26 Czerwca 2026, 09:43:43 czas Polski

Autor Wątek: Jaki strug do sporej deski z tartaku  (Przeczytany 6914 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Jaki strug do sporej deski z tartaku
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Lipca 2015, 23:29:22 czas Polski »
Gdybym to ja miał robić, użyłbym ręcznego struga elektrycznego do wyrównania dechy, a Ananta do "dopieszczenia" powierzchni.

P.S.
Kozio, masz za dużo czasu - przesadzasz z niektórymi wpisami

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Lipca 2015, 14:51:23 czas Polski »
Dajcie koziowi spokój.  Pewnie na lato potaniało piwo w Grójcu i stąd te wpisy :-) a tak na poważnie tekst z Popiełuszko nie był na miejscu. Przeproś :-?

wysłane przy użyciu tapatalk

Klo

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Lipca 2015, 15:58:16 czas Polski »
(jak to się w Grójcu teraz mówi)
Tak mówią gówniarze, którzy znają historię z przerywników reklamowych. Podobnie jak szczochy osiemnastoletnie, krzyczące: "Precz z komuną". :-\
Kozio się rodził, gdy Popiełuszkę mordowali.
Czyżby reinkarnacja? ;D

Żeby nie było OT, to dodam:
Strug obojętnie jaki. Aby równo zbierał. Reszta, to cierpliwość i dokładność operatora. :)

Offline piotrlg

« Odpowiedź #18 dnia: 20 Sierpnia 2015, 11:15:54 czas Polski »
Doptym teraz nie o powierzchnię taiej surowej deski a jej krawędzie. Gdzie niegdzie została kora, ale tą łatwo np dłutem usunąć. Pozostaje kwestia tego jak sprawnie usunąć/wyrównać to co pod korą jeszcze zostało, jednocześnie nie specjalnie wpływając na kształt takiej surowej krawędzi deski. Zakupiłem ośnik http://www.mhunt.pl/noz-mora-woodsplitter-106-1690-triflex-osnik, trochę w pośpiechu. Jest ok, ale to narzędzie jest jak siekiera bardziej niż strug. Znaczy jak się wgryzie w drewno to wygryzie za dużo. Dlatego się zastanawiam nad tym np:
http://www.dluta.pl/struganie/strugi-i-osniki-kunz/strug-osnik-kunz-z-regulacja-i-plaska-stopa.html
To już jest strug, jest jakaś kontrola nad głębokością skrawania. Tylko w życiu nie miałem tego narzędzia w łapie i nie wiem czy pasuje do tego czego oczekuję?

Po przejechaniu boków deski posiadanym ośnikiem i później papierem ściernym jest ok tam, gdzie osnik nie wjechał za głęboko, zostawiając niestety sznyty. Papierem ściernym je zebrać to masakra. Nada się ten Kunz i do tego? Tego typu desek mam jeszcze kilka, więc ta inwestycja by się opłaciła, gdyby tylko była trafiona.
P.

Offline Henry

« Odpowiedź #19 dnia: 20 Sierpnia 2015, 21:26:00 czas Polski »
Ja go używałem do zaokrąglania oparć ławki więc i do brzegów deski powinien się nadać jeśli chcesz ją tylko wygładzić. Jak nie zapomnę to jutro przetestuję.

Offline Lutek

« Odpowiedź #20 dnia: 21 Sierpnia 2015, 01:31:28 czas Polski »
Kochani, jest tu tu mowa o różnych strugach, stąd moje pytanie.
W charakterystyce struga gładzika ECE napisano, że ostrze umieszczono w nim pod kątem 50 stopni. Co to oznacza?
W stosunku do typowego kąta 45 stopni w tym strugu nóż bardziej stoi czy bardziej leży?  :)

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #21 dnia: 21 Sierpnia 2015, 06:08:01 czas Polski »
Bardziej ,,stoi" i lepszy do twardego drewna niż np. sosny.

Wysłane z mojego QUANTUM_900 przy użyciu Tapatalka