20 Czerwca 2026, 16:00:25 czas Polski

Autor Wątek: Dłuta WUSP  (Przeczytany 4936 razy)

Offline arkadiuszokon

Dłuta WUSP
« dnia: 19 Października 2015, 09:36:20 czas Polski »
Witam!
W rękę wpadły mi dłuta made in poland firmy WUSP.
link do strony producenta: http://www.wusp.poznan.pl/dluta.html
Dłuta kupiłem przy okazji, nigdy takich nie miałem w rękach i nic o nich nie wiem. Nic nie pisze na stronie producenta co to za stal itp. Wiem, że są to dłuta pochodzące z likwidacji stoczni gdańskiej, leżaki magazynowe i firma gdzie je kupiłem miała ich całą palete (chyba kupione na wagę), zapłaciłem za nie ok 10 PLN za sztukę ale ceną bym się nie sugerował bo wszystko u nich jest śmiesznie tanie (palety używanych strugów bosch i skil).
Kupiłem ich chyba z 10 płaskich 8 - 50 mm i jeden wielki żłobak (38mm). Z wyglądu są to standardowe dłuta, olejowana bukowa rękojeść itd.

Pytanie czy ktoś miał już do czynienia z wyrobami tej firmy i może mi coś o nich powiedzieć?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Dłuta WUSP
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Października 2015, 11:38:44 czas Polski »
Zależy jaki trafisz egzemplarz , ale ogólnie słaba jakość . Na rynku od wielu lat , jak nie można było dostać nic lepszego.

Te całe metalowe służą do montażu zawias wbijanych ( drzwi ,  okna  itp )
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2015, 11:41:28 czas Polski wysłana przez tomekz »

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Października 2015, 12:18:30 czas Polski »
Te całe metalowe służą do montażu zawias wbijanych ( drzwi ,  okna  itp )
i mają bardzo fajną nazwę:-) :-) :-)

Offline studio tata

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Października 2015, 13:10:04 czas Polski »
Tomek , czy nadal uzywa sie zawiasow wbijanych  ?

Offline arkadiuszokon

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2015, 13:27:50 czas Polski »
Chyba tak - w sumie nie każdy lubi zawiasy puszkowe. Narex też ma komplet dłut do zawiasów wbijanych. Szkoda, że nie wiedziałem wcześniej, że to taka kiepska jakość. W internecie nie ma ani słowa na ich temat. No cóż - będą jakby coś jako dodatkowe ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Października 2015, 13:40:42 czas Polski »
czy nadal uzywa sie zawiasow wbijanych

Większość używa  np. wkręcanych , ale zdarza się sięgać jeszcze po wbijane

Mam jeszcze  z czasów II wojny światowej orginalne  wbijane od okien skrzynkowych :D

Na dłuta do zawias mówimy   .... kweczer

Offline studio tata

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Października 2015, 17:46:38 czas Polski »
tak troche odstapie od tematu i zapytam o jakis filmik w necie na temat obsadzania zawiasow wbijanych
czasami widzialem w ofertach takie dluta
ale zachodzilem w glowe jak sie ich uzywa ?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Października 2015, 18:16:29 czas Polski »
Krutko - bo nie wiem czy znajdzie sie jakiś film.

Zawiasy takie są do drzwi lub skrzydeł okiennych z przylgą'

W miejscu ich montażu wybiera się z przylgi drewno na ich grubość ( ok 3 mm) i w tym miejscu wkuwa się  w skrzydło podłużny otwór odpowiedniej grubości dłutem ( takim jak grubość zawiasy ) . W praktyce jest to powtarzane kilka razy , ponieważ przy wyciąganiu dłuta jednocześnie wyciągamy odcięte  wióry ząbkami które są na jednej powierzchni  dłuta .
Zawiasa po jej wbiciu i wyregulowaniu jest unieruchamiana dwoma specjalnymi  gwożdziami ( wkręty ) przebijanymi przez otwory w niej się znajdujące.
Po odznaczeniu zawias skrzydła  na ramie ( futrynie ) nacina się podobny otwór do  dolnej części zawiasy .

operację wkuwania zawias ( w zakladach byli spece o  tego  zwani - okuwaczami) można było sobie ułatwić robiąc wcięcia w miejscach zawias np, cienkim blatem piły frezarki dolno wrzecionowej

Offline robson

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Października 2015, 19:06:35 czas Polski »
Dodam od siebie, że miejsce w którym wpuszczamy zawias dobrze jest zabezpieczyć ściskiem   :)

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Października 2015, 19:20:50 czas Polski »
Filmiku w necie brak, to chociaż "graficzka"

Ja przed zakuciem też nawiercałem cienkim wiertłem. Precyzyjne zakucie drzwi lub okien nie należało do najłatwiejszych. Po zamontowaniu regulacji zero

u nas takie dłuto nazywano mesel który kroi czyli krajmesel ;D ;D ;D