08 Maja 2026, 07:22:30 czas Polski

Autor Wątek: Wyrzynarka poniżej 400zł  (Przeczytany 13540 razy)

Offline Olleo

Wyrzynarka poniżej 400zł
« dnia: 19 Lipca 2015, 22:13:37 czas Polski »
Cześć,

miałem kilka wyrzynarek, w tym Einhell TH-JS 85 (rozpadła się dwa razy, praktycznie nowa - nigdy więcej Einhella) i Meeca (brzeszczot w każdym egzemplarzu był zamontowany pod kątem od osi cięcia), więc podniosłem budżet i szukam czegoś w cenie do 350-370zł.

Ponieważ w kilku kiedyś posiadanych marketówkach zawsze rujnowały mi się śrubki mocowania brzeszczotu i stopy, to szybkie mocowanie brzeszczotu jest warunkiem koniecznym, a przestawiania stopy opcjonalnym. Poza tym podrzynanie, regulacja obrotów, moc, nadmuch - konieczne, laser - opcja. Nie rozumiem, dlaczego markowe wyrzynarki nie mają prowadnic, ale dobrze by było taką mieć.

Obecnie zastanawiam się nad:
- Bosch GST 90 BE lub PST 900 PEL (czym one w ogóle się różnią, poza kolorem i rok dłuższą gwarancją niebieskiej?)
- Metabo STEB 80 Quick (3 lata gwarancji, ale chodzą słuchy, że Metabo do Boscha i Makity się nie umywa)
- Makita JV0600K (tylko to powyżej 400zł, ale dopiero ta ma beznarzędziowy montaż brzeszczota) lub 4329 (poniżej 300zł, ale brzeszczot na śrubki)
- Black&Decker KS950SLK (ale B&D obok Boscha, Makity i Metabo??)

To co polecacie? Będzie robić koło i w domu, a nie zawodowo, ale ma ciąć prosto, bez szarpania (np. ten Einhell, póki się nie rozleciał, ciął panele, jak nożem), nie kosił przy dłuższych cięciach prostych i krętych oraz nie rozleciał się chwilę po gwarancji.

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Wyrzynarka poniżej 400zł
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lipca 2015, 22:48:07 czas Polski »
Uwierz że black decker Może być lepszy niż zielony bosch.  Nie mam na myśli wyrzynarek bo nie  porownywalem , ale większą sympatią darze markę bd niż zielonego Boscha

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipca 2015, 16:10:04 czas Polski »
Mam PST i zachwycony nie jestem, w tej chwili wybrałbym coś niebieskiego.

Offline futrzak

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipca 2015, 22:58:32 czas Polski »
Mam GST 90 BE, kupiłem okazyjnie z walizką coś za około 380zł. Nie miałem zbyt dużo problemów, lecz czasami się blokowała ta "bezobsługowa" wymiana brzeszczota i trzeba było przedmuchać sprężonym powietrzem. Za te pieniądze nie znalazłem nic lepszego, więc wybór padł na nią.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipca 2015, 08:04:59 czas Polski »
mam pst900 zero problemów działa bez zarzutu.

Offline piotrs

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca 2015, 08:53:47 czas Polski »
Witam, mam GST 90B również bez problemów.
Pozdrawiam

Offline Arek15

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lipca 2015, 16:41:31 czas Polski »
używki może ? ja mam dewalta i tak solidnej wyżynarki jeszcze nie spotkałem, na allegro cos mało tego ale można na ebayu coś trafić w tych pieniądzach i masz maszyne na lata

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lipca 2015, 18:15:31 czas Polski »
Witam.
Osobiście mam nieco inne podejście jeśli chodzi o  wybór narzędzi.
Wyznają zasadę że tani sprzęt jast dla ludzi bogatych. Policz Olleo ile wysałeś do tej pory na te wyrzynarki plus przestoje w pracy plus nerwy czy zadziała czy się rozleci za tydzień czy rok? Lepiej kupić urzywaną ale dobrej, sprawdzonej firmy niż nową, ale typu einhell.
Jeśli chodzi o te firmy które podałęś na początku, to Metabo jest z innej klasy sprzętowej, o wiele wyższej, i jeśli coś musiałbym wybrać z tych czterech, to właśnie Metabo. Nie mam wyrzynarki żadnej z tych firm, więc nie mogę się wypowiadać jak się nimi pracuje.
Pamiętać należy że nia ma firmy która ma cały asortyment lepszy od konkurencji. Częśc sprzętu jest lepsza jednaj firmy, a część innej.
No ale właśnie po to jest to forum aby dzielićsię wiedzą i doświadczeniem. Powodzenia w wyborze.
Ja osobiście polecam Festool, ale wiem że nie jest tani

Offline swfr

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lipca 2015, 21:58:13 czas Polski »
Metabo STEB 80 Quick (3 lata gwarancji, ale chodzą słuchy, że Metabo do Boscha i Makity się nie umywa)
Nie wierz w to. To Legendy pana Józka albo pana Władka co to na każdego flexa mówią bosz.
Mam parę narzędzi Metabo (choć akurat nie wyrzynarkę) i z wszystkich jestem bardzo zadowolony.
W każdej z firm znajdziesz coś lepszego i gorszego.
Ja omijam szerokim łukiem Boscha zielonego, a znam ludzi którzy są zadowoleni.
O B&D też nie powiem złego słowa. Mam wiertarkę, wkrętarkę, wyrzynarkę, flexa - wszystkie jeszcze z zielonej serii.
Przycisk od udaru zalepiony taśmą bo się przesuwa i sam załącza, przycisk blokady wrzeciona we flexie wylata  - ale wszystko działa.
A tak przy okazji B&D jest własnością DeWalta. Model który wskazałeś jest akurat z serii "do prac ciężkich" (cokolwiek to znaczy) ale cenę też ma atrakcyjną.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lipca 2015, 00:00:29 czas Polski »
Z tego co się orientuję to b&d jest własnością Stanleya. A co do flexa którego Pan Józek nazywa boschem to  flex również jest nazwą firmy:-) a urządzenie to szlifierka kątowa :-P tak na marginesie :-D

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Olleo

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lipca 2015, 17:40:48 czas Polski »
A co myślicie o JCB JS650L? Co prawda nie ma nadmuchu, ani odciągu trocin, ale ma 5 lat gwarancji. Wygląda na solidny sprzęt.

Offline Olleo

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lipca 2015, 22:06:42 czas Polski »
A propos, powyższy B&D jest najsłabszy z wymienionych - cięcie stali tylko do 5mm (inne nawet 10mm).

Offline Olleo

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lipca 2015, 22:22:30 czas Polski »

Offline a3756

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lipca 2015, 09:21:55 czas Polski »
Ja posiadam metabo taką jak podałeś i jestem zadowolony. Do mojego używania jak najbardziej się nadaje zacisk chodzi nie zacina się. Jak dobre noże to i ładnie tnie. Mnie w niej brakuje podświetlenia miejsca cięcia.

Offline Olleo

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lipca 2015, 13:30:43 czas Polski »
Wziąłem w końcu Boscha PST 1000 PEL. Zastanawiałem się nad Metabo (3 lata gwarancji) i JCB JS710LE (5 lat gwarancji), ale Bosch przekonał mnie do siebie akcesoriami i dobrymi opiniami.