07 Maja 2026, 22:38:31 czas Polski

Autor Wątek: Bosch GKS 190 vs Makita 5704R  (Przeczytany 9890 razy)

Offline piotrek99119

Bosch GKS 190 vs Makita 5704R
« dnia: 09 Sierpnia 2015, 14:02:54 czas Polski »
Witam
Przeglądałem forum i internety w celu zdobycia informacji na temat pilarki Bosch GKS 190 oraz Makita 5704R. Chciałbym zamocować pilarkę pod stołem. Narzędzie to nie byłoby wykorzystywane bardzo często, jednak zależałoby mi na dość precyzyjnej pracy w drewnie. Na temat Boscha znalazłem opinie użytkowników i były one dość pochlebne, natomiast o tej Makicie na forum cisza. Cenowo pilarki są zbliżone do siebie. W teorii za gks-em przemawia blokada włącznika przydatna pod stołem, moc, liczna obrotów, różnica głębokości cięcia jest niewielka. Makita natomiast posiada tak często wspominany na forum klin i napis „Makita”  :P jako gwarancja niezawodności. Może wypowiedzą się użytkownicy tych pił? Mając do wyboru te pilarki, którą  byście wybrali? Może w cenie do 600 zł polecicie jakąś inną?  :)

Pozdrawiam
Piotr

kozio

• Gość
Odp: Bosch GKS 190 vs Makita 5704R
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpnia 2015, 14:27:50 czas Polski »
Jeśli chodzi o moc, to w podobnym zakresie cenowym masz
HITACHI C7ST

Natomiast ja montując pilarke pod blatem brałbym pod uwagę odciąg wiórów i łatwe podłączenie węża od odciągu...

DeWALT D23620
http://centralatechniczna.shoper.pl/pl_PL/p/Pilarka-tarczowa-DeWALT-D23620/538

METABO KS-55 FS
https://www.elektropasaz.pl/katalog-produktow/metalowy/elektronarzedzia/inne-elektronarzedzia/pokaz/TW_55ce8deb307c/metabo-pilarka-tarczowa-ks-55-fs-1200w?utm_source=redirectceneo&utm_medium=polecane&utm_campaign=ceneoreklama

Offline marcinatj

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpnia 2015, 14:32:34 czas Polski »
Mam boscha gks 65 już ok 5 lat, kupiłem używanego więc śmiem twierdzić że ta seria ok.  Mój ma moc 1600w a ten o którym ty piszesz ma 1400w. Ja po zamontowaniu mojej pilarki pod stolikiem miałem problemy przy rozcinaniu świerka suchego 50 mm, więc zastanów się może nad mocniejszym sprzętem używanym. Jeśli rozejrzysz się po modelach boscha to zauważysz że niektóre mogą być używane z listwą prowadzącą jak zagłębiarka. W makicie atutem na pewno jest klin.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sierpnia 2015, 14:33:23 czas Polski »
Kiedyś miałem możliwość pracy na opisywanej przez Ciebie makicie :) Cenie sobie bardzo narzędzia tej firmy ale jedyne co mi zostało po tej pilarce to boczna prowadnica :D Sprzęt był zakupiony do pomocy przy budowie domu siostry, wytrzymała kilka ładnych lat, rozcinała masę metrów bieżących desek nawet takich od szalunków i szła jak zła. Jednak po chyba pięciu latach padło w niej wrzeciono i nikomu już się jej naprawiać nie chciało a ja ją przytuliłem i leży w warsztacie jako eksponat muzealny :D Moim zdaniem jeżeli poszukujesz czegoś do wsadzenia pod stolik i zrobienia sobie z tego pilarki stołowej to nie musi być to aż tak profesjonalny sprzęt. Wiem to z własnego doświadczenia bo mam zwykłego graphita i daję radę. Jedyne czego mu słaśnie brakuje to klin ale mam dorobiony własny. Widziałem ostatnio w casto że jest macallister z dużą tarczą i to jego bym wsadził pod stól bo ma dość dużą głęboką cięcia :)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Sierpnia 2015, 14:55:18 czas Polski »
Dewalt często nie doceniany w Polsce, bo głównie przez wiele lat promowane Boscha i makite.  Bla wielu fachowców starej daty nie ma innych marek. Ostatnio rozmawiałem z inżynierem który pracuje w tej samej firmie co ja i powiadala, że albo dewalt albo nic :-) mam podobne zdanie.  Cena,  komfort pracy, i cała reszta na plus. Ostatnio rozglądam się za grubościówka dewalt. Żonie wmawiam , że bez tego dachu nie zrobim :-).  Oczywiście jeden woli żonę, drugi teściową więc decyzja należy do ciebie

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline piotrek99119

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sierpnia 2015, 15:47:46 czas Polski »
Jeśli chodzi o używane lub tańsze narzędzia, to mam pewien uraz. Mianowicie kupiłem wyrzynarke Ryobi rjs 1050 w średniej klasie cenowej. Niestety, można powiedzieć, że nie nadaje się do pracy nawet amatorskiej, ponieważ w żaden sposób nie trzyma kąta prostego nawet przy cieńszym materiale. Spodziewałem się, ze nie będzie trzymała kąta prostego, ale nie że aż tak bardzo. Trochę odbiegłem od tematu. Dlatego wolę wydać 100zł więcej, niż później żałować i kupować za 2 miesiące kolejne narzędzie bo poprzednie się nie nadaje. Właśnie biorę pod uwagę wasze propozycje i sugestie. Mysle, ze maksymalnie będę przecinał materiał o grubości 50 mm, częściej drewno miękkie.

Offline RobRob

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sierpnia 2015, 15:51:02 czas Polski »
Juz pisałem gdzieś kiedyś ze na Ryobi to skoda kasy
tez mam wyżynarke miałem bo poszła do kosza

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Sierpnia 2015, 18:33:50 czas Polski »
Żonie wmawiam , że bez tego dachu nie zrobim
Każdy pretekst dobry ;D

Kup pilarkę marketową w takim razie i na niej działaj z dobrą tarczą.
Pragmatyczny ma z Biedronki i działa na niej już sporo, nawet budkę dla ptaków zbudował ;)

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Sierpnia 2015, 19:29:49 czas Polski »
A ja z ryobi mam szlifierke mimośrodową i jestem bardzo zadowolony. Dodam tylko ze to ta linia +. Co do dewalta to dostalem na prezent od szwagra wiertarke udarową tej wlasnie firmy i juz wiem ze teraz kolej na wkretarki z tej firmy. W Anglii u szwagra w firmie dzialaja tak jak mowi nasz nurek stolarz ;) wszyscy smigaja na dewalcie i chwala jak cholera :)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline swfr

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Sierpnia 2015, 21:26:22 czas Polski »
Miałem identyczny dylemat na wiosnę, kiedy kupowałem pilarkę (też pod stół). I wytypowałem dokładnie te same modele.
Obie miałem w rękach. Obiema przez chwilę pracowałem, żaden wyczyn - takie tam cięcia próbne. Parametry techniczne na pewno znasz i porównywałeś to nie będę się wymądrzał. Założysz dobrą tarczę i obie będą ok.
Jak dla mnie:
+ dla Boscha - większa głębokość cięcia (wkładasz pod stół), aluminiowa stopa, łatwiejsza kalibracja, 3 lata gwar.
- mało ergonomiczny włącznik, brak klina i o ile pamiętam nie pasuje do listwy Boscha.
+ dla Makity to cena.
- dosyć tandetne wykonanie, blaszana stopa.

Kupiłem co prawda inny model Makity, (droższy - sponsoring mojej żony), ale gdyby nie to - już byłem zdecydowany się na Boscha.

Offline Olleo

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sierpnia 2015, 11:46:20 czas Polski »
- mało ergonomiczny włącznik, brak klina i o ile pamiętam nie pasuje do listwy Boscha.
A pasuje do jakiejkolwiek listwy?

Offline pajewski

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Sierpnia 2015, 15:52:23 czas Polski »
 Jeśli zależy Ci na precyzji cięcia to nie będziesz zadowolony z zamontowanego boscha gks 190 pod stolikiem. Mam własnie takiego boscha i używam go zamontowanego pod blatem. Pod obciążeniem tarcza delikatnie przechyla się i cięcie jest nie równe. Cięcie nuta/rzazu jest ok. bo to cięcie na głebokość kilku milimetrów. Kiedy tnę płytę 18 mm zaczynają się problemy. Sam jestem na etapie wyboru zagłębiarki do precyzyjnego cięcia.

Offline piotrek99119

« Odpowiedź #12 dnia: 31 Sierpnia 2015, 10:45:22 czas Polski »
Mój wybór padł na Makite 5704R. Zbudowałem stół z przykładnicą do cięcia wzdłużnego oraz sanki do cięć poprzecznych. Narazie prototyp do wykonania którego użyłem płytę wiórową i odpady znalezione w warszatcie (o ile tak mogę nazwać to miejsce ;p). W niedalekiej przyszłości mam zamiar wykonać stół z lepszych materiałów. Narazie nie pracowałem dużo, poza tym będę musiał kupić tarcze, ponieważ teraz mam standardową o małej ilości zębów. Jakie wrażenia? Myśle, ze więcej będę w stanie coś napisać po dłuższym czasie użytkowania, bo narazie nie wykonałem nic konkretnego. Rozcinając wzdłużnie element o grubości 2,5 cm i długości 70 cm, wymiar na początku i końcu różnił się o około 0,5 mm, dla mnie jest to do zaakceptowania. Nie mierzyłem jak będzie przy grubszym elementach, ale pewnie lepiej nie będzie, a raczej gorzej. Rozcinanie elementów o grubości około 8 cm, nie sprawia problemu, oczywiście rozcinanie na dwa razy. Mam w głowie parę projektów, które chce wykonać, wtedy będę mógł powiedzieć coś wiecej. Dzięki za wszystkie podpowiedzi :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Sierpnia 2015, 12:49:43 czas Polski »
A jak z klinem?