15 Maja 2026, 13:24:23 czas Polski

Autor Wątek: Piła Ryoba.  (Przeczytany 4035 razy)

Offline Morświn

Piła Ryoba.
« dnia: 01 Sierpnia 2013, 10:40:52 czas Polski »
Zakupiłem ostatnio parę rzeczy między innymi komplet pił japońskich, i dzisiaj właśnie rozpakowałem paczkę. Wszystko w porządku tylko zastanowiło mnie to że w pile Ryoba mocowanie brzeszczotu jest krzywe. W pozostałych piłach nie zauważyłem aby tak było. Moje pytanie to czy tak powinno być i czy mam to zareklamować?
Nie znam się dlatego pytam was o radę.
Pozdrawiam M.

[załącznik usunięty przez administratora]

Offline Przemek

Odp: Piła Ryoba.
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Sierpnia 2013, 12:33:32 czas Polski »
Ktoś nadepnął i sprzedał, jak może być krzywe jak pracujesz ciągnąc to jak masz trzymać niby ten uchwyt pod kątem do materiału? To bez sensu by było, reklamuj może przyjmą reklamację, a jak napiszą, że sam skrzywiłeś to może da się wyprostować?
Pozdrowienia
Przemek

Offline Morświn

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Sierpnia 2013, 13:20:24 czas Polski »
No tak głupio napisałem wiem że nie powinno być krzywe. Chodziło o to czy może to jakoś naprostować ale napisałem źle :D. Bardziej chodzi o fakt przyjęcia reklamacji czy do się nadaje. Ale faktycznie będę musiał wieczorem do nich napisać. A co do prostowania to na razie wolę nie próbować bo jak coś strzeli albo się poluzuje to lipa.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Sierpnia 2013, 20:16:21 czas Polski »
Nieładnie to wygląda. Myślę jednak że bez problemu da się naprostować.  A jeśli nie uwzględnią reklamacji, to nawet rozebrać całkiem rękojeść żeby można wyprostować mocowanie. Dzisiaj dostrzegłem ugięcie brzeszczotu w Katabie. Ugięcie znajdowało się idealnie przy górnym usztywnieniu. Dociskając palce na początku grzbietu przesuwałem je ku zgięciu dociskając co raz mocniej i odginając w przeciwnym kierunku. Powoli, kilkanaście razy przejechałem i brzeszczot prosty ;)  Najważniejsze przy tego typu zabiegach to spokój i brak pośpiechu :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Sierpnia 2013, 20:28:04 czas Polski »
Co się tak  boicie   :),    za   twarde   nie  może być   bo   dawno     by  się ukruszyło  . Jak  poszło  w jedną  stronę    , to i pódzie   w drugą

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Sierpnia 2013, 21:13:31 czas Polski »
Z dwojga złego, chyba lepiej trochę się bać uszkodzić narzędzie, a niżeli giąć bez opamiętania ;)

Offline Morświn

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Sierpnia 2013, 21:55:21 czas Polski »
Na razie poszło zapytanie o reklamacje, jak nie uwzględnią to się wkurzę i będę kombinował z prostowaniem. Pod Katabą widziałem twój komentarz (na dłuta.pl):D. A tak przy okazji to czym Szczepan czyścisz swoją piłę, ja myślałem o nitro czy czymś w tym stylu.

Offline Morświn

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Sierpnia 2013, 15:32:37 czas Polski »
I wszystko spoko reklamacja przyjęta nowa i prościutka piła już u mnie :D.