01 Lipca 2026, 15:39:01 czas Polski

Autor Wątek: Szafa z drzwiami przesuwnymi - pytania do doświadczonych osób  (Przeczytany 11994 razy)

Offline Wojtek Ś

Szafa z drzwiami przesuwnymi - pytania do doświadczonych osób
« dnia: 07 Września 2015, 17:29:23 czas Polski »
Witam wszystkich bardzo serdecznie i melduje się z kilkoma pytaniami dotyczącymi szafy z drzwiami przesuwnymi.
Właśnie skończyłem remont łazienki i toalety w domu a zostało kilka luźnych groszy do wydania a że nie posiadam w domu pojemnej szafy na ubrania więc postanowiłem właśnie w nią zainwestować. Jako że może będzie to moja pierwsza tego typu konstrukcja chciałbym uzyskać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania po to aby uniknąć jak największej ilości błędów.
Konstrukcja ma być z płyty wiórowej laminowanej o gr.18mm. Drzwi również będą z takiej płyty lecz teraz rodzą się  pytania jakie prowadnice do nich wybrać i czy w szafie której szerokość ma wynosić 180 cm mogę zastosować trzy skrzydła przesuwne? Dodam że mam dostęp do firmy zajmującej się cięciem płyt na wymiar i ich oklejaniem więc odpadnie mi czynność tak naprawdę ta która wymaga jakości narzędzi. Płyty mam w bardzo dobrej cenie bo są to pozaklasowe formatki które mają wybrakowania na jednej ze stron a to mi nie powinno przeszkadzać. Ale do brzegu. Szafa nie będzie wnękowa bo wnęki nie mam więc najlepiej chyba będzie zrobić skrzynie i je ustawić w wybranym miejscu tylko teraz znowu pytanie. Szafa nie bedzie posiadała tylnej ściany w postaci płyty czy to dobrze? ściany są równe więc z czystej oszczędności chciałbym tego uniknąć. Kolejna sprawa to taka czy skrzynie muszę łączyć w jakiś sposób ze ścianą? Dodam jeszcze że miejsce na szafę ma wymiary 185cm/249cm/68cm. Doradźcie mi więc czy warto w tą wolną lukę wstawić szafę i o czym muszę już teraz pomyśleć.
Z góry dziękuje za poświęcenie czasu :)
Pozdrawiam :)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline Krzysiek_Ełk

Odp: Szafa z drzwiami przesuwnymi - pytania do doświadczonych osób
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Września 2015, 18:02:01 czas Polski »
Co do systemów szyn ramiaków itp to dobry jest Sevroll (masz na ich stronie program do pobrania za pomocą którego sobie wszystko policzysz lub tańszy ale też dobry jakościowo Bimak - u nich z kolei jest katalog z poradami montażowymi i wzorami do wyliczenia frontów. Plecy zrób bo bez nich może być kiepsko. Jak chcesz taniej to są pewnie w tej firmie, która tnie formatki płyty na plecy, ja płaciłem jakieś 35 - 40 zł za arkusz, tanie to jak barszcz. Daj spód na nóżkach regulowanych i zasłoń je cokołem jak nie chcesz mocować szafy do ściany.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Września 2015, 18:10:32 czas Polski »
. Plecy zrób bo bez nich może być kiepsko.

Dokładnie ,posłuchaj kolegi rady.

Trzy drzwi mogą być , Otwór masz na 185 , a szafa 180 , to ją zaklinujesz po ustawieniu i dasz stojące blędy po bokach

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Września 2015, 18:12:22 czas Polski »
Tak właśnie przemyślałem i sprawdziłem ceny mdf więc jednak to nie są koszta :P ale właśnie zrodziło mi się kolejne pytanie bo z narzędzi posiadam szablon do kołkowania i czy właśnie tego typu połączenie będzie wystarczające? oczywiście później mogę wszystko wzmocnić konfirmatami ale nie wiem czy będzie to jeszcze potrzebne.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Września 2015, 18:16:44 czas Polski »

daj kołki a   konfirmarty ,  docisną  boki i montaż ułatwią.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Września 2015, 18:20:48 czas Polski »
Lepiej chyba jak zrobisz na samych konfirmatach. Ewentualnie jak nie ma wnęki i bok będzie widoczny to ten jeden bok zrób na kołkach a reszta konfirmaty. Przy dużych powierzchniach płyt kołkowanie musi być precyzyjne bo może się okazać, że nie dociągniesz płyt do siebie przy klejeniu. Ja mam swoją szafę złożoną na konfirmatach i się nic nie rozwaliło po kilku latach użytkowania.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Września 2015, 18:26:28 czas Polski »
Konfirmaty nie będą mi przeszkadzały bo można kupić przecież zaślepki więc mała szkodliwość dla całokształtu. Chłopaki a weźcie jeszcze mi powiedzcie jak z wysokością całej skrzyni? Musi być ona do sufitu czy jakiś cm luzu należy zachować? jeżeli będą nóżki to skoro posiadają regulację to nie powinno być większych problemów. Tak mi się przynajmniej zdaje

Offline arturs

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Września 2015, 18:34:03 czas Polski »
luz zostaw.. i pamiętaj że jak będziesz montować szafę na leżąco to jak ją będziesz chciał postawić to wysokość pomieszczenia musi być większa niż przekątna bo inaczej nie jej postawisz do pionu ;).. albo mocowanie góry musi być od środka a nie od góry..

Offline a3756

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Września 2015, 19:46:41 czas Polski »
Ja polecam system bimak do drzwi przesuwnych. Jak kupowałem sześć lat temu to wychodził sporo taniej od innych. Mam na nim zrobione trzy szaf i  i do tej pory chodzą bez zastrzeżeń.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Września 2015, 20:30:43 czas Polski »
Wojtek, po moich doświadczeniach z szafą, koniecznie zostaw luz między szafą a sufitem i sprawdź wcześniej jak duży musi być by zamontować drzwi.  Ja użyłem do drzwi systemu Laguna,  drzwi w szynę są wykładane pod kątem, ledwo zamieściłem się pod sufitem a zostawiłem chyba 3cm

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Września 2015, 20:54:46 czas Polski »
Jak zrobisz na nóżkach to do sufitu tylko skręcasz w pionie a nie na twarzy. Dodatkowo dzięki temu wypchnięta pod sufit i nie będzie się bujać.
Ja tak robię wszystkie szafy.
Daj plecy bo się nie kurzy całość trzyma przekątna.
Niemal jest spoko i tani.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Września 2015, 22:27:28 czas Polski »
Robiłem mamie szafę na urlopie.  Mój pierwszy mebel z płyty :-) całość na okuciach Laguna.  Wszystkie łączenia kołkowe.  Za pomocą przyrządu wolfcraft.  Wyszło lepiej niż się spodziewałem.
Chociaż teraz bym zrobił jak mówi pragmatyczny.  Regulowane stopki,  i dociskasz do sufitu

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline a3756

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Września 2015, 04:31:05 czas Polski »
A zamiast konfirmatów to polecam wurth assy. Jak dla mnie szybciej łatwiej skręca się korpusy.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Września 2015, 17:29:34 czas Polski »
Panowie dziękuje za poświęcony czas ale mam jeszcze jedno pytanie. Wszystkie systemy które podaliście montuje się do sufitu czy skrzyni bo u mojej siostry jest jakiś niezidentyfikowany system mocowany do sufitu. Jak jest w tych przypadkach? Zdecydowałem się na budowę skrzyni na nóżkach regulowanych które zakryje cokół :) możecie mi jeszcze doradzić jak najlepiej zamocować w takiej szafie półki i czy macie jakieś firmy które produkują do nich różnego rodzaju zasobniki patrz kosze :)

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Września 2015, 22:35:32 czas Polski »
Moje ostatnie zdanie miało brzmieć 
"Bimak jest spoko i tani" - ah ta autokorekta.
Jeśli budujesz skrzynie to do skrzyni przykręcasz tor górny i po krzyku.
Półki na bolcach pod podpółki. A jedną środkową skręcasz na konfimaty by trzymała bok i przegrode razem by się nie wyginała, a potem zabijasz HDF po lini przegrody.
Kosze moim zdaniem to tandeta.
Lepsze są szuflady. Zwykłe metalboxy z GTV wystarczą