20 Kwietnia 2026, 23:05:47 czas Polski

Autor Wątek: wiata/altana  (Przeczytany 7503 razy)

Offline kubutek

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Forest Ranger
  • View Gallery
wiata/altana
« dnia: 12 Lipca 2015, 22:46:34 czas Polski »
tak naprawdę to nie wiem jak nazwać konstrukcję, o ktorej wykonanie mnie poproszono.. ma być to konstrukcja drewniana o wymiarach 5 x 5m i wysokości 3m... z płaskim sufitem, po którym można będzie chodzić.. problemem jest to, że podpory mogą być wyłącznie po obrzeżach..
i tu mam pytanie, jakie rodzacje konstrukcji byście polecili i z jakiego materiału (wielkości kantowki sosnowej) ma to być zrobione..
konstrukcja ma być oparta na 3 słupach z każdej strony (czyli co 2,5m), razem jak łatwo policzyć sztuk 8, piszę o tym aby przybliżyć jak to ma wyglądać, bo niestety nie posiadam żadnego programu do rysowania (tylko iPad w posiadaniu). dach/sufit ma być w pełnym odeskowaniu, tak aby można było po nim chodzić i ewentualnie położyć jakieś lekkie przedmioty
jeszcze może kilka wyjaśnień.. ma być to element dużej hali, zabudowa nad biurem firmy, to znaczy biuro ma być na dole, a nad nim miejsce dla gości.. po prostu coś w rodzaju antresoli, tyle, że dosyć dużej..
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2015, 22:56:19 czas Polski wysłana przez kubutek »
żeby ściąć i mieć deski, najpierw trzeba, żeby urosło :)

Offline Pragmatyczny Przemek

Odp: wiata/altana
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lipca 2015, 23:08:54 czas Polski »
Ja to bym zorbił tak.
Stawiasz słupy.
Wiążesz je ze sobą a w poprzek dajesz co 50-60 cm trochę mniejesze kantówki. Na te kantówki to już deski i gotowe.
Oczywiście w słupy dajesz miecze i chyba będzie działać.

ps. to że studiowałem budownictwo to nie znaczy, że się znam, bo robię co innego :)

Offline kubutek

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Forest Ranger
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lipca 2015, 23:52:34 czas Polski »
kantówka na słupy i powiedzmy "murłaty" wystarczy 14x14?, a na te w poprzek 7x14? bardziej chodzi mi o wytrzymałość tych 14x14... bedą miały jednak 5 metrów bez żadnych podpór i ze sporą masą na górze... czy może kleić i łączyć na kołki jako wzmocnienie 3 szt 7x14? Co wy na to?

Offline Henry

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lipca 2015, 08:59:12 czas Polski »
Zły kierunek. Ja bym raczej pomyślał o konstrukcji kratownicowej albo przynajmniej belkach dwuteowych.

Offline kubutek

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Forest Ranger
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lipca 2015, 13:33:43 czas Polski »
Poczytam w takim razie o konstrukcjach kratownicowych, a czy ktoś z Was mógłby mi przybliżyć temat? Chodzi mi o wymiary kantówki jaka należy zastosować przy takiej kontrukcji.
Dzięki z góry

Offline kubutek

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Forest Ranger
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lipca 2015, 21:41:48 czas Polski »
OK, troszkę poczytałem o wiązarach płaskich, bo chyba o to chodziło Henry'emu. Fajna sprawa, niestety nigdzie nie znalazłem żadnych sposobów na wyliczenie jaka kantówka jest potrzebna przy zakładanym obciążeniu (w tym przypadku max 100 kg/m2). Z tego powodu pomysł troszkę upada, więc pytanie, czy ktoś wie jak policzyć grubośc potrzebnego materiału przy zadanej rozpiętości (w tym przypadku 5m).

Czy np. kleić 3 belki 7x14 cm, czyli otrzymać belkę 21x14 (dodatkowo wzmocnioną jeszcze kołkami) i takie zastosować co 1-1,5m i na to odeskowanie, czy jeszcze w poprzek położyć jakąś kantówkę np. 7x14..?
jako słupy podporowe 14x14 cm, bo niestety tylko do takich mam dostęp..

Offline Henry

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lipca 2015, 14:37:33 czas Polski »
Kiedyś mnie uczyli takie rzeczy liczyć w stali, ale teraz już nie pamiętam - więc z tym Ci dalej nie mogę pomóc.
W jakimś pdf Kronopola był tablice konstrukcyjne dla tego co robią:
http://pliki.timbex.com.pl/www/kronopol/belka_dt.pdf
Jakbyś zrobił taki dwuteownik z dwóch 7x14 połączonych deską 2cm szerokości 20cm (deski chyba masz?) to powinno już wytrzymać całkiem sporo z samymi deskami na wierzchu. Wzory do liczenia takich belek są gdzieś w sieci.
Poza tym co komu przeszkadza słup na środku biura ;-)

Offline kubutek

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Forest Ranger
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lipca 2015, 19:43:37 czas Polski »
Rozmawiałem ze znajomym który zajmuje się takimi konstrukcjami, i stwierdził że gdyby skleić 3 belki 7x14 to da to radę. Plus oczywiście miecze przy słupach głównych, no i słupy co 1,5-2 m.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lipca 2015, 20:10:35 czas Polski »

Offline kubutek

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Forest Ranger
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lipca 2015, 21:04:13 czas Polski »
https://www.youtube.com/watch?v=xnwV5Ta-uLE
dzięki za linka!
natomiast problemem jest raczej wielkość materiałów jakie należy zastosować, niż sam rodzaj konstrukcji :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lipca 2015, 21:16:56 czas Polski »
Kubutek poczytaj o stropach drewnianych w domach jednorodzinnych.  Tam niekiedy też rozpiętość.belek jest większa.Jak 5 metrów i wytrzymują.  Lub znajdź w necie projekt piętrowego budynku gospodarczego i poproś o kosztorys na maila. Powinni wysłać za free a tam masz wyszczególnione materiały

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline kubutek

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Forest Ranger
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Lipca 2015, 16:38:34 czas Polski »
Wielkie dzięki za podpowiedź.