24 Kwietnia 2026, 13:30:30 czas Polski

Autor Wątek: gięcie sklejki w trzech kierunkach, skomplikowane formy  (Przeczytany 3687 razy)

Offline Grzybowski

gięcie sklejki w trzech kierunkach, skomplikowane formy
« dnia: 15 Września 2015, 12:13:55 czas Polski »
Jestem pod wielkim wrażeniem tego co widzę, sklejka gięta w trzech kierunkach, użyte drewno to buk.

Chciałbym się zapytać jak i z czego stwrzyć formę na której można by było wyginać podobne kształty, może ktoś wie coś na ten temat?

Przypusczam że, prototyp formy na którą była nakładana sklejka musiała być idealnie "wyrzeźbiona", może drukarka 3D.

autorem krzesełka jest J. Lutyka

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: gięcie sklejki w trzech kierunkach, skomplikowane formy
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Września 2015, 12:36:13 czas Polski »
To nie jest zrobione ze sklejki.

Offline gołąb

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Września 2015, 15:05:40 czas Polski »
Normalnie zrobione, tak jak się wangi i poręcze gięte robi - klejone w ściskach obłogi

Offline ojmarek

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lutego 2016, 15:59:25 czas Polski »
Normalnie zrobione, tak jak się wangi i poręcze gięte robi - klejone w ściskach obłogi
A czy zechciał by kolega coś więcej napisać o tej technologii?? Co dla jednego jest "normalne" dla drugiego jest technologią kosmiczną ;) Mi się marzy gięty pochwyt, zawinięty na końcu w świński ogonek, wysokość pochwytu ok 12cm grubość ok 3cm. Jakiej grubości powinien być obłóg? Czy obłogi przed gięciem paruje się? Czy dobrze kombinuję że do wykonania świńskiego ogonka na końcu pochwytu potrzeba formy w postaci cylindra o średnicy zawinięcia ogonka??
Konkretnie marzy mi się coś podobnego jak na zdjęciu poniżej:
http://www.admar-schody.pl/images/stories/galeria/s-samonosne/41/999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999.jpg

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2016, 17:22:56 czas Polski »
Pozwolę sobie coś skrobnąć :D
Do takiej pracy trzeba trochę doświadczenia , na pierwszy raz nie polecałbym wykonywać pochwytów w formie wstęgi,
nie mniej jednak dla średnio zaawansowanego stolarza amatora ta praca jest do wykonania .
Podstawa do wyginania to kopyto czyli forma na ,którą nałożymy obłóg,
 te w zależności od materiału z jakiego są wykonane mają grubość  od1 do3mm grubości.
Wiadomo że im cieńsza tym lepiej będzie się wyginała i mniej odpuści po zdjęciu ścisków.
Na Twoim miejscu zacząłbym od prostszych form i poznał tajniki wyginania  .

Offline ojmarek

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lutego 2016, 20:12:42 czas Polski »
Dzięki za odzew  :)
Średnio zaawansowany to może jeszcze nie jestem, ale powiedzmy trochę wtajemniczony  :P Mam kilka maszyn (formatówke,strugarko-grubościówke i frezarkę) i w chwilach wolnych tworzę różne rzeczy, jestem na etapie klejonek, to znaczy klejenie płaszczyzn nie sprawia mi już trudności, i z efektu jestem przeważnie zadowolony. A pochwyt marzy mi się właśnie taki zakręcony, prosty zrobił bym już dawno...
Czy lamele dokleja się pojedynczo czy smaruje klejem wszystkie naraz??
Rozumiem że klei się na sucho, bez parowania na parze ??
Jak zapewnić po sklejeniu ostry kant? Lamele na pewno rozsuną się nie co, a wygiętą powierzchnię trzeba potem jakoś sformatować?
Czy ta forma to rzeczywiście może być walec??
Widziałem gdzieś w internecie taką technologię z dwucentymetrowej grubości plastrami, które przetykało się drutem i można było formować łuki, potem oklejali to lamelami i powstawał pochwyt, z tym że ten pochwyt najczęściej był o przekroju kwadratu i posadowiony na metalowym płaskowniku - a ja chciałbym pionową deskę prawie samonośną...