02 Lipca 2026, 14:20:55 czas Polski

Autor Wątek: pilarka metabo TS 254  (Przeczytany 2157 razy)

Offline doktor

pilarka metabo TS 254
« dnia: 28 Lipca 2015, 22:49:49 czas Polski »
Witam wszystkich.
Nie wiem czy mnie straszy, ale wydaje mi się, że w mojej pilarce przestał działać system hamowania tarczy. Co prawda nigdy nie mierzyłem jak długo kręci się tarcza po wyłączeniu silnika ale mam wrażenie, że teraz kręci się strasznie długo a dawniej było to kilka sekund. Czy ktoś może wie czy taka awaria jest możliwa? Nie mam pojęcia jak działa ten elektroniczny system hamowania. Maszyna jest jeszcze na gwarancji więc mogę oddać do naprawy ale czy to nie jest tylko moja schiza?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: pilarka metabo TS 254
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lipca 2015, 01:27:58 czas Polski »
Jak jest na gwarancji to nie grzeb w środku bo ją możesz stracić.
Oddaj do naprawy.
Pozdrawiam

Offline doktor

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Lipca 2015, 18:44:19 czas Polski »
Dzięki. Wiem, że na gwarancji nie należy samemu grzebać, ale chciałem się dowiedzieć czy taka awaria jest w ogóle mozliwa...Juz wiem- to jakiś problem z wyłącznikiem. Maszyna oddana do naprawy.

Offline doktor

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Września 2015, 20:44:12 czas Polski »
A dalej było tak....
Oddałem pilarkę na gwarancji. Po 2 dniach przyszła odpowiedź, że naprawa się przedłuży bo brak części. Po 2 tygodniach oraz indagacjach odpowiedź: części jadą i w ciągu tygodnia powinny być. Za 2 tygodnie bez echa.. Dzwonienie- telefony nie odpowiadają na maile brak odpowiedzi.  W końcu jest! Wymieniony cały silnik. Po ok. 3 miesiącach amatorskiego używania WYSIADŁ SILNIK !! A gwarancyjna naprawa Trwała miesiąc i to przy przechwałkach firmy, że większość napraw wykonują w ciągu 24 godzin !
Naprawdę spodziewałem się trochę więcej po METABO...
Może trzeba było zainwestować w inną firmę? Niestety mam kilka maszyn Metabo. Ciekawe co będzie dalej.

Offline swfr

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Września 2015, 19:57:15 czas Polski »
Dlaczego nie reklamowałeś jako towar niezgodny z umową?
Wtedy muszą się zmieścić w 2-tyg. terminie. Jak nie, to wystawiasz wezwanie do zapłaty i czekasz na zwrot pieniędzy.
Jak naprawiają z tytułu gwarancji to mogą przeciągać ile chcą zasłaniając się brakiem części.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Września 2015, 11:53:14 czas Polski »
Jeśli coś się zepsuje samo z siebie, to w pierwszej kolejności uderzajmy do sprzedającego/sklepu. Chroni nas polskie prawo. A jeśli coś się stanie w pierwszych 6ciu miesiącach to przyjmuje się że wada istniała już w dniu zakupu. Jeśli po tym terminie, to my musimy udowodnić sprzedawcy że wada istniała w dniu zakupu. Gwarancje producenta zostawmy sobie na sam koniec.

Offline doktor

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Września 2015, 12:08:14 czas Polski »
Dzięki. Nie wiedziałem tego wszystkiego. Może jestem już trochę za stary...Czasy się zmieniły-jak widzę na lepsze. Przyda się być może w przyszłości.