29 Kwietnia 2026, 19:44:17 czas Polski

Autor Wątek: METABO TS 254 czy Dewalt dwe7491?  (Przeczytany 16336 razy)

Offline jeremi

Odp: METABO TS 254 czy Dewalt dwe7491?
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Października 2016, 13:38:52 czas Polski »
To ja kilka słów o DWE 7491 bo przyszła kilka dni temu i trochę się nią już pobawiłem...
Maszyna fajniutka jak na początek zabawy z drewnem, kulturę pracy oceniam bdobrze, hałas - mogłaby być cichsza - wiadomo to silnik szczotkowy bez soft-startu - dołożę sobie...
wyjęta z paczki wymaga sporej ilości czasu na regulację - tak na oko suwmiarką mierzone wszystko jest cacy, ale listewki jak sie nie popycha to ciska do tyłu. Trzeba więc jakiś miernik kołowy domontować i regulować.
Luzów jakichś specjalnych nie widziałem, miałem natomiast problem z regulacją wysokości ostrza - ale tu uwaga - wycinałem bardzo precyzyjne elementy i tej dokładności potrzebowałem idealnej (element 2x2cm, cięcie równe 90st, tolerancja 0,1mm) - po ustawieniu na kilku testowych cięciach ustawioną wysokość i kąt trzyma rewelacyjnie. Brakuje mi wskaźnika wysokości ostrza - też będę sobie dorabiał taki elektroniczny.

jestem zadowolony.

Offline jeremi

« Odpowiedź #16 dnia: 17 Października 2016, 13:57:18 czas Polski »
Edit...
przykładnica kątowa jest do bani - ktoś już o tym pisał... u mnie luzu w T-rowku jest pewnie z pół mm ale nie mierzyłem - na oko skacze to i lata... - tylko i wyłącznie swoje sanki do precyzyjnej roboty... Można jeszcze tego T-rowka "uszczelnić" jakoś, ale to już zabawa...
Poza tym jak na razie wszystko gra i buczy :)

Offline marekb

« Odpowiedź #17 dnia: 19 Października 2016, 12:37:00 czas Polski »
Edit...
przykładnica kątowa jest do bani - ktoś już o tym pisał... u mnie luzu w T-rowku jest pewnie z pół mm ale nie mierzyłem - na oko skacze to i lata... - tylko i wyłącznie swoje sanki do precyzyjnej roboty... Można jeszcze tego T-rowka "uszczelnić" jakoś, ale to już zabawa...
Poza tym jak na razie wszystko gra i buczy :)
tymczasowo robiłem kątowe/ owszem luz jest, ale przy niewielkich elementach możesz docisnąć lekko do jednej strony pryzmy i daje radę.  docelowo mam na ukończeniu sanki do poprzecznych i drugie do kąta 45st. te drugie już mi podysowały lakierowaną na szaro płytę, moja wina bo oszukałem i nie usztywniłem sanek poprzecznie i minimalnie poszły w łuk :P

Offline decha

« Odpowiedź #18 dnia: 24 Października 2016, 08:37:02 czas Polski »
Dalbor,
Zastanawiam się na wyborem między pilarką przenośną (DeWalt, Bosch, Metabo, Makita) a pilarką Bernardo model  TK 250 RSN lub TK 200 PRO

Bernardo są bardzo dobrze znane na zupełnie innym kontynencie w dalekuch prowincjach chińskich... i w zupełności odradzam Bernardo! a firma Hafen, to firma krzak bez serwisu...

Offline jeremi

« Odpowiedź #19 dnia: 24 Października 2016, 23:50:02 czas Polski »
A ja sobie właśnie zrobiłem 1 w życiu sanki - do dwe7491 oczywiście :) Po kolejnych kilku dniach używania muszę stwierdzić, że udało mi się przeciąć beleczke 70x140 o długości 3,5m. Powiem tak - bez dodatkowych akcesoriów typu sanki a jeszcze lepiej przedłużenie stołu - lepiej nie podchodzić do takich gabarytów na tym maleństwie...

Offline Władek.GM

« Odpowiedź #20 dnia: 12 Lipca 2018, 21:28:17 czas Polski »
Odświeżam temat, może jakieś nowe informacje o tym jak się spisują pilarki DWE 7491, i DW 745.
Jak jest z odprowadzaniem pyłu z cięcia, czy jest podłączenie do odkurzacza w tych modelach, i jak się sprawuje?
Czy może coś na rynku się pojawiło co jest lepszym rozwiązaniem jak DeWalt?
We wcześniejszych postach któryś z kolegów wspomniał o Chinczykach typu "Bernardo". Fajne jest to że mają wózek, ale nie wiem jak z dokładnością.  Czy jest może coś takiego tylko że firmowego.

W ogóle to poszukuję malutkiego stołu formatowego, którego można by samodzielnie wrzucić do auta i użytkować u klienta bez większych reperkusji, co najważniejsze to aby cięcie było dokładne, czyli trzymało idealnie kąty. Waga do 60kg
Czy coś ktoś może mi coś polecić.