24 Czerwca 2026, 01:22:25 czas Polski

Autor Wątek: BOSCH GMF 1600 CE Professional a FESTOOL OF 1010 EBQ-PLUS  (Przeczytany 7967 razy)

Offline leo

BOSCH GMF 1600 CE Professional a FESTOOL OF 1010 EBQ-PLUS
« dnia: 02 Września 2015, 17:46:36 czas Polski »
Cześć Wszystkim

Mam pytanie a pro po frezarek z tematu. Nie znam się zupełnie. Dopiero zgłębiam wiedzę. Zdążyłem się zorientować z waszych wypowiedzi o wyższości narzędzi festool nad innymi. Rozumiem dlaczeo :)
Szukałem jednak frezarki uniwersalnej i trafiłem na tego bosha, ze wszystkimi jego dodatkami w tym modelu. Podoba mi się sposób w jaki można ją zamontować pod stołem i regulować wysokość frezu.
Na tym filmiku fajnie jest to pokazane.(0.30s)

Chciałbym zapytać o Wasze zdanie, co byście wybrali? Festool mimo wszystko?

Offline studio tata

Odp: BOSCH GMF 1600 CE Professional a FESTOOL OF 1010 EBQ-PLUS
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Września 2015, 18:18:44 czas Polski »
bosch jest duzo mocniejszy i ma mozliwosc pracy frezami 12mm
trudno porownywac te frezarki

Offline wojo72

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Września 2015, 20:18:03 czas Polski »
Jeżeli to ma być jedyna frezarka to z tej dwójki zdecydowanie Bosch, to jeden z najbardziej wszechstronnych modeli na rynku, sam się kiedyś nad nim zastanawiałem. Odpowiednikiem z Festoola jest raczej model OF 1400 i jego można nazwać frezarką uniwersalną. Co do samego kupowania Festoola to jest to trochę jak z samochodami jedni mówią, że tylko VAG inni BMW czy japończyki, ale najlepiej skupiać się na konkretnych modelach, ich przeznaczeniu i opiniach niż na marce, sam mam coś z Festool/Protool ale nie traktuję ich ze szczególną estymą, narzędzia jak inne a skrzynki (systenery) mają po prostu kiepskie. Jest kilka kanałów na youtube gdzie autorzy wykonują rewelacyjne rzeczy bez żadnych festooli np. Matthias Wandel, ten ostatni używa nawet m.in. o zgrozo narzędzi Ryobi.

Offline studio tata

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Września 2015, 22:22:44 czas Polski »
ergonomia festool jest znakomita i system magazynowania w systainerach
tez sie sprawdza
mam u sie bie w warsztacie tego boscha, jednak
czesciej siegam po dewalta 625
ale maly poreczny festoolek by sie przydal

Offline wojo72

BOSCH GMF 1600 CE Professional a FESTOOL OF 1010 EBQ-PLUS
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Września 2015, 11:05:33 czas Polski »
Jeśli chodzi o główny wątek to kupujący powinien mieć świadomość że wybierając frezarkę o mocy ok. 1000W jako jedyne tego typu narzędzie praktycznie nie będzie miał możliwości używania większych frezów profilowych a jeżeli już to z bardzo małym zbiorem materiału. co do skrzynek festoola to jeżeli używamy ich tylko do składowania i transportowania to są ok., ja oczekiwałbym po takich kanciastych skrzynkach jeszcze dodatkowych możliwości np. żeby można było stanąć na takiej robiąc coś nad głową albo zrobić z nich + kawałek deski prowizoryczne rusztowanie a sprawiają wrażenie że na to są po prostu za delikatne.

Offline leo

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Września 2015, 12:51:23 czas Polski »
Wojo72 rozumiem, że przy boshu z mocą 1600W nie będę miał tego problemu z większymi frezami profilowymi?

Offline studio tata

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Września 2015, 12:55:39 czas Polski »
lo masz przeciez napisalem ze bosch moze pracowac z frezami 12mm
a festool 1010 z 8mm

Offline leo

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Września 2015, 13:17:36 czas Polski »
no ale Wojo mówił też o mocy, a że dopiero się uczę, możliwe że za wolno łącze fakty.
W każdym razie dziękuje za rozwianie wątpliwości.

Offline studio tata

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Września 2015, 16:32:06 czas Polski »
bosch jest duzo mocniejszy i ma mozliwosc pracy frezami 12mm
trudno porownywac te frezarki

mily68

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Września 2015, 22:53:32 czas Polski »
OF1010 jest mała i całkiem poręczna, niestety pod stolik za bardzo się nie nadaje z powodów które już podano. W tym zestawieniu Bosch zdecydowanie góruje i o tym też już napisano.
Często używam małej OF1010 do drobnych, "ręcznych" rzeczy - mniej męczy niż OF1400 którą zamontowałem pod stołem. Ideałem byłoby jakbyś miał dwie - większą zabudowaną i mniejszą do prac z ręki (to trochę tak jak z używaniem dwóch czy trzech wkrętarek przy jednej robocie).

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Września 2015, 07:12:04 czas Polski »
Zdążyłem się zorientować z waszych wypowiedzi o wyższości narzędzi festool nad innymi
A Ty zgrywusie ;)

Napisz potem co wybrałeś i jak się sprawuje, pozdrawiam

Offline leo

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Września 2015, 08:37:45 czas Polski »
hehe, masz mnie Kozio ;) wiedziałem ze temat spadnie na festoola a chciałem pogadać o boshu ;) i bosha też zamówiłem. Oczywiście dam znać jak mi się na nim pracuje i dziękuję Wszystkim za pomoc w podjęciu decyzji :)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Września 2015, 11:45:20 czas Polski »
Trochę za późno bo już zamówiłeś ale ja też polecam tego Boscha. Najbardziej podoba mi się to, że jest dużo elementów w zestawie i jest bardzo uniwersalna. Do pełni szczęścia brakuje jakiegoś lepszego patentu na wymianę frezów bo trzymanie wciśniętego przycisku od blokady wrzeciona i odkręcanie tulei kluczem jest średnio wygodne. Jak tuleja puściła to raz przejechałem kluczem po palcach. W mojej też po jakichś 3 godzinach odkleiła się czarna guma z uchwytu. Takie pierdoły bo poza tym frezarka super. Ekstra regulacja głębokości frezowania. Miłego użytkowania.

Offline borsuk

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Listopada 2015, 12:02:48 czas Polski »
Witam leo czy brałeś pod uwagę może model gof1250? Mam dylemat miedzy tymi  modelami 😊 pozdr

Offline leo

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Listopada 2015, 21:15:24 czas Polski »
Cześć Borsuk, prawdę mówiąc nie brałem jej pod uwagę. Nie pamiętam też już dlaczego ;) Chyba po prostu napaliłem się na GMF-a. Z perspektywy czasu jako amator mogę powiedzieć że jest super. Pracuje mi się na niej bardzo fajnie i ani przez chwilę nie żałowałem tego zakupu. Co prawda dopiero się uczę i nie mam doświadczenia z innymi frezarkami ale z czystym sumieniem mogę tą polecić.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka