16 Sierpnia 2026, 01:49:25 czas Polski

Autor Wątek: Klatka na króliki  (Przeczytany 2877 razy)

Offline Rizer

Klatka na króliki
« dnia: 16 Lipca 2015, 22:12:18 czas Polski »
Witam. Dostałem zamówienie na podwójną klatkę na króliki i mam na nią ubogi zasób czasu. Konstrukcja będzie zrobiona z kantówek 4x4 i 4x6. Stwierdziłem, że dawno się nie bawiłem w robienie połączeń stolarskich to teraz się pobawię(tak wiem- wcześniej napisałem że mam mało czasu ale jakoś to pogodzę ;) ). A więc zabrałem się za dłubanie. W czterech nogach wydłubałem po 3 wpusty: 2 przelotowe i jeden nieprzelotowy. Dorobiłem poprzeczki. Miałem zrobić więcej ale akurat na złość zamknęli mi skład tarcicy. Dłutowałem dłutem stanley'a 10mm. Na ostatnim zdjęciu widać mój niezawodny i turbo dokładny zestaw traserski, a na przed ostatnim zabrakło mi grzbietnicy to moja ulubiona piła ramowa poszła w ruch (zauważyłem, że we wszystkich realizacjach gdzieś tam jej używałem, to tak jak z wiertarkami celmy - dwa przyciski, proste to to, od siekiery ciosane, a nadal działa dobrze i nigdy nie zawodzi :) ). I tu mam pytanie: jakiej płyty użyć na obicie tej że klatki?
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

kozio

• Gość
Odp: Klatka na króliki
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipca 2015, 08:32:54 czas Polski »
jakiej płyty użyć na obicie tej że klatki?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale może zamiast płyty na zewnątrz daj boazerię albo coś w tym stylu.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipca 2015, 08:39:31 czas Polski »
a przypadkiem nie obija się siatą z drobnymi oczkami.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lipca 2015, 08:50:00 czas Polski »
Z tego co widziałem to tylko Drzwiczki.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2015, 08:52:28 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline Rizer

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lipca 2015, 09:00:43 czas Polski »
a w tym przypadku to drzwiczki i cały front bo to taka letnia rezydencja :) A co do boazerii zamiast płyty to jaka ta boazeria (grubość rodzaj) i czy wytrzyma nieliche warunki, które będą na nią działać od wewnątrz klatki? Poza tym ta boazeria albo płyta będzie tylko na tyle i dachu, po bokach będzie deskowanie.
                                                                Abraham Maslow

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lipca 2015, 09:27:36 czas Polski »
boazeria sosnowa świerkowa itp. byle dobrze zaimpregnować.

Offline Rizer

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lipca 2015, 20:53:19 czas Polski »
Prace skończone. Ale po kolei: dorobiłem pozostałe elementy, zaimpregnowałem je wszystkie 2 warstwami impregnatu, i złożyłem wszystko w całość( konstrukcja okazała się bardzo sztywna i mógłbym ją zostawić trzymającą się na samych czopach i wpustach ale każde połączenie dodatkowo wzmocniłem wkrętem), na tył nabiłem dwie płyty HDF 3mm co daje ściankę grubości 6 mm, dorobiłem dwie poprzeczki w konstrukcji na które przymocowałem deski przedzielające klatkę na dwie, wykonałem ruszt na podłogę, resztę obiłem boazerią, zrobiłem drzwiczki na froncie i kolejne poprzeczki, pozostałą powierzchnię frontu obiłem siatką i na koniec wszystko oprócz boazerii od strony zewnętrznej pomalowałem kolejnymi dwiema warstwami impregnatu (płytę HDF też, co dało ładny efekt przypominający słoje drewna uzyskany przez ślady po pędzlu). Gotowa klatka czeka na odbiór. Realizację uznaję za udaną, ładnie wygląda, jest solidna no i w ogóle  wyszła właśnie tak jak chciałem. No i dzięki niej napaliłem się na robienie połączeń stolarskich :) ten zapał myślę wykorzystać przy budowie strugnicy ale o tym gdzie indziej. A oto fotorelacja:
                                                                Abraham Maslow

Klo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lipca 2015, 21:14:17 czas Polski »
Zdjęcie nr 6 najlepsze. :)

Offline Rizer

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lipca 2015, 19:29:34 czas Polski »
Te wcześniejsze zdjęcia takie trochę niewyraźne,niepełne, więc zamieszczam nowe, lepsze ale nie zmieściłyby się na forum toteż wrzucam link: http://imgur.com/a/Wip9x
                                                                Abraham Maslow

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lipca 2015, 08:12:29 czas Polski »
fajna praca. Zastanawiam się czy podłoga nie za rzadka.

Offline Rizer

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lipca 2015, 13:35:11 czas Polski »
w dwóch klatkach które stoją już ponad rok jest taka sama i spisuje się dobrze, do tego można nad grządką taką klatkę postawić i się samo nawozi :)
                                                                Abraham Maslow

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lipca 2015, 15:18:10 czas Polski »
Krawędzie siatki zakoncz jakimiś listewkami a drzwiczki zrób drewniane i efekt będzie o wiele lepszy. Sam kiedyś używałem półek od lodówki w klatkach dla królików ale przyznasz że nie wygląda to zbyt atrakcyjnie.

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Rizer

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lipca 2015, 21:05:15 czas Polski »
W tym egzemplarzu przygiąłem krawędzie siatki młotkiem to konstrukcji ale z tymi listwami do dobry patent. A co do tych półek od lodówki to wygląda całkiem całkiem (wiem, że to sprawa gustu i wiem, że drewniane byłyby trochę lepsze, ale jak wspomniałem  zrobione z półek o ile nie zardzewiałych to przynajmniej dla mnie, domowników i klienta wyglądają dobrze). Poza tym i tak skończyły mi się te półki lodówkowe :)
                                                                Abraham Maslow

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lipca 2015, 22:25:56 czas Polski »
Jakby co to ja chyba mam takie półki na zbyciu :)