16 Maja 2026, 23:04:52 czas Polski

Autor Wątek: Sztaluga  (Przeczytany 3371 razy)

Sylwek

• Gość
Sztaluga
« dnia: 23 Września 2015, 10:07:30 czas Polski »
Hej,

brat jest barmanem i prowadzi firmę - tzw. bary mobilne. Poprosił mnie ostatnio o wykonanie sztalugi, którą chciałby postawić obok baru. Na każde wesele czy imprezę, którą obsługuje ma listę dostępnych drinków dla gości i wymyślił sobie, ze taką właśnie listę chciałby powiesić na owej sztaludze.

Czy ktoś z Was robił coś takiego, może macie jakiś dostępny projekt lub wymiary poszczególnych elementów? Oglądałem sporo zdjęć w necie, ale ciężko znaleźć dobry projekt z opisem/wymiarami itd.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Sztaluga
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Września 2015, 10:31:12 czas Polski »
Sylwek, mając zdjęcie sztalug masz prawie wszystko co potrzeba - widzisz budowę i proporcje, wymiary dobierz sam. Nie ma nic lepszego dla gimnastyki umysłu, to w przyszłych projektach będzie tylko procentować, odwagi :)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Września 2015, 10:31:36 czas Polski »
Nie wiem czy da się zrobić taniej i lepiej.
http://allegro.pl/kompletny-zestaw-malarski-sztaluga-185-cm-hit-i5064313906.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=21375
Pozostanie tylko wykończyć powierzchnię : olejem, lub woskiem albo czym tak sobie wymyślisz ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Września 2015, 10:38:06 czas Polski »
Jeśli ma to służyć jako cennik do drinków to nie wszystkie części muszą być mobilne/ ruchome.
dobrze jak nogi będą się składać.
Dobrze też jak tablica będzie przytwierdzona na stałe, lub przykręcana aby nikt nie gwizdnął jeśli będzie stać na dworze.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Września 2015, 10:39:06 czas Polski »
Macie rację- można kupić oraz można także samemu wymyślić wymiary :). Jak nie znajdę w necie nic na miarę oczekiwań to pewnie pójdę za radą amigorga i sam jakoś dobiorę wymiary, proporcje i może jakoś wyjdzie:)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Września 2015, 10:42:40 czas Polski »
Znajdź jakieś listewki i kawałki desek i uskrob samemu.
Będzie taniej, prawie darmo i doświadczenie się nabywa.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Września 2015, 10:43:04 czas Polski »
Jeśli ma to służyć jako cennik do drinków

hehe, na weselu raczej nikt nie płaci, ale swoją drogą dobry to byłby patent :)

Raczej też nikt jej nie gwizdnie. Brat zawsze ma listę drinków- takich najpopularniejszych + jakieś swoje miksy z opisem składu, bo ludzie bardzo często podchodzą i zadają mnóstwo pytań, proszą o poradę i pytają o skład wszystkich drinków. Kilka razy widziałem na weselach jak takie bary są oblegane, więc czasem łatwiej wszystko wypisać i pokazać :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Września 2015, 11:05:18 czas Polski »
na weselu raczej nikt nie płaci

płacą Państwo Młodzi (lub ich rodzice/teściowie).

Sylwek - zrób sam. Nabędziesz jakieś tam doświadczenie (również w projektowaniu) a i braciak będzie zadowolony. No i ta satysfakcja że się samemu "wyskrobało" - bezcenna... :)

Offline krit 6

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Września 2015, 13:41:52 czas Polski »
Robiłem taką tylko troszkę większą  kilka lat temu, całość listew kupowałem w Praktikerze. Koszty były takie, jak ta tutaj już gotowa. No oczywiście zaoszczędziłem na kosztach przesyłki. Zdobyłem też pewne doświadczenie. Wszystko zależy jakim parkiem maszynowym dysponujesz. Jeżeli masz pilarkę, to listwy można dociąć z desek calowych, tylko trzeba wybrać deski bez sęków. Wtedy będzie dużo taniej (ja ostatnio kupowałem deski 14 cm grubości 1 cala za 2 zł 1 metr bieżący) z tym że musiałem je pociąć i ostrugać. Decyzja należy do Ciebie, ja bym robił.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Września 2015, 20:27:34 czas Polski »
na weselu raczej nikt nie płaci

Nie dopatrzyłem się ;)
U mnie też było sporo ludzi przy barku.
Ile alkoholi zostało potem ;D

Na trzeci dzień jak wynosiłem z karton z niedopitkami do śmietnika na osiedlu to stało tam kilku panów.
Zapytałem czy mają ochotę a oni ''taki dobrobyt chcesz pan zmarnować? daj pan, zaopiekujemy się tym kartonem'' ;D
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2015, 20:30:21 czas Polski wysłana przez kozio »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Września 2015, 20:39:43 czas Polski »
No widzisz? Są jeszcze życzliwi ludzie na tym padole  ;D

Offline Krzysiekkopec

« Odpowiedź #11 dnia: 24 Września 2015, 05:36:25 czas Polski »
Jak wesele będzie dobre to połamią ;)

Offline krit 6

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Września 2015, 12:35:37 czas Polski »
I tak sztaluga może ocalić kawał płotu, a ciosy zadawane listewką mniej bolą od sztachety z gwoździem. Ale tak na poważnie, to jak zdecydujesz się robić, a czegoś nie będziesz wiedział, to śmiało pytaj. A jak się wstydzisz, zawsze możesz pytać na"priw."

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Września 2015, 09:17:18 czas Polski »
Nie poszedłem na łatwiznę i zacząłem działać sam :). Nie posiadam żadnego gotowego projektu, jedynie wydruki z różnych stron internetowych jako rysunek poglądowy. Muszę przyznać, że realizacja jest bajecznie prosta.

Wykorzystuję do tego pozostałości, kantówki z poprzednich prac, ale nie deski z budowy ławek i stołu (bardzo słaba jakość, dużo żywicy i ogólnie mokre).

Rozciąłem kantówki na listewki 1350mm x 40mm x 15mm. Podocinałem na pile stołowej, zaokrągliłem krawędzie na frezarce, górne zakończenia dociąłem wyrzynarką, całość przeszlifowałem i główna konstrukcja już jest.

Pozostało jeszcze dorobić półeczkę na dole i na górze (ruchoma góra/dół). Malowanie (na biało) zostawiam bratu :)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Września 2015, 19:49:07 czas Polski »
I ekstra!
Do baru lepszej nie trzeba. :)
Frazowałeś nóżki? Na fotce nie widać. Jeśli nie, to zrób to. Najlepiej do 1/3 lub 2/3 grubości listewki.

P.S.
Sztaluga nie ma przebicia? Widzę probówkę. ;D