11 Lipca 2026, 06:24:17 czas Polski

Autor Wątek: pilarka do 409PLN - powtarzalne kąty  (Przeczytany 3112 razy)

Offline zamator

pilarka do 409PLN - powtarzalne kąty
« dnia: 03 Sierpnia 2015, 00:10:42 czas Polski »
cześć
Wymagania mam proste - potrzebuje pilarki do powtarzalnego cięcia pod zadanymi kątami oraz ceną do 409PLN :)

Te 409PL wyznaczył mi po kilkudniowych poszukiwaniach Bosch PKS 55 A.
Jakieś alternatywy?

t.

akwa-stolarz

• Gość
Odp: pilarka do 409PLN - powtarzalne kąty
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Sierpnia 2015, 09:12:44 czas Polski »
Jest wiele podobnych tematów i mnóstwo odpowiedzi. Przeszukaj forum zanim zadasz pytanie.

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline zamator

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Sierpnia 2015, 11:03:20 czas Polski »
cześć
To nie tak ze wpadam i wpadam i po prostu pytam. Przejrzałem forum i dość spory kawałek internetu :)
Jak sam napisałeś "podobnych tematów" jest sporo. I jedyne co je łączy to słowo pilarka, nie dla pro, etc...
Starałem się określić jak najwięcej warunków brzegowych i po prostu poprosić o radę użytkowników tego lub podobnego sprzętu.

na  forum jest niewiele o pilarkach i cięciu "kątowym"

na ukośnice z przesuwem nie mam miejsca ani $.
t.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Sierpnia 2015, 12:07:07 czas Polski »
Ok. Ja tak tylko dla przypomnienia :-) najlepiej będzie jak pojedziesz do sklepu i pomacasz sprzęt. Jak jest solidny i się nic nie odgina to powinno być ok nawet w pilarce za 200 zł. Jeśli chodzi o kąt 45 stopni to ktoś na forum pisał że żadna w juli nie miała kąta,  jednak zapomniał o tym,  że czasem Wystarczy mała regulacja i będzie ok. Mam jakiegoś małego zielonego bosha i daje rade

wysłane przy użyciu tapatalk

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Sierpnia 2015, 16:09:54 czas Polski »
W takiej sytuacji kiedy chodzi o dokładne kąty za każdym razem i w tej cenie, zrobiłbym tak, pojechał do sklepu i poszukał pilarki ze sztywną stopą dobrą blokadą, bez luzów (czyli sprawdził wszystkie elementy mające wpływ na trzymanie kąta), a kąt zamiast na kątowniku maszyny sprawdzał kątomierzem.
Wiem uciążliwe ale do tej ceny idealny kątownik na pilarce to loteria może się uda może nie.
Jeśli np chodzi tylko o 90 stopni to pilarki mają śrubę regulacyjną pozwalającą ustawić dokładnie ten kąt ale i w tym przypadku lepiej użyć kątownika
Zwróć uwagę też na moment dociągania blokady bo zdarzają się sprzęty nie tylko piły, w których ustawisz sobie już dokładnie dany wymiar a w momencie blokowania coś się przesuwa

Offline Arek15

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Sierpnia 2015, 19:03:57 czas Polski »
miałem starego bosch-a i podsatawa to była cieniutka blacha wyprofilowana na brzegach tak by tworzyć "mocną" podstawę, prawda była taka że gięło sie to jak chciało, mam makity, black decker... ale najlepsza jast no name- kupiłem na bazarze używaną i podstawa to stalowa blacha grubości 3,5 mm, pochylanie na stalowych sprasowanych zawiasach które też nie mają luzu póki co, kąty były zachowane,  najsolidniejsza jaką widziałem muszę przyznać, jak dorwę czas to wrzucę fotkę

Offline zamator

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Sierpnia 2015, 21:25:10 czas Polski »
Oglądałem dzisiaj w casto jednego macallistera - solidna stopa, przygotowana pod prowadnice, laser do tego. Aczkolwiek reszta wydaje mi se ze lekko "lata".
Tego bosch'a w okolicy nie mogę namierzyć aby sobie pomacać.

Mam starego bardzo black&deckera (made in GB :), ale tam za stopę robi cieńka blaszka. Do urżnięcia deski się nada. Kątów lepiej nie sprawdzać :)

Kąty na kątomierzu -  to fakt :)

Inna sprawa,  do cięcia pod kątami przydatna jednak jest prowadnica. Ja mam zawsze problemy z trafieniem w linie.
Prowadnice kiedyś sobie zbudowałem ze sklejek. Teraz mam z panela (dobry ślizg :).

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Sierpnia 2015, 21:26:51 czas Polski »
Z pewnością musisz wybrać coś z prowadnicą.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Sierpnia 2015, 11:45:37 czas Polski »
Jeśli te kąty mają być precyzyjne to sama krawędź pewnie też. Więc lepszym wyborem będzie zagłębiarka. Tylko w twoim budżecie nie ma precyzji. Jest o tym na forum już bardzo wiele napisane. Wnioski są takie że albo bosch albo festool.

p.s. Możesz poczekać, jak inni na forum, i sprawdzić zagłębiarkę z lidla.

Offline zamator

« Odpowiedź #9 dnia: 06 Sierpnia 2015, 23:18:11 czas Polski »
niestety $$ jest ograniczny.
praca amatorska, bardziej hobbystyczna, co nie znaczy ze ma być na "odwalsie". a wiadomo, że sprzęt pomaga :)
nawet po przeliczeniu oszczędności jak będą z wykonania roboty osobiście oraz uwzględniając w zasadzie nieprzeliczalny czynnik  zwany SATYSFAKCJĄ :), zagłębiarka za 2k odpada... bo jeszcze drewno dokupić, piła by się kolejna przydała, ściski dokupić, klej... a w końcu strug wymienić, a pomalować, poskrobać, etc... :)

dzięki za wszystkie rady

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Sierpnia 2015, 23:25:56 czas Polski »
Kup używkę za 700-900 PLN. Ja mam TS-55 za bodajże 7 stówek z All...o i nie narzekam. Działa bez zarzutu. Możesz dorwać Festoola, Boscha, DeWalta w naprawdę dobrej cenie. Często są to starsze modele ale całkiem sprawne i nie koniecznie "zajechane w trupa". Nawet ew. serwis też jest do przełknięcia. Jedyna wada to wygląd zewnętrzny - ale w końcu są to narzędzia które pracowały...
Kup pilarkę tarczową z klinem i zamontuj pod stołem - będziesz miał pilarkę stołową, do tego sanki, przykładnica itp. Będzie bardzo precyzyjna (o ile się przyłożysz do konstrukcji) i śmiesznie tania w porównaniu do firmowych.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2015, 23:28:21 czas Polski wysłana przez mily68 »