Od zawsze robiłem w usługach i mogę stwierdzić , że to dobra szkoła na poznanie szerokiego zakresu wiedzy stolarskiej i ogólnobudowlanej . Są warsztaty o specjalizacji stolarstwa budowlanego , meblowego ,renowacji itp.
Zazwyczaj zatrudniający niewielką ilość pracowników . I właśnie do odbycia praktycznej nauki zawodu , takiego zakładu należy poszukiwać .
Może nie będzie tam aż takich nowoczesnych maszyn , czy urządzeń , ale młodemu człowiekowi potrzebne są przecież podstawy .
Znam taki zakład pod poznaniem , który robi stolarstwo budowlane , ale i też meblowe z wystrojem wnętrz , na prywatne zamówienia inwestorów .W tym zakładzie można poznać całą obróbkę drewna litego , wszelkie prace związane z przygotowaniem okleiny , jej klejeniem itp.do tego , okuwanie bejcowanie i lakierowanie . Prace po wykonaniu w zakładzie , są w zasadzie przez tych samych pracowników montowane .
Tam widać po otwarciu drzwi prawdziwe stolarstwo i to na wysokim poziomie trudności w realizacji najróżniejszych zamówień.
Jest tam chłopak ( zawsze uśmiechnięty ) , który z racji opóźnienia rozwojowego ( przed kilku laty jak go poznałem ) , był popychadłem od zamiatania , podawania , i drobnych prac. Będąc niedawno w odwiedzinach
obserwowałem jego poczynania podczas pracy . On przez swój upór i obserwację oraz czynny udział w różnych procesach wykonawczych ( bo był wołany do pomocy ) poznał i nauczył się może więcej , jak któryś z jego kolegów czeladników .
Tak więc , są jeszcze zakłady , ale by poznać ich wiedzę to niestety , trzeba " iść w naukę " jak się jest małolatem i swoje przejść , bo system nasz nie jest korzystny dla właściciela by szkolił osobę pełnoletnią.