Co to za farby i olej? Dzieci, jak wiadomo wszystko ładują do buzi więc chyba coś specjalnego?
Farby podkradłem z warsztatu żony, ona ma zamiłowanie do renowacji starych mebli. Odnawiała tymi farbami dwa krzesła i zostały jej resztki które teraz chętnie podkradam. Farba generalnie ma bardzo gęstą konsystencję, prawie jak masło. Nic z niej nie smierdzi. Z tego co wiem to jest farba Kredowa. Nazwe ma jakąś dziwną i nawet nie mam pojecia gdzie żona to kupiła. Nazwa z opakowania Annie Sloan Chalk Paint.
Znalazłem w internecie jakiś opis do tej farby:
"Farbę można zastosować niemal na każdym rodzaju powierzchni np.: drewnie, metalu, szkle, plastiku, ścianie, podłodze, czy tapicerce. Pomalujemy nią meble wykonane z surowego drewna, płyty MDF, pokryte lakierem lub inna farbą, a także meble fornirowane. Farby Chalk Paint przywierają do wszystkich tych powierzchni bez potrzeby usuwania starej powierzchni. Te farby są całkowicie bezpieczne, bezwonne i wykazują bardzo niską zawartość lotnych zanieczyszczeń organicznych (VOC) - prawie trzykrotnie mniejszą niż dopuszczalna norma Unii Europejskiej. Można ich używać do malowania mebli dziecięcych (certyfikat zgodny z normą europejską BS EN 71-3:2013) czy kuchennych."Po tym jak pomalowałem auto tymi farbami to struktura była szorstka, ale po nałożeniu wosku szmatką bawełnianą i wypolerowaniu nabrały efektu.