13 Maja 2026, 03:46:22 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa na bazie pilarki budowlanej  (Przeczytany 4560 razy)

Offline dekiel.pl

Pilarka stołowa na bazie pilarki budowlanej
« dnia: 01 Października 2015, 08:34:49 czas Polski »

W Internecie można znaleść sporo projektów SAM-ów pilarki stołowej zbudowanej z piły tarczowej zamontowanej pod stolikiem
Takie rozwiązanie ma jedną zaletę: Jest Tanie, bardzo tanie
Natomiast więcej wad
wysokość cięcia do 50 mm, brak klina, brak możliwości rozcinania pod kątem, zazwyczaj mała moc i precyzja

W związku z tym że poszukuję pilarki stołowej dla siebie i nic ciekawego w miarę rozsądnej cenie nie mogę znaleźć urodził się pomysł
by zbudować taką pilarkę samemu, Pilarkę opartą na bazie PILARKI BUDOWLANEJ
np Metabo TKHS 315 C lub innej

Zalety:
Przyzwoita cena w/w to koszt 1100zł brutto
wysokość cięcia sporo ponad 60 mm
możliwość cięcia pod kątem, klin, niezła moc

Co myślicie o takim rozwiązaniu: nie widziałem tej pilarki na żywo ale wydaje się że cały korpus z silnikiem i piłą można odkręcić
od blatu i przymocować do blatu ze sklejki? zrobić rowki, sanki, itd
https://dekiel.pl - Narzędzia stolarskie do pracy z drewnem

Offline Wojtek Ś

Odp: Pilarka stołowa na bazie pilarki budowlanej
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Października 2015, 10:34:00 czas Polski »
Witam. Mówiłeś o wadach pilarki pod stolik a teraz chcesz to zrobić tylko że z droższą maszyną :) Trochę to pokręcone ale zrobisz jak uważasz. Zastanów się czy nie lepiej zabudować blaty pilarki w swojego rodzaju wyspę multifunkcyjną :P

Chodzi mi o coś takiego jak na filmie :P
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline DM

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Października 2015, 11:44:27 czas Polski »
Naprawiałem taką pilarkę budowlaną...

Raczej nie ma sensu jej przebudowywać. Najlepiej skombinować sam agregat i resztę mechanizmów samodzielnie wykonać.
W oryginale wszystko się telepie na boki.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Października 2015, 11:57:25 czas Polski »
Jak wspomniał Wojtek, zaprzeczasz sam sobie ;-)
Generalnie tego chińczyka możesz kupić z innymi naklejkami taniej.

Moim zdaniem prościej za taką kasę kupić PTS10 i zabudować go w/na mobilnej szafce.

PTS10 i MLT100 mają (mimo swoich wad) przewagę nad chinko-klonami bo są konstruowane i składane (produkowane niekoniecznie) przez boscha i makite. A przez kogo ta pilarka metabo była zaprojektowana, produkowana i składana to nikt nie wie, bo sprzedaje ją kilka innych firm. Kiedyś macałem taką, brandowaną przez scheppacha, tarcza miała takie luzy że hej.

Offline dekiel.pl

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Października 2015, 12:36:54 czas Polski »
Zastanów się czy nie lepiej zabudować blaty pilarki w swojego rodzaju wyspę multifunkcyjną
Taka wyspa jak najbardziej by mi pasowała tylko jaką pilarkę tam wsadzić :-[
Naprawiałem taką pilarkę budowlaną...
Raczej nie ma sensu jej przebudowywać. Najlepiej skombinować sam agregat i resztę mechanizmów samodzielnie wykonać.
W oryginale wszystko się telepie na boki.
Chodzi o agregat niekoniecznie z nowej piły, cała reszta do wywalenia
Kiedyś macałem taką, brandowaną przez scheppacha, tarcza miała takie luzy że hej.
Tego się obawiam

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Października 2015, 13:46:23 czas Polski »
Sprawa nie jest jakaś strasznie trudna jeżeli masz trochę kasy. Woodek dobrze Ci podpowiada z wyborem np. Boscha czy Makity. Obie pilarki nie są jakimiś profesjonalnymi narzędziami wysokich lotów ale właśnie na takim boschu Amigorg tworzy cuda i Kozio na makicie naparza skrzynki. W/w pilarkom brakuje troche precyzji ale wszystko jesteś w stanie zniwelować robiąc do nich przystawki. Wydając ponad tysiąc na pilarkę którą przedstawiłeś będziesz musial jeszcze sporo dołożyć żeby ją zabudować i kilka kolejnych groszy i kropel potu żeby pracować na niej w miarę precyzyjnie. Zobacz wątek o urządzeniach warsztatowych amigorga:
http://forum.domidrewno.pl/meble-warsztatowe/moje-meble-warsztatowe/
A tutaj kolejny kolega pokazuje swoją szafkę pod boscha na którym też tworzy różne projekty:
http://forum.domidrewno.pl/meble-warsztatowe/mobilna-szafka-pod-pilarke-stolowa/
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Października 2015, 15:02:16 czas Polski »
Akurat jest mlt w dziale giełda na sprzedaż.  Targu i bierz. Będziesz bardziej zadowolony niż z takiej przeróbki

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline dekiel.pl

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Października 2015, 19:12:45 czas Polski »
Akurat jest mlt w dziale giełda na sprzedaż.  Targu i bierz. Będziesz bardziej zadowolony niż z takiej przeróbki
Niestety mlt już dawno skreśliłem z mojej ewentualnej listy zakupu:)
nie podoba mi się blat, przykładnica równoległa i przykładnica prostopadła

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Października 2015, 14:03:22 czas Polski »
nie podoba mi się blat, przykładnica równoległa i przykładnica prostopadła
Luzik, mi też się nie podobały, ale i tak ją kupiłem. I co dziwne, jestem z niej zadowolony ;-)

Wszystko zależy ile możesz na to przeznaczyć i czego oczekujesz. Jeśli makita i zielony bosch do ciebie nie przemawiają (metabo ts254 też zbiera ostatnio mało pochlebne opinie), to dorzuć trochę i bierz niebieskiego boscha. DeWalt (nie pamiętam modelu) również chwalą, ale to już inna kasa, a rozmiar pilarki podobny.
Tylko jak ma się już 4kzł, to można się zastanowić nad mniej precyzyjną stołową (pts, mlt) plus zagłębiarka np boscha.
Musisz znaleźć jakiś kompromis pomiędzy tym wszystkim.

Offline fantomas40

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Października 2015, 11:50:45 czas Polski »
Witam
Jakiś czas temu przerobiłem przerobiłem iz amonowałem na stole ruchomym pilarkę CMI zwykłą marketówkę. Zdjęcie 1 podobna pilarka przed przeróbką , zdjęcie 2 obecny wygląd. Jak to mówią szału nie ma ale ale do typowych amatorskiego majsterkowanie zdaje egzamin. Dlatego myślę również o przeróbce typowo budowlanej foto 3 , która jest mocniejsza i ma lepiej rozwiązany mechanizm podnoszenia piły.