18 Kwietnia 2026, 08:08:23 czas Polski

Autor Wątek: mam coś... wielofunkcyjnego  (Przeczytany 4970 razy)

Offline przemoprzem

Odp: mam coś... wielofunkcyjnego
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Lipca 2015, 09:14:25 czas Polski »
Zobacz jaka wtyka, ale najlepiej jak będzie na siłę - oczywiście uniwersalny jest silnik jednofazowy, ale 3 fazy lepiej znosi obciążenie no i instalacja nie dostaje po tyłku. Choć z drugiej strony nie oszukujmy się - ten silnik ma moc porządnego czajnika :)

Żadnej prasy nie potrzebujesz bo te łożyska są na oringach i wciskach je palcami :)

Oprawa i wałek:

A tutaj zbliżenie oringu w oprawie:

To łożysko jest obsadzone w oprawie właśnie na oringach - ten oring tłumi deko wibracje i pozwala ustawić się łożysku i wałkowi. Dyma nie trzyma żadnych wymiarów dlatego i dlatego zrobili łożyska "lekko pływające". Mi stożek dorobił tokarz za ok 20 zł. Poniżej rysunek z wymiarami:

Zobacz sobie czy czasem koło pasowe na silniku się nie odkształciło - jeśli jest plastikowe i pasek był napięty to mogło się deko zjajowić. Pasek kupuj żółty gładki z Stomil Sanok - nie kupuj zębatego bo maszyna będzie podskakiwać.

Śruby od noży jakbyś miał obrobione to też nie kupuj w Reszlu - cenę mają z kosmosu. Kupujesz twarde śruby - 8.8 a najlepiej 10.9 i więcej - za parę groszy i tokarz musi tylko na łebku zrobić delikatny stożek.

Offline Olleo

« Odpowiedź #16 dnia: 20 Lipca 2015, 09:29:49 czas Polski »
A co to znaczy, że DYMA nie trzyma żadnych wymiarów?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #17 dnia: 20 Lipca 2015, 09:51:32 czas Polski »
Jak masz maszynę z odlewu to masz jakąś bazę (fundament) do którego np dokręcasz oprawy łożysk to możesz te łożyska wprasować na stałe. Ale masz odlew sztywny i ciężki. A DYMA to blaszanka - ustaw ją krzywo to się przekosi. To jest maszyna skręcana z blachy - cudów nie ma, ale remontuj bo warto do dłubania. Dlatego masz te oringi bo one pozwalają się ułożyć łożyskom - nie to, że jakieś gigantyczne odchyłki, ale łożysko nie może pracować "przekoszone" bo zaraz się wyrobi.