23 Kwietnia 2026, 13:09:39 czas Polski

Autor Wątek: balustrada - jak połączyć deski "po długości"  (Przeczytany 7898 razy)

Offline arturs

balustrada - jak połączyć deski "po długości"
« dnia: 13 Lipca 2015, 22:13:58 czas Polski »
Witajcie..
mam takie pytanko - mam do zrobienia werandę przy wejściu do domu..
mam słupki 7x7cm, i kantówki 9x4.5cm 8 szt. i kantówki 7x4.5cm 8szt. sosnowe..
balustrada ma być oparta na słupkach i mam dylemat jak połączyć po długości żeby za bardzo nie było widać (będzie pomalowane na brązowo lakierobejcą) - czy skręcić, zrobić felc i skleić czy jeszcze jakoś inaczej? ma ktoś jakiś pomysł? na zdjęciach miejsce gdzie mają być barierki i kantówki jakie mam..

kozio

• Gość
Odp: balustrada - jak połączyć deski "po długości"
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lipca 2015, 23:27:53 czas Polski »
Za mały rozumek mam do Twojej wypowiedzi, może jakiś rysuneczek?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lipca 2015, 23:33:39 czas Polski »
Na mój zawsze coś tam widać będzie.
Jeśli klejenie to może warstwowo  (coś jak cegły w murze) poliuretanem w jedną grubszą i dłuuugą belkę którą następnie obrobisz celem uzyskania wygodnego pochwytu?

Offline arturs

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lipca 2015, 23:55:25 czas Polski »
Za mały rozumek mam do Twojej wypowiedzi, może jakiś rysuneczek?
na tablecie nie umiem rysować..
ale pomiędzy słupami na zdjęciu ma być balustrada - a mam ją zrobić z kantówek z drugiego zdjęcia :)
słupki mam tylko pomiędzy słupami jest 4.4m a kantówki mają 1.6m więc trźeba je jakoś połączyć żeby zrobić balustradę o dlugości 4.4m jednolitą.. czyli kantówki połączyć czołami.. i pytanie jest - jak najlepiej, na wkręty, klej, pióro/wpust, felc ?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipca 2015, 00:02:19 czas Polski »
Teraz i ja "zajarzyłem" :)
Klejone pióro/wpust - jak dasz raczej głębsze będzie i wytrzymałe i nie za brzydkie z boku. Wkręty będą szpecić  (pomijam, że to barbarzyństwo).

Offline prezio

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lipca 2015, 00:14:01 czas Polski »
Pioro/wpust - najlepiej wersja japonska;) ale jest grzebanina.
A nie uwazasz ze 4.4 m moze byc za duza odleglosc i deski beda sie wyginac po czasie? Moze wmiedzyczasie warto postawic mala / niska kantowke na podtrzymanie

Tu masz ciekawe laczenie (choc jest tego wiecej)
http://www.wykop.pl/link/2332180/japonscy-ciesle-lacza-ze-soba-dwie-deski/
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2015, 00:15:35 czas Polski wysłana przez prezio »
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lipca 2015, 01:09:43 czas Polski »
Na takiej długości bez podparcia bankowo się ugnie ale domyślam się, że autor wątku doda jakieś "tralki"...

Offline arturs

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lipca 2015, 07:55:40 czas Polski »
No tu jak pisałem będą dwa albo trzy słupki - mam takie 7x7 cm więc się nadadzą, wypełnienie też czymś zrobię..

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lipca 2015, 08:11:55 czas Polski »
 Podziel na równe sekcje i postaw pośrednie  słupy  . Poziomy pochwyt poręczowy  zamocuj  na kołek ( jak dasz radę to  na  dwa ) do słupów głównych i pośrednich , wspomagając  się wkrętami wkręcanymi od dołu pochwytu , po skosie w słupy.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lipca 2015, 08:16:51 czas Polski »
No Tomek ubiegłeś mnie chłopie.
Zrób np trzy segmenty po 145cm i daj dwa słupki w środek.
Robiąc połączenie kryte czy półkryte to i tak będziesz łączył 3 elementy. to sporo jeśli nie będą miały podparcia...
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2015, 08:21:45 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lipca 2015, 08:25:26 czas Polski »
dodam , że słupki pośrednie wystają ponad pochwyt , a nie tak by pochwyt leżał na nich ( tak grodzi się na polu zagrodę do bydła )  . Górę tych słupków możesz ściąć lekko skośnie na cztery  strony  ( patrz Jarka słupki do  malin )

Kozio - powyższe pisałem nie  widzac twojego rysunku - bez obrazy :D
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2015, 08:27:42 czas Polski wysłana przez tomekz »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lipca 2015, 08:44:36 czas Polski »
Zagrodę dobre ;D
W moich okolicach tak się grodzi zagrodę.

A na 2 rys. widać szczebalki to chyba te telki czy coś.
Mi się takie proste podobają.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2015, 08:51:59 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline arturs

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lipca 2015, 16:50:56 czas Polski »
dzieki.. no właśnie takie wystające jakoś mi "nie leżą" kompozycyjnie.. chyba zrobię pióro/wpust, skleję rakolem i do tego dla pewności od spodu dam po dwa wkręty tarasowe spaxa z nierdzewki..

Offline Gal

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lipca 2015, 19:01:03 czas Polski »
słupki pośrednie wystają ponad pochwyt , a nie tak by pochwyt leżał na nich ( tak grodzi się na polu zagrodę do bydła ) 
Wydaje mi się, że nie zawsze. Dom moich pradziadków, zbudowany w końcu XIX w. w Wielkopolsce (okolice Wrześni) miał piękną robotę ciesielską z dużą ilością snycerki (końskie głowy na szczytowych krokwiach, rzeźbione zakończenia i wiele detali), a z przodu (od ulicy) zadaszony ganek/wąski taras na całą szerokość domu. Poręcze biegły nieprzerwanie między słupami podtrzymującymi dach i były podparte w środku słupkami, bez przerywania ciągłości poręczy, więc może zależy to od regionu albo cieśli, a niekoniecznie od jakości jego pracy.
Zarabiam gdzie indziej.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lipca 2015, 19:43:36 czas Polski »
Może zależy od tego co komu się podoba , czy stylu jaki dobierzemy do  całości obiektu. :)
Ja to tak widzę , a do tego zawsze mam na uwadze jak   się   to  będzie  zachowywać po kilku latach .
Węzeł połączeniowy ,  w postaci połączenia   na   długość ,   dwóch kawałków pochwytu   dodatkowo   opartych   na słupku   od  góry  , stwarza  idealne  warunki do wnikania  tam wilgoci . Dodatkowo jest  to połączenie widoczne  od góry , rzucające się w oczy .
Ameryki nie odkrywam , jakoś większość poręczy np. schodowych mają wyższe słupy od pochwytów , które wchodzą w nie , a nie leżą na  nich.