówka.
dodatkowo są jeszcze usztywnienia poprzeczne których brak na zdjęciach. zadaszenie w tej chwili zadeskowane