14 Czerwca 2026, 00:27:48 czas Polski

Autor Wątek: ściski do klejonki  (Przeczytany 13249 razy)

Offline arturs

ściski do klejonki
« dnia: 19 Września 2015, 08:38:35 czas Polski »
Witajcie..
wczoraj będąc w Juli zobaczyłem na półce oparte gdzieś w kącie takie ściski:

http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/narzedzia-reczne/narzedzia-mocujace/zaciski-srubowe/scisk-stolarski-szynowy-152028/
na pierwszy rzut oka wyglądały nienajgorzej,
czy ktoś bardziej doświadczony może ma takie coś lub widział na żywo jak one wyglądają?? 90zł więc zakup kilku sztuk jakoś przeżyję.. potrzebuję kleić elementy tak do 1.5 m długości maksymalnie i sporadycznie, tak na codzień do 1m i do 50-55 cm szerokości.. myślałem żeby kupić takie 4 i do tego mam kilka 60cm pomiędzy i powinno starczyć na moje amatorskie lepienie..

Offline robson

Odp: ściski do klejonki
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Września 2015, 18:49:20 czas Polski »
Widziałem je kiedyś i moim zdaniem wyglądają  dość anemicznie,
myślę że do klejenia np. drzwiczek są ok  :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Września 2015, 19:34:58 czas Polski »
A ja mam i używam. Są ok. Wcale nie takie anemiczne. Do klejonki w sam raz. Trzeba uważać przy wybieraniu żeby wszystkie miały tak samo rozmieszczone otwory ( u mnie w trzech są bliżej a w pozostałych dalej od "główki").
Reasumując - ja polecam.

Offline arturs

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Września 2015, 19:47:04 czas Polski »
dzięki za informacje.. jak będę w kielcach to obejrzę je dokładniej i może nabędę..

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Września 2015, 20:14:33 czas Polski »
Trzeba uważać przy wybieraniu żeby wszystkie miały tak samo rozmieszczone otwory

Bardzo trafna uwaga praktyczna.

Offline tr0n

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Września 2015, 20:27:24 czas Polski »
Też przymierzam się do takich ścisków do klejonek, głównie małe blaty ławowe (110x60cm). Czy przy takich ściskach nie będą się środkowe deski "podnosić" w sensie, że całość będzie w jednym poziomie ?
Znalazłem jeszcze takie ściski i zastanawiam się, które byłyby lepsze : http://www.uni-max.com.pl/scisk-obukierunkowy-610-TY22024/d/

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Września 2015, 20:38:14 czas Polski »
Będą się podnosić , dlatego od góry dajemy poprzeczkę dociśniętą małym ściskiem ( my nazywamy ten  duży  ścisk do klejonki i nie tylko - knechtem

Offline arturs

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Września 2015, 20:47:09 czas Polski »
Będą się podnosić , dlatego od góry dajemy poprzeczkę dociśniętą małym ściskiem ( my nazywamy ten  duży  ścisk do klejonki i nie tylko - knechtem

a to w zasadzie wiadomo, żę trzeba będzie docisnąć - jednym lub dwoma.. jeszcze zależy z jakich desek kleić będziemy..
ja mam na razie w planie posklejać takie płyciny na wypełnienie drzwiczek - mam sporo takich listewek 1x3cm i poćwiczę na nich trochę

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Września 2015, 11:10:53 czas Polski »
Można je polecić. Znajomy je ma, miał też jeszcze te tańsze ale tamte to były anemiczne. Sprawdz jeszcze ściski rurowe, są tańsze, a długość robisz jaką chcesz.

Offline arturs

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Września 2015, 14:46:19 czas Polski »
z racji tego że dziabnąłem się nożem w palec (nóż z lidla za 12zł, taki w plastikowej kaburze, ostry jak skur... - jeszcze są w lidlu) przy krojeniu sera i z roboty nici podjechałem i nabyłem 4 sztuki, pierwsza, ćwiczebna patia już się klei, zobaczymy co wyjdzie..

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Września 2015, 17:42:31 czas Polski »
Bedziesz Pan zadowolniony... ;)

Offline arturs

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Września 2015, 21:33:53 czas Polski »
no i mam, palec uszkodzony ale nie mogłem nie sprawdzić, testowo pokleiłem z listew 1x3cm, będzie na wypełnienia drzwiczek do kuchni.. zastanawiam się czy równać grubościówką u Ojca (ma 4 nożową szeroką  40cm więc idealnie zbiera) czy papierem ściernym..
przy okazji - jakie macie patenty na docisk od góry? ja jak widać docisnąłem ściskami resztkami desek tarasowych ale może jakoś lepiej się da? zastanawiałem się nad metalowym kątownikiem po obu stronach na ściski zamiast desek..

mily68

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Września 2015, 23:24:53 czas Polski »
No ja podobnie ściskam. Klepki użyte do docisku podkleiłem taśmą pakową coby się nie poprzyklejały do materiału (nadmiar kleju jak wiadomo wypływa...)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Września 2015, 07:07:00 czas Polski »
Dokładnie, taśma jest niezastąpiona.
Jeśli kleisz na blacie lub stole to można go steczem owinąć.

Arturs, a na tym Swoim zdjęciu profilowym przypominasz mi znajomego z okolicy.
Mam dziwne wrażenie jakbym to z nim pisał, a przecie można podjechać ;D
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2015, 07:09:47 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Września 2015, 08:41:49 czas Polski »