04 Maja 2026, 12:09:05 czas Polski

Autor Wątek: [Chwale się] Produkcja zabawek - jak to u nas wygląda  (Przeczytany 10106 razy)

Offline TonyM

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Człowiek orkiestra
  • View Gallery
[Chwale się] Produkcja zabawek - jak to u nas wygląda
« dnia: 02 Września 2015, 12:21:08 czas Polski »
To znowu ja. Część mnie może kojarzy z mojego bezprecedensowego powitania. Jeżeli nie to zapraszam do wątku, gdzie dowiecie się "kto ja jestem i czym się zajmuje" - link. :P

Nie wiedziałem w jakim dziale można pokazywać ujęcia z własnego warsztatu. W sumie ciężko to nazwać pełnoprawnymi ujęciami, a raczej zajawkami z zakładu produkcyjnego. Wszystko zmontowane tak, aby robiło jak najlepsze wrażenie, no, ale powiedzmy sobie szczerze - z pustego to i Salomon nie naleje. Mam nadzieje, że oglądając poniższe filmiki nie będą Wam krwawić oczy.

Dodatkowo na swoje usprawiedliwienie powiem, że wszystko było nagrywane i montowane w jeden dzień. Ahhh... pracowity był to dzień.

Filmik promocyjny naszego zakładu:

Montaż kołyski dla lalek:

PS. Jak przystało na prawdziwego stolarza (czy taka galanteria drewniana to dalej stolarstwo?) tata nie ma kilku palców, co widać na filmach.
PS2 . Czy ktoś może zafundować naszym pracownikom nowe rękawiczki? hah :P

Chętnie odpowiem na wszelkie pytania oraz przyjmę każdy komentarz.

Offline krzyś48

Odp: [Chwale się] Produkcja zabawek - jak to u nas wygląda
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Września 2015, 12:58:19 czas Polski »
No cóż pełnometrażowy to film nie jest  :P
Ale mnie się podobało ;)
+
MADE IN POLAND

Offline TonyM

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Człowiek orkiestra
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Września 2015, 13:16:02 czas Polski »
Wszystkich tajemnic nie będziemy od razu zdradzać :D Kolejne filmiki już niebawem, tym razem będzie więcej gotowych produktów.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Września 2015, 13:28:24 czas Polski »
Wszystkich tajemnic nie będziemy od razu zdradzać
Nawet nie śmiałbym na forum o nie prosić :-\
Ale koledzy jak mają małe córeczki(wnuczki) to na PW :)

Offline rustykalneuchwyty

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Września 2015, 13:59:42 czas Polski »
Po opisie spodziewałem się że będzie gorzej :) Niby normalny promocyjny filmik, ale widać na nim że podchodzicie do tego co robicie z prawdziwą pasją :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Września 2015, 14:49:25 czas Polski »
Możesz napisać jakimi maszynami dysponujesz?

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Września 2015, 14:51:48 czas Polski »

PS. Jak przystało na prawdziwego stolarza (czy taka galanteria drewniana to dalej stolarstwo?) tata nie ma kilku palców, co widać na filmach.

Spieszę do warsztatu ciąć palce... Nie chcę być  amatorem jak Paul Sellers czy jemu podobni, co mają niepocięte dłonie.
Dajcie już spokój z tym hasłem. To tak jakby twierdzić, że prawdziwy piłkarz to ten co złamał nogę, albo najlepszy saper to ten co rozbrajając minę zdetonował ją.
Ucięte palce są najczęściej wynikiem błędu ludzkiego, niedopatrzenia, i co najważniejsze - RUTYNY. Inną sprawą są wadliwe sprzęty. Ale koniec końców - to człowiek je uruchamia i z nich korzysta.
Nie siejmy tego chorego stereotypu stolarza z pociętymi palcami. Bo to nie powinien być powód do dumy, a raczej refleksji nad tym co mogą nam maszyny zrobić.

Jeśli o filmy chodzi, to ładnie pokazane. Kamera stabilna, obraz czytelny. Jednak ta muzyka... :) Bardziej pasowało by coś spokojnego, zwłaszcza że widoczna jest produkcja zabawek dla dzieci ;)

Offline TonyM

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Człowiek orkiestra
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Września 2015, 15:51:27 czas Polski »
Szczepan, z tym prawdziwym stolarzem i brakiem kilku palców to oczywiście sarkazm. Chciałem, żeby każdy odebrał to jako żart i nie brał tego do siebie. Masz dużo racji w tym co piszesz :)

Co do muzyki. Dla nas, osób które interesują się przemysłem drzewnym sam filmik bez jakiegokolwiek podkładu mógłby być ciekawy. Użyłem takiego, a nie innego podkładu po to, by trochę ożywić i "rozweselić" video, które dla mnie było zamulające.

Dzięki wielkie za rady i opinie.

PS. W ostateczności można dźwięk wyciszyć/wyłączyć, hehe.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Września 2015, 15:54:36 czas Polski »
Nie siejmy tego chorego stereotypu stolarza z pociętymi palcami. Bo to nie powinien być powód do dumy, a raczej refleksji nad tym co mogą nam maszyny zrobić.

Popieram, Szczepan ma rację!. Nie można w ten sposób, że prawdziwy stolarz to ten bez palców.
W takim przypadku warto by napisać co się stało, że tak się stało czyli upraszczając- jak te palce stracił. Oczywiście nie w tym wątku (był taki jeden o skaleczonej dłoni). Po co- ano może na przykład po to żeby ustrzec innych od podobnych błędów (oczywiście nie twierdzę, że ten przypadek był wynikiem błędu- NIE WIEM) lub rutyny itd.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Września 2015, 16:51:57 czas Polski »
A ja, jak ten pstrąg ,co płynie pod prąd :P (zapożyczone od forumowego kolegi)

Popieram, Szczepan ma rację!. Nie można w ten sposób, że prawdziwy stolarz to ten bez palców.
A ja myślę że,nie trzeba było tego tematu poruszać ??? a tak to znowu rozgorzeje niepotrzebna dyskusja :-\

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Września 2015, 17:15:48 czas Polski »
Czyż nie od tego forum jest, by dyskutować? Może nie w tym wątku, ale skoro powiedziało się "A"...
TonyM - Wyczułem sarkazm ;) Jednak właśnie takie żartowanie powoduje, że ludzie utwierdzają się w przekonaniu, że to prawda. Stolarstwem zajmuje się sporadycznie. Częściej rzeźba albo ciesielstwo. Jednak nie raz spotkałem się ze stwierdzeniem: "Widzę że masz wszystkie palce, więc jeszcze sporo nauki przed Tobą." Niby powiedziane w żarcie, ale według mnie jest to całkowicie nie na miejscu.
W innym wypadku, zamiast dołączać do CV wpisy o swych dokonaniach, to wklejajmy zdjęcie rentgen obydwu dłoni. Pracodawca oszacuje nasze doświadczenie na podstawie obrażeń jakie odnieśliśmy na przestrzeni czasu.
Dawno, dawno temu, blizny na ciele mężczyzny były niejako ordery, świadcząc o jego męstwie i prawdopodobnie walecznych dokonaniach.
W obecnych czasach jednak, widoczne obrażenia na ciele są najczęściej wynikiem wypadku.
Ludzie dalej będą budowali ten stereotyp uciętych palców u stolarza.
Korzystam jednak z prawa do sprzeciwu - i sprzeciwiam się ;)

Offline studio tata

« Odpowiedź #11 dnia: 02 Września 2015, 18:27:53 czas Polski »
Fajne filmy , ale przychylam sie do kom Szczepana , muzyka strasznie razi
, raczej niedopasowana , moze w przypadku filmu reklamujacego budowe pieca rakietowego, lub budowy gokarda ze starego malucha
by sie nadala .Ale rozumiem, ze na szybko i bez szczegolnego przywiazania .

Offline TonyM

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Człowiek orkiestra
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Września 2015, 19:10:35 czas Polski »
Film budżetowy, hah. Następnym razem więcej uwagi i czasu poświęcę przy szukaniu i wyborze odpowiedniej ścieżki dźwiękowej.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Września 2015, 20:27:55 czas Polski »
TonyM, mi się podobało. Co do muzyki w pierwszym filmie, bardzo trafnie dobrane... W młodych latach byłem akustykiem zespołu. Tak już jest, że wszystkich nie zadowolisz. Zawsze zastanawia mnie skąd tyle krytyki, niezadowolenia... Aby krytykować, pokaż coś co sam zrobiłeś, zrób...
Pozdrawiam

kozio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Września 2015, 20:37:28 czas Polski »
Filmy super i czuję niedosyt. Jeśli chodzi o muzykę - to nie jest krytyka jak sądzę tylko włąsne zdanie, każdy am swoje.