25 Kwietnia 2026, 13:42:54 czas Polski

Autor Wątek: Piła taśmowa Einhell ts-sb 300 grubość taśmy  (Przeczytany 5620 razy)

Offline Marktsack

Piła taśmowa Einhell ts-sb 300 grubość taśmy
« dnia: 07 Lipca 2015, 01:40:56 czas Polski »
Witam,
Zakupiłem ostatnio piłę taśmową Einhell TH-SB 300 niestety oryginalna taśma szybko pękła i postanowiłem kupić nowe z tym nie było problemu ale bardzo szybko nowe taśmy mi popękały. Mimo wad piły myślę, że najważniejszym czynnikiem była grubość taśm. Wydaje mi się że potrzebna jest max. 0,5 a najlepiej 0,36 / 1400 niestety widziałem taką tylko w jednym sklepie i to za 45 zł :/ a boje się że znowu strzeli więc szukam czegoś tańszego, ma ktoś jakiś pomysł? Kupowałem w ostrzalni ale tam najmniejsza to 0,5
Z góry dziękuję za odpowiedź

Offline krzyś48

Odp: Piła taśmowa Einhell ts-sb 300 grubość taśmy
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipca 2015, 07:12:35 czas Polski »
Witam,
To trochę za mało ,odwiedź dział
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/
W DiD mamy już taką tradycję  że pierwsze kroki stawiamy w tym dziale :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lipca 2015, 22:43:58 czas Polski »
Może za mocno naciągasz?
Na kołach masz wszystko dobrze ustawione?
Przy okazji - stół jest prostopadły do brzeszczotu a przykładnica równoległa?

Offline Marktsack

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2015, 11:00:33 czas Polski »
Niestety nie jestem pewien czy jest odpowiednio naciągnięte. Koła są nie do końca okrągłe ale będę to próbował naprawić papierem ściernym. Moim zdaniem największy wpływ ma grubość piły, ponieważ oryginalna (0,36) chodziła najdłużej i pękła bo ją za bardzo wygiąłem. Brzeszczoty 0,5 kilka cięć zrobią ale jeden pękł jak tylko dotknął drewna ślad jest praktycznie niewidoczny więc nie mam pojęcia czemu tak się stało. Najgorszy był brzeszczot 0,64 który wykonał półtora cięcia w 4cm kawałku drewna. Widziałem wczoraj w sklepie brzeszczot 1425 o grubości 0,36 myślicie ,że dałoby się go założyć gdy jest zalecane 1400? Może jest jakiś sklep sprzedający taśmy tej grubości na dowolny wymiar?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipca 2015, 22:35:48 czas Polski »
Popytaj tam gdzie ostrzą. Mnie do małej Metabo dorobili bez problemu. Kosztowało całe 20 zł. (może dlatego, że narzędzia daję koledze który pracuje na stolarni a on dorzuca do ich gratów - tym niemniej za ostrzenie płacę jak mówi tyle ile zawołają).
Niestety, potwierdza się moja opinia o sprzęcie na E... :( Choćby ktoś zachwalał że akurat ta maszynka jest ok i dopłacał to nie wezmę. Sparzyłem się.

Offline prezio

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipca 2015, 22:52:57 czas Polski »
Sprawdz ustawienia pily. Pekanie brzeszczotwo jeden po drugim swiadczy w duzyhm prawdopodobienstwie ze cosik jest nie tak z pila.
Sprawdz wszystkie katy i sprawdz naciag brzeszczotu rowniez lozyska prowadzace brzeszczot - pytanie czy nie jest za ciasno albo za luzno co pwoduje niepotrzebne napiecia co moze powodowac pekniecia brzeszczotu.
Sprawdz rowniez kola zamachowe czy sa odpowiednio ustawione i nie powoduja niepotrzebnego napiecia brzeszczotu.
Sadze, ze warto usiasc chwile i poustawiac pile zanim kupisz kolejny brzeszczot. (znaczy i tak musisz kupic do ustawien, ale zanim zaczniesz ciac , lepiej ja poustawiaj) - jest tego wiele na YT
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Marktsack

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lipca 2015, 08:28:44 czas Polski »
Na ustawianiu piły spędziłem już dobre 5 godzin po każdym brzeszczocie wszystko sprawdzałem i po założeniu również sprawdzałem po parę razy czy stół jest pod dobrym kontem czy te piny pomocnicze są jakiś milimetr od piły czy łożyska się kręcą odpowiednio. Tak jak już mówiłem zakładałem po prostu za grube piły. Problem jest z dolnym kołem ponieważ nie jest w 100% okrągłe - gdy kręcę i szarpie za brzeszczot dźwięk się zmienia, ale na pierwszym brzeszczocie udało się dużo ciąć więc to nie może aż tak wpływać.

Offline wojo72

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lipca 2015, 09:17:25 czas Polski »
Jeżeli używasz taśm z hartowanymi zębami, spróbuj kupić zwykłą niehartowaną zazwyczaj są dużo elastyczniejsze ale i szybciej się tępią. Przy pilarkach z małymi kołami napędowymi i wąskiej taśmie  ma to znaczenie.

Offline dziadzkoantoszka

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Szcze żywie biełaruś!
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lipca 2015, 22:33:24 czas Polski »
Na takiej pilareczce zawsze będą szybko strzelały taśmy, każda taśmówka z kołami mniejszymi niż jakieś 35-40cm to jest w zasadzie zabawka a nie maszyna. Te najmniejsze piły z małymi kółkami i z taśmami poniżej 2m długości niestety tak mają że ze 2 dni cięcia po 3-4h dziennie i taśmy nie ma. Co do wad taśmówki to najbardziej zrywają się taśmy właśnie z powodu krzywych promieniowo kół oraz z powodu niedostatecznej amortyzacji mechanizmu napinającego górnego koła  albo jedno i drugie na raze. W jednym jak i w drugim przypadku dochodzi do szybkiej serii luzowania i napinania taśmy podczas pracy piły co powoduje szybkie jej zmęczenie i szybkie pękanie.Również dobrej jakości okładzina kół ma wpływ na długą żywotność taśmy. Niestety w tanich chinkach koła są odlewane a później często nawet nie przetoczone tylko od razu montowane i taka piła mając jajka zamiast kół powoduje że taśmy rwą się jak szalone dodatkowo licha konstrukcja piły pozwala na zmianę napięcia taśmy nawet przy drganiach, szczególnie że tanie taśmówki mają słabo wyważone koła.

Doraźnie stosuj jak najcieńsze taśmy - co za tym idzie zwykle te najwęższe ale jak masz krzywe koła to nic to nie da.
Przy krzywych kołach możesz darować sobie ustawianie precyzyjne prowadnic kąty stolika etc. nic to nie da .. jak masz dobrze wyważone równe koła i sprawny naciąg taśmy to taśmy mają właściwą żywotność.
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2015, 22:38:29 czas Polski wysłana przez dziadzkoantoszka »

Offline Marktsack

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lipca 2015, 12:02:41 czas Polski »
Właśnie bym chciał używać tych cienkich ale nie wiem gdzie je kupić za mniej niż 45 zł

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lipca 2015, 12:11:52 czas Polski »
Kiedyś kupowałem w Castoramie 1425 mm x 6 mm x 0,36 mm nie hartowane na sklejce szybko się tepiły, ale tez po jakimś czasie pękały.

Offline Gal

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lipca 2015, 17:04:02 czas Polski »
Hartowane w piłach taśmowych (o ile wiem) są tylko zęby, a i to indukcyjnie, więc jaki to ma mieć wpływ na pękanie korpusu piły?  Typowy powód pękania to za mały promień zgięcia w stosunku do grubości piły, nieliniowość prowadzenia, albo zbyt mocny naciąg. I tu bym szukał przyczyny.
Zarabiam gdzie indziej.

Offline Marktsack

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lipca 2015, 17:43:20 czas Polski »
Właśnie dlatego chce jak najcieńszą tylko, że jedyne są w Julii i jedne w jakimś klepie internetowym ale są 1425 i boje się, że będą za długie a te 1400 kosztują kolo 40 zł a wolałbym coś tańszego na przetestowanie.

Offline Gal

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lipca 2015, 18:29:52 czas Polski »
Weź sznurek traserski (albo inny nierozciągliwy), skręć naciąg koła maksymalnie, nałóż sznurek na koła i zmierz długość sznurka - jeżeli będzie powyżej 1425 to spokojnie możesz kupić w Juli. 25mm na 1400mm długości piły to mniej niż 2%. Nie sądzę, by regulacja była mniejsza niż te dwa procent.
Zarabiam gdzie indziej.

Offline dziadzkoantoszka

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Szcze żywie biełaruś!
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lipca 2015, 21:08:23 czas Polski »
tymi taśmami z juli czy castoramy to można tak jak opakunkową taśmą europaletę z polbrukiem owinąć.Tylko markowe porządne taśmy , te marketowe mają za mało rozsunięte zęby wyglądają jakby ją wycięto z blachy na prasie i w ogóle nierozszrankowano, strasznie się maszyna z taką marketową taśmą męczy i taśma się szybko tępi dodatkowo te taśmy  marketowe zwykle tną krzywo.