12 Maja 2026, 07:43:44 czas Polski

Autor Wątek: Budowa pomostu  (Przeczytany 9936 razy)

kozio

• Gość
Budowa pomostu
« dnia: 17 Lipca 2015, 14:33:02 czas Polski »
Witam,

Ostatnio jest dosyć sucho pomimo kilku dni deszczowych więc w stawie poziom znacznie opadł.
Jest to mały staw a wody z niego używam do oprysków. Chciałbym zbudować pomost około 5m wgłąb na szerokość około 1m, może z jakimś małym tarasem na końcu żeby zawiesić pompę na środku gdzie jest głębiej, a czasem ustawić fotel i powędkować przy piwku ;)

Pytanie to jak umocować pale, jakie drewno, na jaką głębokość je wbić i czym? jakie grube powinny być i czym je zabezpieczyć?

W wodzie są rybki, a woda jest potrzebna do ochrony roślin więc przepalony olej odpada ;D

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Budowa pomostu
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipca 2015, 15:16:59 czas Polski »
Jeśli chodzi o drewniane pomosty to się nie wypowiem, ale możesz przemyśleć konstrukcje metalową.  Nie wiem jak to wychodzi cenowo w stosunku do drewna ale możesz pospawac gotowe elementy i na miejscu je poskrecac w całość a na to des ki

wysłane przy użyciu tapatalk

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipca 2015, 15:19:52 czas Polski »
Myślałem o tym ale jak to zabezpieczyć przed zapadaniem się?
Jakaś płyta betonowa czy co?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lipca 2015, 16:05:25 czas Polski »
Możesz zalać stopy betonowe zbrojone. 50 x 50 cm i zatwierdzić w nich słupki narożne.  Dopiero jak postawisz je na miejscu docinasz , lub dospawujesz na wysokość pomostu, ponieważ dno nie będzie miało równego poziomu

Offline krzyś48

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lipca 2015, 16:49:37 czas Polski »
To teraz ja :P
Może to głupie, ale pomyślałem,a raczej przypomniałem sobie, jak fachowcy robili kładkę przez wodę.
I pomyślałem  jakby plastykowe rury, np.kanalizacyjne 100 lub 200 wbić jakoś w dno stawu ,wypompować z rur wodę, zrobić zbrojenie i zalać betonem a ponad wodą już z drewna dalej żeby kupy się trzymało ::)
Może głupie ale... :)

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lipca 2015, 17:03:51 czas Polski »
wcale nie głupie tylko ciężko wbić plastikową rurę odpowiednio głęboko.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipca 2015, 17:33:14 czas Polski »
No to pójdę z ciosem ;D
Na działce wbiłem takową 2 m rurę ponacinaną wzdłuż ,w piwniczce  bo wiosną podchodziła wodą .A skoro woda to pomyślałem sobie że wykonam ujęcie podskórnej wody do podlewania zieleniny .
Pierwsze centymetry piachu wywierciłem ,własnoręcznie wykonanym świdrem,no jak się pokazała woda powstał problem,zapomniałem dodać że rurę cały czas wbijałem w ziemię.
Zasięgnąłem wiedzy Googla  i wykonałem szlamówkę (taka rura z klapką na końcu) i z tą rurą i przymocowaną rurką wytłukłem następne cm ziemi.
Szlamówka powinna mieć klapkę metalową ,ja zrobiłem z grubej gumy,no i nie podziałała długo (gumę się urwała )ale woda w rurze była huuraa.
Ale 50 cm rury wystaje?No cóż postanowiłem sprawdzić wydajność źródła pompką do brudnej wody ,i tak ruszając pompką w górę i w dół ,wypompowując wodę z piaskiem wdeptałem rurę w ziemię ;D
I tak pomyślałem sobie że można by było taką szlamówką wybierać ziemię że środka rury i wbijać rurę w dno może by się to sprawdziło :-\
Pozdrawiam :)
Temat luźny to pozwoliłem sobie pozwolić :P :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipca 2015, 17:59:06 czas Polski »
Fajna sprawa z tymi rurami pcv...
Jak zaczne wrzucać piasek zmieszany z cementem to może wyprze wodę...

A jeśli jedna robiłbym z drewna to czym to zabezpieczyć?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lipca 2015, 18:37:03 czas Polski »
A wiecie co lód zimą może  zrobić z pomostem ?
Po co beton i inne pracochłonne prace? Pomost  - jak problem z głębokością  i brakiem wejścia do wody  , to montaż  słupów z lodu , albo tzw , kafarem z łodzi . Jak można wejśc to pozostaje wbijanie słupów młotem wchodząc do  wody . Okraglaki wbijane nie impregnuj bo to nic nie daje  , a tylko zatruwa wodę  i to tyle.

ale

jest inny sposób na pomost - konstrukcja spawana i pływaki z  ( plastikowych  beczek  , beczek , specjalnych pojemników czy petów :) )Zaleta takiego pomostu- przetrwa zimę , bierzesz wiosło lub silniczek i jedziesz tam gdzie  biorą ryby.

Offline Mack

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lipca 2015, 18:39:36 czas Polski »
a może zrób pływający pomost z pustych beczek 200l. ??

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lipca 2015, 18:56:08 czas Polski »
Też fajny pomysł z tymi beczkami, da sie załatwić z zaprzyjaźnionych warsztatów...

To mały staw około 15x20m więc niczym nie będę pływał.
Świetnym pomysłem jest wbijanie zima w wycięte przeręble stojąc na lodzie - wygodne.
Okrąglaki powinny być wyschnięte czy świeże? Widziałem kiedyś film że drzewo było pod wodą ileśdziesiąt lat a po wyłowieniu i suszeniu robili świetne stoły.

A może zrobić ramę drewnianą z 10x10 na sztywno i mocno skręcić śrubami?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lipca 2015, 19:17:06 czas Polski »
Z beczek pomost jest może i łatwy w budowie ale kompletnie nie wygodny w  użytkowaniu. Nie polecam. Chyba że będziesz tam wchodził raz na rok żeby pozbyć się zwłok komornika :-) zauważ, że wszystkie pomosty nad jeziorami lub morzem, są z profili stalowych lub rur grubosciennych.  Drewniany też będzie dobry i pewnie wytrzyma kupę lat ale nie będzie sztywny i będzie się po czasie kolysal

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lipca 2015, 20:06:19 czas Polski »
Projekt musi czekać do zimy ale fajnie zbierać info żeby coś wymyślić.
Dobry byłby z pływający bo poziom radykalnie się zmienia...
Dobry byłby z drewna bo to jednak lepiej wygląda ;D

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #13 dnia: 17 Lipca 2015, 20:37:28 czas Polski »
platfromy wiertnicze na morzu mocują na rurach, kładą rure na dnie i wypompowują wodę i piach, więc robi się podcisnienie i rura się sama zapada jak pisze krzys.
Więc jakbyś wytworzył próżnie to fizyka ci pomoże i rura się sama wbije :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Lipca 2015, 21:37:16 czas Polski »
Może jeszcze ropę znajdę i te beczki spod pomostu trza będzie wyjmować ;D
Nie ukrywam ze wolałbym coś prostszego.