24 Kwietnia 2026, 14:40:28 czas Polski

Autor Wątek: Budowa domku gospodarczego - pytania  (Przeczytany 2130 razy)

Offline JarekM

Budowa domku gospodarczego - pytania
« dnia: 13 Lipca 2015, 18:42:18 czas Polski »
Witam. Jako, że nie znalazłem tu w hydeparku podobnego tematu, a internet super wylewny na ten temat nie jest, zdecydowałem się go założyć.
Temat skierowany do osób posiadających wiedzę na temat obecnych przepisów i wymogów przy wznoszeniu budynku gospodarczego.
Posiadamy działkę w górach (tzw. "rola zabudowana") i chcemy na niej postawić budynek gospodarczy - parterowy z poddaszem użytkowym, z podpiwniczeniem (jako, że teren górzysty, to z jednej strony wyjdzie poziom 0 a z drugiej około 2 metry trzeba wylać  - dlatego pojawić ma się podpiwniczenie), budynek drewniany szkieletowy przykryty blachodachówką. Powierzchnia do 35m2.
Z tego co czytałem, to wymagania to po 4 m z każdej strony od krawędzi działki.
Teraz pytania. Czy ktoś się za coś takiego brał? Jakie dokumenty wg nowych wymogów (z czerwca 2015r.) i jak to najlepiej ująć, żeby w gminie się nie czepili i nie zablokowali tego wniosku?
Pozdrawiam i czekam na jakieś podpowiedzi.
Jarek

kozio

• Gość
Odp: Budowa domku gospodarczego - pytania
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lipca 2015, 18:46:40 czas Polski »
Jakie dokumenty wg nowych wymogów (z czerwca 2015r.) i jak to najlepiej ująć, żeby w gminie się nie czepili i nie zablokowali tego wniosku?
Może zapytaj w gminie...
Nie zapomnij zabrać ze sobą dobrych czekoladek ;)

Offline velsyster

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lipca 2015, 19:06:37 czas Polski »
Zacznij od sprawdzenia w gminie czy sa warunki zabudowy do tego terenu.

Offline JarekM

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lipca 2015, 19:12:59 czas Polski »
Może i by to coś dało, ale tam za dużo osób siedzi, żeby tak z czekoladkami latać ;) Do gminy jedziemy jutro z zamiarem złożenia wniosku, ale zastanawiałem się czy ktoś wie może o czymś co by się mogło przydać tam na miejscu :)
Z tego co wiem, to warunków zabudowy nie było.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lipca 2015, 19:33:20 czas Polski »
Z urzędniczego doświadczenia (pracuje w starostwie) idź do kobity i powiedź co chcesz i zapewne ci powie co i jak. Kwestia czy jest plan zagospodarowania przestrzennego czy nie, a może być tak że w gminie x interpretują przepis na "tak" a w gminie y na "nie". Tyle dobrego z tą nowelizacją że można postawić teraz  budynek gospodarczy do 35 m2 a jak masz powyżej 1 ha pola to chyba jest do 50 m2 na zgłoszenie - czyli mapka za 30 zł i tyle.

Offline JarekM

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lipca 2015, 19:40:33 czas Polski »
O coś takiego mniej więcej mi chodziło przemoprzem. A nie orientujesz się może, jak to jest z wysokością takiego budynku w szczycie ? czy dalej to będzie 5 m czy może więcej ?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lipca 2015, 19:58:14 czas Polski »
Akurat jestem na urlopie to nie bardzo się mogę dowiedzieć bezpośrednio. Ale serio polecam wycieczkę do urzędu - co byś nie zrobił i tak musisz tam iść, więc ta "przyjemność" Cię nie ominie. Nie taki urzędas straszny jak go malują :) A i tak jaki by nie był to go nie przeskoczysz  :o

Offline JarekM

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Lipca 2015, 20:11:07 czas Polski »
No tak jak pisałem, jutro będą jechać teściowie chyba, bo my też aktualnie urlop (a działka jest w sumie na nich). Jak trzeba będzie to się podjedzie po raz kolejny :)
Dzięki za podpowiedzi :)
Jakby ktoś miał jeszcze jakieś doświadczenie w tej kwestii to "słucham" z uwagą :) a jakby się nam pytania nasunęły jakieś to też napiszę :)