26 Czerwca 2026, 02:45:55 czas Polski

Autor Wątek: Szelak jako wykończenie (ale nie politura)  (Przeczytany 22105 razy)

Offline piotrlg

Szelak jako wykończenie (ale nie politura)
« dnia: 21 Sierpnia 2015, 16:00:30 czas Polski »
Hej

Mam mebel z sosny, surowej jeszcze. Dotąd wykańczałem olejem, ale mam ochotę sprawdzić wersję z szelakiem, ale nie tworzyć politurę, tylko nałożyć trzy warstwy szelaku i zakończyć woskiem. Nie wiem jaki efekt uzyskam, ale napewno nie chcę uzyskać połysku, raczej coś w stylu satyny, co podkreśli usłojenie.

Czy takowy szelak będzie ok?
http://allegro.pl/politura-na-szelaku-najjasniejszym-1000-ml-i5613254819.html

Nie wiem czemu nazywają to politurą? Czy jest jakaś różnica między politurą a szelakiem (w postaci płątków) rozpuszczonym w spircie?
P.

Offline Fafi

Odp: Szelak jako wykończenie (ale nie politura)
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Sierpnia 2015, 19:27:39 czas Polski »
Ten szelak z linku jest bez wosku.
W US po rozcieńczeniu używają jako warstwę oddzielającą różne wykończenia, również jako pierwszą warstwę przed nadaniem koloru - w przypadku drewna które "rozmazuje"/nierównomiernie przyjmuje kolor(takich jak sosna itp).
"Wood whisperer" na youtube używa tego cały czas w postaci Zinsser Bull eyes Seal Coat - niestety w Polsce do dostania na zamówienie, opakowanie zbiorcze - 6x 1 litr albo 2x galon.
Ale mówił też że można użyć zwykłego shellac - bez wosku + można rozcieńczyć. Taka warstwa chroni również przed mieszaniem się różnych wykończeń, np barwników na bazie wody i lakieru tez na bazie wody.
(to info mam z jego filmików, ale lepiej sobie sam przejżyj bo ma kilka na temat wykańczania i barwienia)

Właśnie na takie coś poluję bo będę barwić stół dębowy na coś w stylu wenge + lakier poliuretanowy na wierzch. Niestety z tego co jest w US dostępny jest u nas tylko Minwax.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2015, 19:36:08 czas Polski wysłana przez Fafi »

Offline piotrlg

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sierpnia 2015, 19:41:26 czas Polski »
Kojarzę te odcinki wood whisperera, lata temu je nakręcił. Czyli to z allegro bezwoskowe, trochę (pytanie w jakiej proporcji nie wiesz aby?) rozcieńczone (może być odbarwionym denaturatem?) da mi fajny wyrównywacz/uszczelniacz porów? W sumie takiego czegoś też szukałem, właśnie naprowadzony przez Marca jednym z jego filmików jak robił pop-up-the-grain. Do tworzenia warstwy wykończeniowej mniej się nadaje?

W takim razie co daje wersja z woskiem?

Jeśli można zastąpić tym środkiem z allegro, to po co szukasz wersji z USa? Ogólnie to w kraju naszym bida z nędzą. Poza marketami, to takich fikuśnych środków ciężko znaleźć.
P.

Offline Fafi

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sierpnia 2015, 19:51:31 czas Polski »
Jest jedna firma która sprowadza - ale tylko zbiorczo. Jakby ktoś chciał 2gi galon to możemy razem zamówić albo 6 osób po litrze.(czekam na odpowiedz o cenę) :D
Dokładnie nie pamiętam jak rozcieńczał, zaraz zobaczę ten filmik i powiem jak on to robi.
Ten seal coat jest tak zrobiony że nie zamyka drewna całkowicie przed barwieniem - jak użyjesz za dużo szelaku to zatka drewno całkowicie i dupa - tak prznajmniej mówił.
A czemu szukam takich wynalazków - bo chcę :] Mają fajne wykończenia na bazie olejów, lakiery wipe-on i ogólnie dużo przyjemnych, ułatwiających pracę rzeczy.

Np fajna rzecz to jel dye - barwnik w żelu, nie czy to zwykła lazura w żelu  - ale bardzo ładnie barwi na tej pierwszej powłoce z szelaku. Minwax sprzedaje takie - może się skuszę i wyprobuję.

Wiem że produkty zinssera sprzedają w UK - napiszę do nich o koszta przesyłki.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2015, 19:54:01 czas Polski wysłana przez Fafi »

Offline Fafi

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sierpnia 2015, 20:18:39 czas Polski »
Nie mogę edytować wiadomości(niech ktoś je połączy albo zwiększy czas na edycję).

Z tego co doczytałem politura(u nich tzw. "french polish") to roztwór szelaku - szelak to te płatki. Anglojęzyczni nazywają to shellac, deluted shellac itp. ale u nich jest ubogie słownictwo.

Wood whisperer na warstwę przed barwieniem daje 1pound cut shellac, bull eyes seal coat to 2pound cut shellac. Rozcieńczył poprostu 1:1 seal coat i denaturat (bezbarwny).
Tutaj ze strony o mieszaniu szelaku(ale z płatków), trzeba by obliczyć co to za "cut" te 15% na butelce z linku:
Cut           g/L
1-lb     120   Pre-stain sealing, French Polish finishing
2-lb.           240   Pre-finish sealing; general wood finishing
3-lb.         360   Floor finishing; sealing knots & sap streaks
4-lb.         480   Sealing tough knots & sap streaks, stains2

Offline piotrlg

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpnia 2015, 21:09:07 czas Polski »
Skąd masz te wartości? Ja na tej butelce guzik mogę odczytać ;-)

Marc używa bardzo często środka, który nazywa varnish. Próbowałem swego czasu znaleźć tłumaczenie tego słowa na nasze, ale nie udało mi się. To ani lakier, ani olej, nie znalazłem czegoś takiego u nas. Wiesz coś o tym?
P.

Offline Fafi

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sierpnia 2015, 21:25:26 czas Polski »
Wszystko to mam z neta, kilka ostatnich dni siedzę i wybieram czym wykończyć ten stół - był pokryty woskiem i chyba szelakiem/politurą ponieważ wierzchnia warstwa zeszła zmywaczem do wosków a kolor usunąłem denaturatem. Mam dużo kawałków dębu po przeróbce i będę próbował - ale chcę dorwać ten bull eyes seal coat albo czysty szelak bez wosku żeby położyć warstwę pod barwienie + później jako warstwę przed lakierem politurenowy

Na butelce z twojego linka - pisze 15%.  w europie pewnie używają %, w stanach sa "cut".
Teraz by trzeba było jakoś zobaczyć ile użyli "płatków" na litr - i wtedy odczytać z tabeli "cut". Wydaje mi się że 15% to będzie 1 max 2-lb cut, ale nie dam za to ręki. Jak przeglądałem inne politury to miały np 40%.
 Dużo jest stron jak mieszać szelak u nich - tam są tabele jak zrobić i do czego użyć dany "cut".
Z tego co wiem (ale może to być nie prawda, jestem amatorem tylko że dużo czytam i oglądam) shellac jest zawsze z dodatkeim wosku (te płatki), a ten un-waxed bez wosku robią specjalnie, i w stanach robią roztwory.

varnish to raczej lakier, ale też mają coś takiego jak lacquer.

(według mnie - nie musi być to prawda).
varnish to lakier, bardziej gęsty, często u nich nakładany pędzlem lub szmatka. np lakier politurenowy - to polyurethane varnish(Marc z WWhisperer używa tego często).
lacquer - bardziej rozrzedzony, wodnisty, nakladany pistoletem/sprayem - bardziej "szklany".

Z tego co widzę w stanach dużo ludzi używa gotowych "wood finish". Mat Cremona również używa Arm-R-Seal firmy General Finishes (whisperer też ich używa podobno super produkty) - to jest jak się nie mylę lakier uretanowy na bazie oleju albo mieszanka olejów i lakeiru uretanowego (oil & urethane topcoat finish).

Ostatnio też tak siedziałem i się nad tymi wszystkimi angielskimi nazwami zastanawiałem, szukałem i część nadal jest dla mnie nie rozwiązana.
np varnish czasami używają również na lazurę/pokost itp itd.
np. benzyna lakowa to mineral spirits, spirits - to alkohol wszedzie. spirytus. szukałem wszędzie co to za spirytus mineralny...a to się okazało że to benzyna lakowa.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2015, 21:34:22 czas Polski wysłana przez Fafi »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Sierpnia 2015, 23:07:13 czas Polski »
Mineral spirits czyli benzyny lakowej często używają do umycia czy odtłuszczenia surowego drewna przed wykończeniem.

Offline piotrlg

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Sierpnia 2015, 09:10:35 czas Polski »
znalazłem coś takiego:
http://domex.sklep.pl/index.php?a=opis&k=31&id=3190
Czy to jest odpowiednik tego środka, co wood whisperer używa jako uszczelniacz porów przed kładzeniem właściwego wykończenia?? Tak  z opisu by wynikało. Może więc nie trzeba szukać aż w USA?
P.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Sierpnia 2015, 10:23:57 czas Polski »
No to panowie zacznijmy ad podstaw.
Oto definicja.

Szelak (shellack) – odmiana żywicy naturalnej, pozyskiwanej z wydzieliny owadów (Lac laccifer) zwanych czerwcami (od czerwonego koloru), żyjących w Indiach i Tajlandii na drzewach, zwanych popularnie szelakowymi.

Cały cykl życia czerwców trwa ok. 6 m-cy. Odżywiają się sokiem wysysanym spod kory, produkując szelak jako ochronną skorupkę dla larw. Absorbują go do momentu śmierci z przejedzenia. Każda samica przed śmiercią składa ok. 1000 jajeczek. Sok z drzewa przechodzi transformację chemiczną w ciele owada i w końcu jest wydalany. W kontakcie z powietrzem formuje się twarda skorupka, która pokrywa cały rój łącznie z gałązkami.

Zbiera się całe gałązki i przetwarza w zakładach, gdzie skorupka szelakowa jest oddzielana od gałązek i mielona. W tym stadium szelak stanowi mieszankę żywicy, kawałków gałązek, szczątków owadów i innych zanieczyszczeń. Po zmieleniu i przesianiu szelak jest moczony w wodzie przez kilka godzin. Następnie namoczony szelak ugniata się stopami w celu otwarcia ziarenek, z których wydostanie się barwnik oraz nastąpi oddzielenie szczątków owadów od żywicy. Jednolitą masę płucze się, aby usunąć barwnik i pianę. Szelak, który zostanie na dnie zbiorników, jest suszony na słońcu.

W zależności od rodzaju drzewa szelak ma kolor od żółtego do czerwono-brązowego. Jest to półprodukt, z którego po oczyszczeniu i wybieleniu produkuje się szelak pomarańczowy i bezbarwny. Występuje on w postaci błony, która jest cięta na mniejsze kawałki. W handlu znany pod różnymi nazwami (w zależności od koloru): lemon, orange, rubin.

W Indiach żywica ta od starożytności stosowana jest jako barwnik do farbowania ubrań. Od XVI wieku ceniony środek do wykończania powierzchni mebli, a także składnik werniksów, laku i lakieru lutniczego.

Naturalny szelak, pomimo szerokiego stosowania żywic syntetycznych, jest niezastąpiony w wielu dziedzinach: w przemyśle spożywczym (E904), farmaceutycznym, w produkcji farb i lakierów, tuszu, renowacji przedmiotów zabytkowych, modelowaniu kapeluszy, w zegarmistrzostwie jako klej itd.

Wkrótce ciąg dalszy wykładu.

Pozdrawiam

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Sierpnia 2015, 10:34:52 czas Polski »
Aż przyjemnie poczytać.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Sierpnia 2015, 10:38:19 czas Polski »
Przyznam się bez bicia że to wikipedia, bo nie chciało mi się tego tworzyć samemu.
W końcu jest sobota.

Pozdrawiam.

Offline Fafi

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Sierpnia 2015, 10:47:16 czas Polski »
szlak co to to wiemy :D Problem jest z nazewnictwem angielskim i polskim.
np. Politura – spirytusowy roztwór szelaku używany w meblarstwie do wykańczania powierzchni drewna. ale u nich nadal to jest shellac... który może być użyty do french polish wykończenia, więc to juz chyba politura z woskiem jako wykończenie końcowe. Bo u nas politurowanie to bardzo złożony proces, a nie tylko położenie rozpuszczonych w alkoholu płatków szelaku pędzlem.
Np ten szlak bielony - to jest właśnie odwoskowiony/odwoskowany...bez wosku.
Chyba żeby kupic platki i samemu rozpuszczac i robic dany "cut"... Ale nie widzę białego szelaku u nas za bardzo. sa zolte,hebanowe pomaranczowe.... [edit] u nas spotykany jest jako "jasny" a nie bialy.

Polecam storne starych mebli czar. duzo informacji na ten temat: http://starychmebliczar.pl/tag/szelak/

W usa maja podane zawsze jaki ot jest roztwor/cut i jaka jest zawartosc wosku. U nas jest szelak....

Piotrlg:
No wyglada podobnie. Ciekawe jakie stezenie. W opisie u angoli jest ze:
A spirit based clear/natural or brown sealer for interior use only, used to seal all types of new or stripped wood (including MDF) before waxing, can also be used to seal old beams without imparting any colour change and to seal in wood dyes to prevent bleeding.

Napiszę do nich i spytam jaki to "cut", angole mają imperial system metryczny więc pewnie jak amerykanie używają "cut".

Moze kupie na probe.50zl za pol litra... jeszcze musze znalezc cos co mi zabarwi dab na hebanowy prawie czarny kolor...moze zaryzykuje ten minwax dye...
w europie problem jest taki ze duzo srodkow jest zakazanych przez eco-terrorystow i chyba sie nie oplaca tym firmom sprzedawac w eu.  W uk jest sklep co sprzedaje produkty general finish ale tylko niektóre.

dlatego szukalem Mineral spirits  bo podobno bardzo dobrze oczyszcza z pylow, do tego widac wszelkie niedorobki. Mat cramona wyjasnial ze po zwilzeniu drewna mineral spirits widac jak to bedzie wygladac po nalozeniu wykonczen.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2015, 10:53:51 czas Polski wysłana przez Fafi »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Sierpnia 2015, 10:59:42 czas Polski »
Z nazenictwem zawsze był jest i będzie problem. To jak z ogkurzaczem po angielsku. Mówi się hoover a tak naprawdę hoover to nazwa firmy produkującej Vacuum cleaner (odkurzecz).
Ale to tak na marginesie.
Ciąg dalszy wykładu.
Z szelaku robi się politurę czyli po angielsku "French Polish"

Politura (French Polish)– spirytusowy roztwór szelaku używany w meblarstwie do wykańczania powierzchni drewna.

Technika wykańczania powierzchni zwana politurowaniem, znana jest od XVII w. W Polsce ten rodzaj wykończenia rozpowszechnił się w latach 20. i 30. XIX w.

Każdy meblarz ma swój przepis na sporządzenie politury. Np.:

250 g szelaku w płatkach wsypać do słoja, zalać 750 g alkoholu absolutnego (odwodnionego) i szczelnie zamknąć.
    Wstrząsać roztworem wiele razy w ciągu dnia aż do całkowitego rozpuszczenia.
    Szelak często jest jeszcze zanieczyszczony, więc należy go przed użyciem dokładnie przefiltrować.

Najczęściej stolarze używają kilku stężeń (3–4) politury do całkowitego wykończenia powierzchni.

Powierzchnia przeznaczona do politurowania powinna być równa i pozbawiona wszelkich fałd czy wgięć. Politurę nanosi się na powierzchnię tamponem wełnianym owiniętym w czystą lnianą lub bawełnianą szmatkę lub watą owiniętą jedwabną szmatką. Nasycenie tamponu politurą reguluje się w zależności od chłonności podłoża i grubości nałożonej już warstwy. Pory drewna i mniejsze nierówności zaciera się sproszkowanym drobno pumeksem.

Tampon należy prowadzić równomiernie, niezbyt szybko, wykonując ruchy okrężne i ósemkowe. Pracuje się na całej powierzchni jednakowo, nie zatrzymując się, gdyż można odwarstwić („przypalić”) nałożone już warstwy. Aby tego uniknąć, w trakcie politurowania dla lepszego poślizgu można na tampon dać 2–3 krople oleju lnianego lub wazeliny.

Czynność powtarza się wielokrotnie, z kilkugodzinnymi (dla wyschnięcia) przerwami po kilku warstwach politury o tym samym stężeniu. Końcowym etapem politurowania powinno być przetarcie powierzchni tamponem nasyconym czystym alkoholem. Po wytrawieniu resztek oleju i wypolerowaniu powierzchnia przedmiotu powinna być „gładka jak lustro” i błyszcząca. Najbardziej błyszcząca jest politura w stylu francuskim, angielska jest cieńsza, mniej błyszcząca.

Offline piotrlg

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Sierpnia 2015, 16:01:54 czas Polski »
http://www.madrona.pl/oleje-do-drewna/rozcienczalnik-do-oleju-fiddes-white-spirit-detail.html
Też kiedyś szukałem tłumaczenia white spirit. NAdal nie wiem co to po naszemu znaczy, czy po prostu u nas też pod tą nazwą występuje?

A tu kolejne wypełniacze na bazie szelaku
http://www.madrona.pl/olejowoski/srodek-wypelniajacy-pod-wosk-fiddes-barrier-seal-16-643-2013-08-11-detail.html
P.