15 Lipca 2026, 07:45:35 czas Polski

Autor Wątek: Więźba dachowa  (Przeczytany 11413 razy)

Offline WojtekS

Więźba dachowa
« dnia: 28 Lipca 2015, 08:16:55 czas Polski »
Witam, potrzebuję informacji odnośnie budowy więźby. Konkretnie chodzi mi o techniki robienia podcięć w krokwiach, tak żeby po postawieniu wiązarów były w kalenicy w jednej linii i do poziomu. Są jakieś obliczenia czy inne patenty na podcięcia połączeń murłata-krokiew? Jak to wszystko zgrać żeby kalenica była na odpowiedniej wysokości, równo i do poziomu?
Dziękuję za pomoc.

Offline Wojtek Ś

Odp: Więźba dachowa
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lipca 2015, 12:05:21 czas Polski »
Witaj Wojtek! Mamy bardzo podobne nicki więc będę pierwszą osobą która Cię upomni. Forum DiD to taka trochę dziwna rodzina, społeczność która na początku zawsze zwraca uwagę na przywitanie. Jest odpowiedni dział w którym każdy forumowicz zaczyna swoją przygodę z forum. Przepraszam ale odpowiedzi zawsze są udzielane osobom które potrafią to uszanować i staja się kolejnym podzespołem tej sprawnie działającej maszyny :)
Pozdrawiam i zapraszam do działu przedstaw się ;)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline WojtekS

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipca 2015, 12:38:36 czas Polski »
Już nadrabiam :)

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipca 2015, 17:56:40 czas Polski »
No i super. Teraz już jesteś pełnoprawnym użytkownikiem forum. Z więźbą dachową sprawa nie jest taka trudna. Powiedz tylko jaki to ma byc dach. Kopertowy, dwuspadowy czy jaki? Powiedz jakich wymiarów będzie dach i jakie masz wymiary poszczególnych elementów. Chodzi mi tutaj głównie o murłatę i krokwie. Pozdrawiam Wojtek

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lipca 2015, 20:09:25 czas Polski »
Miałem okazję ostatnio wykonywać konstrukcję dachu dwuspadowego i robiłem to w taki sposób, pierwsze co to murłaty zostały ustawione do poziomu i równolegle do siebie. Następnie dwie krokwie w miejscu kalenicy połączyłem tymczasowo ze sobą (na zasadzie zawiasu) i postawiłem na murłacie, potem już tylko pomiar aby obie krokwie miały równe odległości i zaznaczyłem wcięcia. Tak wykonane krokwie służyły jako szablon i w ostateczności również zużyte.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lipca 2015, 20:10:06 czas Polski »
Jeżeli nigdy nie miałeś doczynienia z więźbą dachową to moim zdaniem najłatwiej jest zrobić więźbę z użyciem płatwi kalenicowej. Na samym początku osadzasz dwie murłaty jezeli strop był wylewany to do zamocowania ich używasz dybli metalowych. Następnie my zawsze rostawialismy rusztowania na szczytach budynku tak zeby płatew kalenicowa ktorą polożymy na rusztowaniu byla niżej o jakieś 15 cm. Nastepnie z dlugiej deski robilismy szablon ktory odzierciedlal nasza krokiew. Mieliśmy wzór do zacinania. Na ziemi zacinalismy zamek na krokwi bo na murłacie tego nie robilismy. Natepnie w cześci kalenicowej krokwi połączenie na zakład które łączyliśmy śrubami ale to już po wciągnięciu krokwi na górę. Łączenie krokwi z murłatą zawsze wykonywaliśmy za pomocą gwoździ ale używa się też dlugich wkrętow. Później istotna sprawa jest zabicie dwóch jętek. Jedna bezpośrednio pod płatwią kalenicową druga na wysokości ok 280 cm od stropu. To chyba tyle. Istotną rzecza do pokrycia dachu jest jego przekątna ale to już dalszy etap.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lipca 2015, 20:34:38 czas Polski »
 Wojtek Ś te 280 cm od stropu to chyba miałeś na myśli konkretną konstrukcję, moja miała kąt nachylenia 40 stopni i na kalenicy od stropu było ok 250 cm. Ja bym jętki dał na 2/3 wysokości ale jeśli zależy na wysokości strychu to można również zrobić konstrukcję krokwiowo-belkową gdzie krokwie są połączone beką leżącą na murłacie i jednocześnie służą jako baza stropu. Niemniej jednak nie znając wymiarów nie możemy jednak wiele pomóc, ale polecam na początek poczytać o samych konstrukcjach np. tu http://konstrukcje-drewniane.eu/index.php/pl/budowa-wiezby

Offline jimminen

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lipca 2015, 20:55:56 czas Polski »
Cześć
Też stawiałem dach… jakoś wyszedł :)
do wyznaczenia kąta prostego między murłatą a krokwią użyłem Pitagorasa, najpierw wstępnie na kątowniku cielsielskim robiłem wstępny trójkąt, a po pomiarze dopasowywałem.
Jętki z krokwiami łączyłem śrubą fi 12 + 4 gwoździe grzędy fi 10, krokiew i murłata wkręty sparx łeb trox - trzeba nawiercić wiertłem, bo jak masz twardszy kawałek drewna to spalisz wkrętarkę.
Podstawa to dobrze wypoziomowane murłaty i płatew kalenicowa - o ile jest używana.
Kryć też będziesz?

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Lipca 2015, 21:02:04 czas Polski »
Seba akurat tak u nas wychodziło bo jeszcze była do wylania posadzka i tak nam wychodzilo z projektu. jimminen tak tez mozna ale jeżeli ma sie projekt to kąt dachu musi być w nim zawarty.

Offline WojtekS

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Lipca 2015, 07:30:34 czas Polski »
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i zainteresowanie tematem. Dach będzie malutki z tego względu też zdecydowałem się że zrobię go sam, zwłaszcza że większość cieśli z okolicy Gdańska życzy sobie takie pieniądze że koszt robocizny przewyższa dwukrotnie koszt materiału :)
W każdym razie budynek jest na zgłoszenie więc nie mam projektu-tzn mam rysunki i obliczenia wykonane przez konstruktora ale zdecydowałem że zrobię trochę większy kąt dachu żeby domek nie wyglądał jak kurnik. Domek ma 5x5 metra, murłaty mam 15x15cm 6 metrów długie. Krokwie 6x18cm 4,5 metra długości-sztuk 14. No i 2 m3 desek 25mm na obicie dachu. Nie wiem czy przed dachem nie lepiej zrobić ścian szczytowych.. Domek w tej chwili wygląda tak:

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Lipca 2015, 08:13:57 czas Polski »
Nie wiem czy przed dachem nie lepiej zrobić ścian szczytowych.. Domek w tej chwili wygląda tak:
Raz w życiu budowałem własny dom (potem go niestety sprzedałem) - ściany szczytowe musisz mieć przed wykonaniem dachu.
W trakcie murowania ustalisz kąt spadku i "pod sznurek " trzeba wykończyć spadek. Na tym spadku i na murze poziomym oprzesz konstrukcję dachu. O szczegóły spróbuj jednak podpytać zawodowego murarza  i cieślę żebyś nie narobił sobie kłopotu. Albo sieć.
Powodzenia.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2015, 08:15:37 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline WojtekS

« Odpowiedź #11 dnia: 29 Lipca 2015, 08:19:32 czas Polski »
No właśnie z tego co mówił mi kolega cieśla to ściany szczytowe mam zakończyć 5-10 cm poniżej deskowania dachu a potem w to miejsce wkleić styropian. Planuję zrobić tak że najpierw nabiję murłaty na kotwy, wypoziomuję względem siebie i do poziomicy a wtedy przybiję na środku poddasza deskę z gwoździem na wysokości na której ma być kalenica i rozciągnę sznurek między deską a gwoździem wbitym w zewnętrzny narożnik murłat.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Lipca 2015, 09:26:46 czas Polski »
Szczyt dobrze jest wymurować szybciej. Później nawet na nim będziesz mógł oprzeć płatew kalenicową jeżeli na taka konstruckję się zdecydujesz. Sposobów jest masa na postawienie więźby i zobacz w sieci jaka więźba będzie dla Ciebie najlepsza i najłatwiejsza w wykonaniu

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Lipca 2015, 09:33:08 czas Polski »
Twój znajomy dobrze mówił. Więźba musi być oddzielona od szczytu warstwą styropianu. Inaczej powstanie mostek cieplny. Potem jeszcze doszczelniasz pianką.

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline WojtekS

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Lipca 2015, 09:33:18 czas Polski »
Myślę że zrobię krokwiowo jętkową. Dach będzie kryty papą i gontem, ewentualnie blachodachówką więc jakiś super obciążeń nie będzie. Chyba będę robił tak jak kolega napisał że najpierw będę skręcał krokwie na "cyrkiel", znaczył miejsca do podcięć przy murłacie i zacięcie w kalenicy a potem to rzeźbił i skręcał do kupy na gotowo. Będzie coś w stylu szablonu więc wszystkie przęsła powinny być identyczne i jeśli uda mi się porządnie ustawić murłaty to będzie ok. Martwi mnie tylko że po postawieniu wszystkich elementów nie będą w linii w szczycie..
A i jeszcze jedno-czym poziomować murłaty? Podkładać kawałki blachy albo płaskownika czy jest na to inny patent?