Witam wszystkich, w przyszłym roku rozpoczynam remont starego drewnianego domu, w związku z czym zaopatrzyłem się w kilka przydatnych narzędzi do pracy w drewnie. Ponieważ jestem zdecydowanym zwolennikiem wszelkiego DIY, pomyślałem, że dużą część wyposażenia również mógłbym zrobić sam - raczej nie ze względów finansowych, ale po to żeby mój pierwszy własny dom nabrał szczególnego charakteru.
Na razie planuję wykonać zabudowę kuchni, ze 2-3 szafy, łóżka, później zabudowę poddasza (nie licząc prac remontowo-budowlanych przy domu).
Nie będzie to produkcja na sprzedaż, tylko i wyłącznie dla siebie. Co więcej mam na to dużo czasu, teraz jakieś meble mam, które mogę sukcesywnie wymieniać, więc jedną szafkę mogę robić przez np. tydzień czy dwa.
Proszę o podpowiedź doświadczonych forumowiczów, jakich typowo stolarskich maszyn czy urządzeń mogę potrzebować do takich prac?
Czy potrzebna mi będzie strugarko-grubościówka czy mogę ją zastąpić już posiadanym strugiem elektrycznym lub ręcznym?
W zasadzie to najchętniej większość prac wykonałbym narzędziami ręcznymi (po pradziadku lubej odziedziczyłem komplet kilkudziesięcio-letnich hebli, dłut i pił), ale obawiam się że na to ani czasu ani tym bardziej umiejętności mi nie wystarczy...