15 Lipca 2026, 00:16:32 czas Polski

Autor Wątek: No to jak wszyscy w tym dziale... WITAM! :)  (Przeczytany 2909 razy)

Offline fikusny

No to jak wszyscy w tym dziale... WITAM! :)
« dnia: 29 Września 2015, 11:37:50 czas Polski »
Na imię mam Tomek i witam wszystkich na tym forum :)

Gdzieś od pół roku zgłębiam tajniki sztuki stolarskiej na tym forum... lecz na razie w teorii ;) Brak miejsca nie pozwalał mi na próby praktyczne lecz w końcu zmotywował do zrobienia porządku w blokowej piwnicy z przeznaczeniem na warsztat w wersji super mini (piwnica ma 1,7x2m). Do tego nie może tam być gniazdka, więc zacznę manualnie + ew. zabawki na baterie.

Ogólnie to jestem ze Zduńskiej Woli (taka mieścina w pobliżu Łodzi) a na co dzień pracuję w korpo i poszukuję jakiejś odskoczni. Na razie jestem dość zielony w stolarstwie, kilka projektów para-stolarskich w życiu zrobiłem (jakieś regały, półki itp.), dzisiaj jadę po drewno na regał do piwnicy żeby "graty" pozostałe po sprzątaniu gdzieś trzymać.

Szykuje mi się też pewnie jakiś projekt z zakresu stolarstwa płytowego, choć pewnie bardziej skręcania gotowych półproduktów, dlatego pytań będę miał pewnie sporo i odgrzeję kilka ostygłych tematów... no ale mam nadzieję że będziecie skorzy do pomocy :)

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
Odp: No to jak wszyscy w tym dziale... WITAM! :)
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Września 2015, 12:22:29 czas Polski »
Forum witam i powodzenia. ;)

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Września 2015, 12:23:29 czas Polski »
Witamy i powodzenia przy nowych realizacjach. Też pracuje w korpo i doskonale Cię rozumiem, w stolarstwie znajdziesz wszystko to czego Ci tam brakuje :) A problem w piwnicy z gniazdkiem to żaden problem, wystarczy kupić za 5zł przejściówkę z E27 na gniazdko  8)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Września 2015, 12:30:07 czas Polski »
Witam, w piwnicy bawiłem się przez dobre dwa lata albo i więcej.
można tam zdziałać cuda, z tą przejściówką to świetny pomysł.
pozdrawiam

Offline fikusny

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Września 2015, 13:09:03 czas Polski »
Testuje Tapatalk i nie wiem czy się dobrze zalogowałem.

visMajor - widzę ze tu więcej korpo-ludzików szukających odskoczni... juz mi lepiej :)

Z tą przejściówką to faktycznie dobry pomysł. Tylko zobaczymy co na to bezpieczniki i sąsiedzi :)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Września 2015, 13:10:22 czas Polski »
Witaj. Wielu kolegów radzi sobie w piwnicach, tu jeden z nich:
. Powodzenia :)

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Września 2015, 13:15:07 czas Polski »
Cześć
korporacyjne szczury łączmy się w drewnie ;)

Offline Henry

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Września 2015, 13:32:21 czas Polski »
Witam :) Ja też pracuję w korpo... przynajmniej teoretycznie...
U nas w piwnicy wymienili instalację - nie da się podłączyć nic oprócz żarówki. Sąsiad trochę narzeka bo ma wszystkie narzędzia sieciowe. Żeby coś robić trzeba sobie licznik załatwić i nowe łącze - ale na to się sąsiedzi muszą zgodzić.

Offline fikusny

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Września 2015, 13:33:29 czas Polski »
amigorg - nawet nie wiedziałem jaki potencjał drzemie w piwnicy - dzięki :) Teraz chyba inaczej do niej podejde.

LeszyHandmade - i nazwiemy się "korporacyjne termity" hehe ;)

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Września 2015, 13:43:17 czas Polski »
Witam na forum.
W piwnicach blokowych często stosuje się transformator 24 V z tego względu że te są zasilane z tej samej linii co klatka schodowa, a ludzie żeby nie płacić za energię trzymali zamrażarki i lodówki i co tam jeszcze  im do głowy przyszło.

Offline fikusny

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Września 2015, 18:24:54 czas Polski »
No właśnie u mnie jest stare budownictwo i podobno nie bardzo da to się zmienić.

Sąsiad mówił że jak mierzył miesiąc temu to mu ok. 230V wychodziło :)

Dopiero kompletuje narzędzia i miernik jest na liście... ale trochę dalej ;)

Offline krit 6

« Odpowiedź #11 dnia: 29 Września 2015, 18:48:53 czas Polski »
Wszystko jest fajne, dokąd nie trafi się nawiedzony sąsiad, któremu wszystko przeszkadza i zaraz dzwoni tu i tam, a tam już czekają na chętnych do zapłaty za całą energię używaną przez wszystkie piwnice. Poza tym dzisiaj rano padł zawór c.o i moja pracownia zatonęła pod 10 centymetrową warstwą wody. Wszystkie silniki, które latami gromadziłem (cztery sztuki), strugi drewniane i metalowe zamoczone, podłoga z paneli do wyrzucenia, a także biurko które służyło mi za warsztat (strugnicę, stół do malowania(pisania ikon) zalane, a w nich materiały malarskie i pozłotnicze. Biurka też nie uratuję, do jest z płyty wiórowej i fornirowane, i jak wyschnie to pewnie się rozwarstwi. Czeka mnie mnóstwo pracy i wydatków, aby przywrócić pracownię do stanu z przed potopu. Tak więc kochani, nie trzymajcie swoich skarbów na podłodze i w jej pobliżu, elektronarzędzia i silniki wysoko pod sufitem, tak samo narzędzia. To by było tyle, na temat pracowni w piwnicy.

Offline fikusny

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Września 2015, 20:18:07 czas Polski »
Oj... oj...

Właśnie dlatego stawiam sobie najprostszy (choć pewnie wyjdzie krzywy jak podloga) regał. Pojechałem dziś na skład drewna i kupiłem za 60PLN jakieś mokre niewymiarowe dechy 25mm i jakieś 3 łaty impregnowane i właśnie skończyłem je ciąć :)

Mnie rok temu zalał sąsiad z parteru... same z nim kłopoty (ale to historia na inna opowieść) i lało ki się po ścianie na wprost wejścia. Tak że też to przerobiłem... 10 cm wody i przerzucanie gratów. Na szczęście nic ważnego nie zamokło.

Piwnica to ciekawe miejsce... nawet nie wiedziałem ze tylu sąsiadów spędza tu tyle czasu ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Września 2015, 20:23:49 czas Polski »
Jak szedłem do piwnicy to zawsze dwóch sąsiadów przychodziło z butelką, wystarczyło trzy razy w rury popukać ;D i tak raz w miesiącu się integrowaliśmy ;D

Offline fikusny

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Września 2015, 20:31:45 czas Polski »
Hehe... tego jeszcze nie przerabiałem ;)
Widzę ze wiele z podziemnego życia jeszcze przede mną :)

Dobra czas zamiatać po robocie i do domu... jutro skręcanie konstrukcji.