15 Maja 2026, 21:06:08 czas Polski

Autor Wątek: Domek dla dzieci  (Przeczytany 20307 razy)

Offline Ardaturan

Odp: Domek dla dzieci
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Czerwca 2016, 11:04:38 czas Polski »
Jest jeszcze taki patent na stopy, że kupujesz u betoniarza gotowe podstawy betonowe pod słupki ogrodzeniowe (60cm), wkopujesz je, wkładasz metalową podstawę słupa U i zalewasz otwór betonem, który też możesz kupić u betonarza w wiaderku. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Najmniej roboty i najszybciej.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #61 dnia: 27 Czerwca 2016, 11:18:22 czas Polski »
Ja poprosiłbym o fotkę poglądową-oczywiście jakby była w posiadaniu ;)

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
« Odpowiedź #62 dnia: 25 Sierpnia 2016, 13:29:26 czas Polski »
Po roku przerwy przyszła pora na dokończenie domku, zabieram się za huśtawki.
Do ich wykonania użyłem trzy belki 10x10 o długości około 3m.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #63 dnia: 25 Sierpnia 2016, 13:31:26 czas Polski »
Pozioma belka będzie zamontowana na wysokości około 2,3metra (licząć od gruntu do dolnej krawędzi poziomej belki)

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #64 dnia: 25 Sierpnia 2016, 13:31:57 czas Polski »
c.d.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #65 dnia: 25 Sierpnia 2016, 13:44:05 czas Polski »
Osadziłem belki w kotwach wbijanych w ziemię. Dla prawidłowego konta wbicia kotwy poprowadziłem sznurek na sztycy wyznaczający odpowiedni kąt.
Jednakże miałem sporo problemów na wciśnięcie jednej belki w drugą. Wspomagałem sie ściskami które dociągały belki do siebie. Łączenie belek było wykonane na styk w warunkach garażowych więc późniejsze ich połączenie jak już były włożone w kotwy wymagąło sporo kombinowania. Na koniec wszystko dociągnął wkręt ciesielski Torx.
Na elewacji domku zamontowałem dwie podstawki na których opartłem belkę poziomą. Nie widać tego na zdjęciach ale wewnątrz domku zrobiłem podobne belki i wszystko skręciłem razem dla lepszego wzmocnienia.

Offline DMariusz

« Odpowiedź #66 dnia: 25 Sierpnia 2016, 13:57:41 czas Polski »
Super Ci to wyszło.
Jaką masz tarczę w ukośnicy (ile zębów)? Mam wrażenie, że moja za bardzo wyrywa...

Swoją drogą, Twoja fotorelacja była dla mnie dużą motywacją/inspiracją do zaczęcia mojej uproszczonej wersji.
Korzystając z okazji - jakie masz wrażenia po zimie, jeśli chodzi o dach? Czy deski Ci się nie porozchodziły? Czy za drugim razem również poszedłbyś w deski czy może w OSB?

Offline jara

« Odpowiedź #67 dnia: 25 Sierpnia 2016, 14:11:39 czas Polski »
Pełny profesjonalizm podobnie zresztą jak sprzęt-hammer, makita... ja przy budowie domku byłem padnięty-większość wycinałem piłą ręczną.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #68 dnia: 25 Sierpnia 2016, 14:12:24 czas Polski »
Dzięki.
Tarcza sprawdza sie super (260X30 40Z), jest to orginalna którą kupiłem rok temu z maszyną. Chociaż chyba muszę ją już wymienić powoli zaczyna wyszarpywać, ale nic dziwnego wykonała kilkanaście tysięcy cięć od tego czasu. Jakość cięcia zależy też od szybkości z jaką przesuwasz ramię, za szybki ruch robi sporo wyrwań i przekrój po cięciu też pozostawia sporo dożyczenia. Trzeba w tym nabrać wprawy.
Z dachu jestem zadowolony i drugi raz też bym użył desek (nie jestem zwolennikiem płyt OSB), jedynie co to za ciasno zamontowałem deski na podłodze i niestety wybrzuszyły się w jednym miejscu.
Jedyna przygodę z deskami na dachu jaką miałem to raz córka wybiegła z domku i krzyczy tato tato w domku jest osa. Idę a tam szerszeń buduje gniazdo właśnie na tych deskach na dachu, skubany przez dwa dni zrobił spore gniazdo. Potraktowałem go odpowiednio i narazie temat zamknięty  8)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 25 Sierpnia 2016, 14:42:23 czas Polski »
Z jakiej deski robiłeś schodki? To jest ta sama co na podłogę czy coś grubszego szerszego? Szczególnie interesują mnie te boczne dechy. Jaki wymiar? Pod kątem 45st masz schody?

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #70 dnia: 25 Sierpnia 2016, 16:46:46 czas Polski »
Wszystko z sosny gr 32mm
Stopnie głębokość 22cm
Boczne deski 18cm
Kąt 45 stopni będzie za ostry, zrobiłem trochę łagodniejsze wejście.
Reszte wymiarów znajdziesz na rysunku.

Offline DMariusz

« Odpowiedź #71 dnia: 29 Sierpnia 2016, 18:44:33 czas Polski »
@visMajor - z tego co się doczytałem, to taras przed domkiem robiles na 70cm.
Czy taki rozmiar jest OK, czy być coś zmienił?

Zastanawiam się właśnie, czy nie przedłużyć daszku nad taras tak jak Ty to zrobiles... bardzo fajnie to wygląda :D

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #72 dnia: 29 Sierpnia 2016, 20:14:51 czas Polski »
Taras jest w sam raz ale jak bym robił drugi raz to może trochę bym go przedłużył. W naprawdę duże upały w domku jest bardzo ciepło i wtedy dzieciaki mogły by siedzieć na tarasie :)
Daszek nad tarasem zrób, ja nawet bym wysunął deski bardziej poza taras o jakieś 20cm. Niestety miałem za krótkie deski i dach kończy się na równi z całą konstrukcją. To samo bym zrobił z tyłu, żeby osłonić trochę ścianę szczytową od deszczu.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #73 dnia: 29 Sierpnia 2016, 20:19:24 czas Polski »
Na białych elementach, to cień, czy coś się dzieje ?

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #74 dnia: 29 Sierpnia 2016, 20:22:20 czas Polski »
Niestety materiał widocznie nie był do końca suchy i pojawiły się takie czarne plamy. Dodatkow chyba ta biała farba nie należy do najlepszych. Tam gdzie pomalowałem szwedzką farbą czerwoną nic się nie dzieje.