29 Kwietnia 2026, 06:04:23 czas Polski

Autor Wątek: Usługi stolarskie... w zaniku?  (Przeczytany 3405 razy)

Offline Wojtek Ś

Odp: Usługi stolarskie... w zaniku?
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Sierpnia 2015, 22:31:39 czas Polski »
No więc i ja się w wolnej chwili postaram wypowiedzieć mądrze w tym wątku. Szkole ukończyłem 6 lat temu. Profil Technik Technologii Drewna i powiem tyle że szkoła do której ja uczęszczałem miała dwa plusy. Pierwsza sprawa to to że miała podpisaną umowę z lokalną hurtownią i do niej dostarczaliśmy stolarkę budowlaną. Druga kwestia to sprzęt dość przestarzały ale za to nic nie robiliśmy z płytami więc ssurowiec typowego kornika. Minusy były tylko takie że nie mielismy dużych ilości tarcicy liściastej. Dodatkowo wszystkie rzeczy na wlasny użytek robiliśmy za free po godzinach. Jednak rozmawiając z innymi ludźmi którzy uczyli się w nowocześniejszych szkołach była lipa. Część praktyk spędzili na okleiniarkach stacjonarnych i nawiercaniu otworów pod konfirmaty. Jest stolarz i stolarz. Rozmaiwając z bossem u którego miałem praktyki powoedział jedną rzecz. Płyta jest materiałem tańszym i przy odpowiednim sprzęcie łatwieszym i szybszym materiałem dlatego teraz większość mebli jest z niej produkowana. Wiadomo że nabywcom zależy na cenie i tutaj mebel z płyty okleinowanej papierowym dębem jest tańszy od prawdziwego dębu a jedno i drugie może się podobać. Dodatkowo sami widzimy kupując tarcice jaka jest jej cena a jaka cena jest płyt. Zawód stolarza nie wyginie ale ciężko bedzie znaleźć specjaliste który wyprowadzi nam deskę za pomocą struga ręcznego.
Pozdrawiam ze słonecznych i upalnych dzisiaj Mazur ;)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Usługi stolarskie... w zaniku?
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Sierpnia 2015, 17:11:34 czas Polski »
Od zawsze robiłem w usługach i mogę stwierdzić , że to dobra szkoła na poznanie szerokiego zakresu wiedzy stolarskiej i  ogólnobudowlanej . Są warsztaty o specjalizacji   stolarstwa budowlanego , meblowego ,renowacji  itp.
Zazwyczaj  zatrudniający niewielką ilość pracowników . I właśnie  do odbycia praktycznej nauki zawodu  , takiego  zakładu należy  poszukiwać .
 Może nie będzie tam aż takich nowoczesnych maszyn , czy urządzeń , ale młodemu człowiekowi potrzebne  są przecież podstawy .
Znam taki zakład pod poznaniem , który robi stolarstwo  budowlane , ale i też  meblowe z wystrojem wnętrz , na prywatne zamówienia inwestorów .W tym zakładzie można poznać całą obróbkę drewna litego , wszelkie prace związane  z przygotowaniem okleiny , jej klejeniem itp.do tego ,   okuwanie  bejcowanie  i lakierowanie . Prace po wykonaniu w zakładzie , są  w zasadzie   przez tych samych pracowników  montowane .
Tam widać po otwarciu drzwi prawdziwe stolarstwo i to na wysokim poziomie trudności w realizacji najróżniejszych  zamówień.
Jest tam chłopak  ( zawsze uśmiechnięty ) , który  z racji opóźnienia rozwojowego  ( przed kilku laty jak go poznałem ) , był popychadłem od  zamiatania , podawania , i drobnych prac. Będąc niedawno  w odwiedzinach
obserwowałem jego poczynania podczas pracy . On przez swój upór i obserwację oraz czynny udział w różnych procesach wykonawczych ( bo był wołany do pomocy ) poznał i nauczył się może więcej , jak któryś z jego kolegów czeladników .
Tak więc , są jeszcze zakłady , ale by poznać ich wiedzę to niestety , trzeba  "  iść w naukę "  jak się jest małolatem i swoje przejść , bo system nasz nie  jest korzystny dla właściciela by szkolił osobę  pełnoletnią.